(foto) Detalii despre noua Skoda Octavia G-TEC. Distanţa pe care o poate parcurge doar cu CNG
Skoda detaliază modelul Octavia G-TEC, care a primit o motorizare ce funcţionează din uzină atât pe benzină, cât şi pe bază de gaz natural comprimat. Dacă anterior generaţia anterioară se oferea cu o astfel de motorizare doar într-o caroserie Combi, atunci noua Octavia este disponibilă pe gaz şi sub forma unui liftback!
Noua Octavia G-TEC are sub capotă de fapt motorizarea TSI de 1.5 litri şi cu patru cilindri care a fost introdusă în 2018. Produce 130 CP şi 200 Nm de cuplu. În tandem cu o cutie de viteze manuală poate face 0-100 km/h în 10.0 secunde şi rula cu maxim 216 km/h (213 km/h Combi), însă dacă se optează pentru un DSG opţional, cifrele sunt de 9.9 secunde şi 215 (212 km/h).
Datorită timpului variabil al supapei de admisie, ce funcționează pe baza ciclului Miller, este de asemenea foarte eficient. În modul de rulare cu CNG, emisiile de CO2 sunt reduse și mai mult, cu aproximativ 25% comparativ cu rularea doar pe bază de benzină, alături de un număr mai mic de oxizi de azot și fără emisii de particule. Acest lucru permite un consum mixt de 3.4-3.6 kg de gaz la 100 km în ciclul WLTP și de 4.6 litri de benzină la 100 km. De asemenea, drept urmare, modelul Skoda Octavia G-TEC respectă standardul EU6d-TEMP, cel mai stringent standard de emisii curente, ceea ce îl face o alternativă ecologică a autovehiculelor care funcționează cu combustibili convenționali.
Gazul natural comprimat (CNG) are un conținut de energie mai mare decât benzina sau motorina. Este mai ieftin și arde mai curat și tăcut. Folosirea biogazului din apele uzate, din producția agricolă sau chiar gazul sintetic în loc de CNG ar putea lăsa o amprentă chiar mai favorabilă în mediul înconjurător. Alte îmbunătățiri se pot face atunci când energia din surse regenerabile este utilizată în producția de gaze. Gazul natural acționează astfel ca o punte între combustibilii fosili și mobilitatea electrică.
Mai mult decât atât, un vehicul care funcționează pe bază de CNG este la fel de rapid și ușor de realimentat ca și o maşină consumatoare de benzină sau motorină.
Cele trei rezervoare puse la dispoziţie pe acest automobil au o capacitate totală de 17.33 kilograme (anterior 17.7 kg). Rezervorul poziționat în fața punții spate este din oțel. Celelalte două rezervoare, situate sub compartimentul pentru bagaje, sunt modelate dintr-un material compozit nou care combină siguranța maximă cu greutatea redusă.
Atunci când este operat numai cu CNG, Octavia G-TEC poate acoperi o autonomie de 500 de kilometri (anterior declaraţi circa 480 km). În cazul în care gazul se va epuiza, autovehiculul va trece automat, fără intervenţia şoferului, în modul de folosire a benzinei cu cifră octanică 95, folosind cei maxim 9 litri (anterior 11.8) care se pot găsi în rezervorul dedicat lui. Cu benzină se pot parcurge alţi circa 200 de km, mărind astfel autonomia totală a modelului până la 700 km (anterior era declarată o cifră totală de peste 1.330 km).
Skoda mai spune că această maşină va accesa alimentarea cu combustibil pe benzină numai în anumite situații, cum ar fi atunci când motorul este pornit după ce CNG-ul a fost epuizat, când temperatura exterioară este sub -10 grade Celsius sau când rezervoarele de gaz sunt atât de goale încât presiunea scade sub 11 bari.
Noua Octavia G-TEC dispune de o interfaţă specifică pe panoul de bord digital Virtual Cockpit și poate fi ușor de identificat printr-o insignă pe hayon. Volumul portbagajului liftback-ului este de 455 litri, iar a modelului Combi se ridică la 495 litri.
Lansarea pe piaţa din Europa a maşinii va avea loc din această toamnă.
[embeddoc url=”https://cdn.skoda-storyboard.com/2020/07/TD-OCTAVIA-G-TEC-en.pdf”]GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise