(foto) Denumirea aleasă pentru primul Rolls-Royce electric de serie are o istorie specială

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Alegerea unui nume pentru un nou autoturism Rolls-Royce este un proces esențial, foarte atent și minuțios, în care moștenirea unică a mărcii joacă un rol central. Din familia actuală de produse, toate, cu excepția Cullinan (numit după cel mai mare diamant brut de calitate prețioasă descoperit vreodată) poartă nume de istorie din trecut: Phantom, Ghost, Dawn și Wraith au toate nume care se întind în istoria de 118 ani a Rolls-Royce.

În denumirea primului său vehicul electric cu baterie, Rolls-Royce a căutat să mențină și să consolideze aceste legături „genetice” importante, marcând totodată o trecere definitivă într-un nou teritoriu definit de inovație și progres. După cum explică următorul scurt istoric, producătorul a găsit soluția perfectă cu Spectre.

Ce este într-un nume sau ce conţine un nume?

Potrivit unui proverb chinezesc, „începutul înțelepciunii este să numim lucrurile pe numele lor corect”, reflectând nevoia noastră înnăscută de a identifica și clasifica obiectele ca o modalitate de a da sens universului. Acest lucru este complet evident în raport cu oamenii, desigur; iar pentru strămoșii noștri timpurii, numirea obiectelor a fost o tehnică crucială de supraviețuire. Dar de ce numim un obiect neînsuflețit ca o mașină?

Practica este la fel de veche ca și automobilul în sine. Înainte de Primul Război Mondial, transportul rutier era încă dominat de cai și vehicule trase de cai, iar cei care și-au putut permite un Rolls-Royce, cu siguranță, ar fi păstrat și folosit cai. Prin urmare, ar fi fost complet firesc și logic pentru ei să-și numească noua mașină, așa cum ar fi făcut pentru un cal favorit.

Potențialul de marketing al acestei trăsături umane fundamentale a fost imediat evident pentru mintea pasionată de afaceri a lui Claude Johnson, directorul comercial al Rolls-Royce. Între 1905 și 1913, el a conceput personal, deseori în consultare cu clientul, nume individuale pentru aproape 50 de mașini produse de companie – cel mai faimos dintre acestea fiind „The Silver Ghost”, creat pentru Salonul Auto de la Londra din 1907. 

Vopseaua argintie a mașinii și lucrările strălucitoare placate cu argint au impresionat atât de mult jurnaliştii auto, cât și publicul, încât „Silver Ghost” a fost adoptat ca denumire oficială a modelului pentru toate șasiurile de 40/50 H.P. construite până în 1925, când a fost introdus noul Phantom.

Johnson ar fi cu siguranță mulțumit că aceste nume eterice, din altă lume, au intenționat să surprindă funcționarea aproape silențioasă a mașinii, încă grație modelelor Rolls-Royce, făcând referire la aceeași calitate mai mult de un secol mai târziu.

„The Silver Spectre” (şasiu 1601, anul 1910)

În august 1910, marca a construit șasiul 1601, pe care Johnson l-a folosit ca mașină de probă sau demonstrativă. Johnson a numit-o „The Silver Spectre” – prima utilizare înregistrată a numelui Spectre în arhiva companiei.

Șasiul 1601 a fost vândut Biroului de Război în 1915, iar ultima sa locație cunoscută a fost la o firmă de ingineri auto din Sheffield în 1933. De-a lungul vieții sale, această mașină a fost reamenajată de cel puțin trei ori. Acest lucru a fost tipic în acea perioadă, adesea pentru a se potrivi gusturilor noului proprietar dacă mașina și l-a schimbat și, uneori, din motive mai prozaice.

Caroseriile timpurii au folosit materiale și metode care, deși erau perfect potrivite pentru vehiculele trase de cai care făceau 10 mph, au cedat rapid la tensiunile de deplasare cu o viteză de 50 mile pe oră sau mai mult în utilizarea auto. În timp ce eventuala soartă a lui Chassis 1601 rămâne oarecum neclară, un lucru este cert: niciun Rolls-Royce nu a mai purtat din nou numele Spectre timp de peste 20 de ani.

Maşinile experimentale Phantom III „Spectre” (1934-1937)

La începutul istoriei sale, Rolls-Royce a stabilit o convenție specială de denumire pentru mașinile sale experimentale, dându-le numere de șasiu cu sufixul atrăgător „EX”. Începând cu 1EX în 1919 și până la 45EX în 1957, aceste modele de dezvoltare “‘large-horsepower” au fost supuse testelor de până la 15.000 de mile, acoperind adesea 800 de mile pe zi pe drumurile neiertătoare ale Franței. De asemenea, au parcurs mii de mile suplimentare în traficul intens din Londra și prin mediul rural britanic. Desemnarea EX continuă apropo şi în epoca modernă, cel mai recent exemplu fiind vehiculul electric conceptual 103EX, dezvăluit în 2016.

Revenind la subiect, aflaţi că în 1930 Sir Henry Royce a început să dezvolte un motor V12 nou-nouț pentru un șasiu complet nou cu suspensie față independentă. Cu toate acestea, moartea sa în 1933 a însemnat că nu a dus niciodată la bun sfârșit proiectul, însă ucenicii săi au continuat lucrarea. Noua mașină, 30EX, a fost în sfârșit gata pentru testarea rutieră în noiembrie 1934.

Ca și în cazul tuturor inovațiilor, păstrarea secretului în jurul noului motor V12 a fost critică din punct de vedere comercial. Prin urmare, împreună cu numărul de șasiu, lui 30EX i s-a atribuit și un nume de cod: „Spectre”. Suplimentar, alte nouă mașini EX, cu numele de cord „Spectre” au urmat înainte ca mașina să intre în producție sub forma lui Phantom III în 1936.

Dintre aceste șasiuri de dezvoltare, șapte urmau să fie ulterior reutilizate pentru vânzare către clienți privați, care probabil nu au știut niciodată de operațiunile anterioare ascunse ale mașinii lor. Testarea și rafinamentul efectuate folosind aceste mașini „Spectre” au permis lui Phantom III să mențină reputația mărcii, stabilită pentru prima dată de Silver Ghost în 1907, drept „Cea mai bună mașină din lume”.

Noul Rolls-Royce Spectre (2023-viitor)

Ca și mașinile EX din trecut, Spectre de astăzi reprezintă o schimbare îndrăzneață și enorm de semnificativă, atât din punct de vedere tehnic, cât și filozofic, pentru Rolls-Royce. Fiind primul Rolls-Royce complet electric, marchează o evoluție în tehnologia sistemului de propulsie, probabil chiar mai mare decât introducerea primului motor V12 al mărcii – configurația, care după aproape 80 de ani, este încă folosită în fiecare model Rolls-Royce actual.

Numele Spectre în sine se află alături de Ghost, Phantom și Wraith ca o evocare a tăcerii, rafinamentului și misterului; a ceva imaginat și de vis, care există în afara parametrilor și experienței normale. Și, deși a fost dat anterior mașinilor individuale și experimentale, niciun model de producție în serie nu l-a purtat până acum. Această întâlnire de inovație și continuitate face din Spectre alegerea perfectă a numelui pentru o mașină de o importanță atât de singulară și istorică.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/