(foto) Experiment în Islanda. De ce nişte savanţi au vopsit o şosea în trei culori diferite

Autorităţile din Islanda au permis biologilor de acolo să vopsească asfaltul de pe drumuri în culori deschise pentru a salva populaţia de terni arctici.

Savanţii cred că astfel vor fi reduse cazurile în care maşinile lovesc mortal zeci de păsări zilnic, potrivit RUV.

0_img_6145

Asfaltul a fost vopsit în culoarea roşie, galbenă şi albastră deschisă pe o şosea din peninsula Snaefellsnes. Oamenii de ştiinţă spun că păsările se aşează mereu pe asfalt care se încălzeşte atunci când trec maşinile pentru a se încălzi şi ele.

Păsările tinere au o culoare închisă a penajului şi folosesc asfaltul negru drept camuflaj împotriva prădătorilor.

Screenshot_11

În prezent, numărul turiştilor a crescut în Islanda şi respectiv s-a mărit şi numărul automobilelor. Din cauza dimensiunilor mici, şoferii nu observă bietele păsări şi le calcă sau le lovesc.

Screenshot_10

Biologii vor să verifice care va fi reacţia păsărilor vâzând asfaltul color. Dacă experimentul va avea succes atunci majoritatea şoselelor vor fi vopsite.

Ternii arctici sunt nişte păsări mici care cântăresc circa 100 de grame. Aceasta este singura pasăre din lume care migrează din Arctica în Antarctida şi poate parcurge anual până la 80.000 de kilometri.

Screenshot_12

Screenshot_13

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/