(foto) Detalii noi despre noul Hyundai Santa Fe în specificaţie europeană! Motorizări şi caracteristici

Noul Hyundai Santa Fe a fost prezentat în Coreea de Sud în noaptea zilei de 21 februarie şi urmărindu-l atent v-am relatat expres toate detaliile despre a patra generaţie a modelului.

Tot atunci v-am promis că vom reveni cu informaţii despre SUV-ul în specificaţie europeană şi dacă se va modifica cumva gama de propulsoare comparativ cu cele oferite în patrie. Acest lucru nu s-a lăsat aşteptat prea mult.

De la lansarea primului Santa Fe în 2001, Hyundai a vândut mai mult de 1.5 milioane SUV-uri în Europa, devenind un brand bine stabilit în segmentul SUV. În Europa, în ultimii 17 ani au fost vândute peste 400.000 de unități Santa Fe, iar a patra generație a modelului va continua să convingă clienții cu designul său premium, cu mai mult spațiu la interior și cu tehnologiile sale de ultimă oră.

Toate acestea fac piatra de temelie a patrimoniului SUV-ului pe care l-a construit Hyundai. Oferă, de asemenea, unul dintre cele mai bune pachete de siguranță din clasă, ergonomie remarcabilă și caracteristici inovatoare de confort care sporesc viața de zi cu zi a clientului.

Hyundai Santa Fe 2018 eu spec 0

Dacă designul său atletic ne este cunoscut deja şi nu se va deosebi cu nimic oriunde nu s-ar vinde, atunci să trecem direct la partea tehnică, acolo unde există careva diferenţe.

Noua generație Santa Fe oferă posibilitatea alegerii în Europa între două motoare diesel și o propulsie pe benzină. Motoarele au fost modificate pentru a respecta noile standarde de emisii Euro 6C, ceea ce a dus la o îmbunătățire a eficienței consumului de combustibil.

  • Motorul diesel standard R 2.0 are două variaţii de putere: 150 CP/397 Nm (trei cilindri în linie!) și 182 CP/397 Nm (patru cilindri în linie). Agregatele pot fi cuplate la cutii manuale cu şase trepte în combinaţii cu tracţiune faţă sau integrală, ori cu o transmisie automată nouă cu opt trepte (doar cu sistem de tracţiune integrală prezent). Caracteristicile dinamice prezentate de un Santa Fe cu 182 de CP sunt: 0-100 de km/h în 10 secunde, viteză maximă 201 km/h.
  • Urmează un CRDi R2.2 care livrează o putere mai mare de 197 CP/436 Nm. Acesta asigură şi o eficiență sporită a consumului de combustibil de 3-4% cu noua transmisie automată. O astfel de maşină face 0-100 de km/h în 9.3 secunde şi atinge maxim 205 km/h. La alegere se propun ambele cutii de viteze disponibile, în combinaţie în ambele cazuri cu tracţiune faţă sau una integrală.
  • Singurul benzinar este o unitate Theta II de 2.359 cm3, cu trei cilindri în linie, care produce 185 CP şi 241 Nm. Caracteristici dinamice aici nu au fost anunţate, însă o maşină cu un astfel de motor vine standard cu o cutie de viteze automată cu şase trepte şi sistem de tracţiune integrală.

Din câte vedem, benzinarul turbo cu patru cilindri 2.0 T-GDi cu tocmai 235 CP va fi disponibil doar în Coreea de Sud, dar şi în Statele Unite ale Americii. Tot în SUA va debuta modelul Santa Fe în premieră cu un motor diesel, cel de 2.2 litri.

Apropo, în Europa va fi disponibil mai târziu o unitate MPI de 2.4 litri, iar în alte regiuni una de 3.5 litri! De asemenea, s-a confirmat pregătirea unei unităţi de propulsie hibride!

Mai trebuie de remarcat că manipularea transmisiei este mai directă datorită noii supape de comandă și a convertizorului de cuplu multiplu. Un rulment cu bile duble minimizează pierderile de frecare care duc la o eficiență sporită a consumului de combustibil. Mai este combinată cu un aşa-zis sistem de direcție montat pe „rafturi” (R-MDPS).

motoare santa fe

Amintim că noua generație Santa Fe mai dispune de un sistem avansat de tracțiune integrală, cu o aplicație îmbunătățită a cuplului, în funcție de aderența roții și de viteza vehiculului, numită HTRAC. Tehnologia Hyundai de generație nouă verifică variabil distribuția cuplului pe punţi și puterea de frânare a roților din față și din spate. Aceasta este menită să ofere suport şoferilor în toate tipurile de situații de condus, fie pe zăpadă, pe drumuri alunecoase sau în condiții normale de drum, și mai şi îmbunătățește stabilitatea în viraje.

În regim sport, HTRAC (Hyundai TRACtion) oferă o accelerație îmbunătățită cu un cuplu de până la 50% distribuit pe roțile din spate. În regim confort, oferă o stabilitate îmbunătățită cu un cuplu de până la 35% distribuit pe roțile din spate. În regimul ecologic H-Trac oferă o eficiență sporită a consumului de combustibil prin trimiterea de energie doar roţilor din față. Iar în condiții de alunecare, sistemul distribuie puterea tuturor celor patru roți în mod automat.

Gama de jante şi anvelope va fi compusă din modele de: 17 inci (235/65), 18 inci (235/60) şi 19 inci (235/55). Acum mai aflăm că garda la sol va măsura standard 185 de mm.

Suspensia oferă o senzație mai bună de călătorie prin reducerea impactului și a vibrațiilor când are loc o deplasare pe drumuri de calitate inferioară. Suspensia a devenit mai rigidă și este așezată vertical pentru a oferi o lungime mai mare de deplasare pentru confort sporit. Opţional se oferă o funcţie de auto-nivelare a înălţimii de rulare, indiferent de încărcătura care o transportă maşina.

Motoarele modificate şi cu un design revizuit al pistoanelor au permis reducerea zgomotul turațiilor de mers în gol cu 4dB. Amortizoarele exterioare verticale de șoc optimizează reacția și stabilitatea, îmbunătățind în același timp nivelul redus al zgomotului şi vibrațiilor. Zgomotul din afara cabinei mai este redus prin consolidarea panoului de podea și prin încorporarea mai multor materiale absorbante în covor.

Santa Fe are o arhitectură interioară rafinată și ergonomică. Relația uimitoare dintre design și funcționalitate combină calitatea premium cu un aspect orizontal și spațios, și cu o vizibilitate sporită. Vizibilitatea în spate este îmbunătățită de luneta mai mare (plus 41%).

Șoferul şi pasagerul din dreapta se vor bucura de suportul pernelor scaunelor electrice extensibile, oferind 10 poziții diferite. Noua generație Santa Fe oferă confort în călătoriile scurte și lungi şi pentru pasagerii de pe al doilea şi al treilea rând de scaune – chiar și pentru adulți. În al doilea rând, spațiul pentru picioare este mărit cu 38 mm, iar şezutul a fost ridicat cu 18 mm. Accesul spre al treilea rând de scaune a fost optimizat şi acum acolo există cu 22 de mm mai mult spaţiu deasupra capului.

În SUA, de exemplu, modelul cu cinci locuri se numea până acum Santa Fe Sport, dar se va numi în viitor doar Santa Fe. Cel cu şapte locuri se va numi Santa Fe XL şi se mai pregăteşte o versiune cu opt locuri care va purta o denumire nouă!

Hyundai Santa Fe 2018 eu spec 4
Hyundai Santa Fe 2018 eu spec 6

Clienții vor putea alege între trei sisteme multimedia:

  • Sistemul opțional de infotainment cu ecran tactil de 8 inci care integrează toate caracteristicile de navigaţie, media și conectivitate, suportând atât interfaţa Apple CarPlay cât și Android Auto.
  • Sistemul media cu ecran de 7 inci va permite pasagerilor să transfere prin Display Audio conținutul smartphone-ului pe ecranul tactil prin intermediul Apple CarPlay și Android Auto.
  • Sistemul standard audio vine cu un ecran TFT monocrom de cinci inci, cu radio, conectivitate Bluetooth, conexiune AUX și USB.

În plus, există un ecran central de informații situat în centrul panoului de bord, între două cadrane, unul color TFT de 7 inci. Head-up display-ul va proiecta pe parbriz o suprafaţă de opt inci cu o luminozitate de 10.000 de candele per metru pătrat.

Apropo, sistemul audio opţional Krell va avea 12 difuzoare și o putere totală de 630 de wați. În rest, noul Santa Fe poate fi dotat cu numeroase sisteme de siguranţă şi asistenţă, enumerate în articolul precedent.

Noul Hyundai Santa Fe va fi prezentat în premieră europeană la Salonul Auto de la Geneva. Vânzările vor demara în cel mai scurt timp, iar în ţara noastră modelul va ajunge la sigur până la sfârşitul anului.

Cmentariile sunt închise