(foto) În atenţia fanilor Mercedes-Benz din Moldova! Poate singurul exemplar 190 E Cosworth 2.5-16v din țară este de vânzare

0

Există unele modele de automobile, de apariția cărora, pe site-urile din Moldova, rămânem până și noi cu gura căscată. De curând pe pagina fun club-ului Mercedes-Benz Moldova de Facebook a apărut o postare neobișnuită. Și anume: se anunța că în țara noastră se vinde un Mercedes-Benz 190 E Cosworth 2.5-16v!

Ce este de fapt acest automobil? În septembrie 1988, la Salonul Auto de la Paris, Mercedes-Benz a prezentat seria 190 facelift. Acesta nu a arătat multe diferențe pentru corp și interior, cele mai multe îmbunătățiri fiind „sub piele”. Unele lucruri care au fost îmbunătățite la interior sunt spaţiile mai mari pentru genunchi şi cap, dar şi noi scaune pentru pasageri.

Împreună cu acest facelift a fost arătat şi noul model de performanţă 190 E 2.5-16v, care a venit să înlocuiască versiunea 2.3-16v după patru ani de existenţă. Cifrele 2.5 vin de la capacitatea motorului de 2.5 litri, iar „16” de la cele patru supape per cilindru.

Motorul de 2.5 litri, dezvoltat pe baza predecesorului său, a primit o cursă a pistonului mărită de la 80,25 mm până la 87,20 mm. Noul motor livrează 195 CP în versiunea cu catalizator, o creștere de 25 CP, comparativ cu versiunea cu catalizator 2.3-16v. Cuplul a crescut cu 15 Nm, până la 235 Nm. A existat, de asemenea, o versiune fără un astfel de catalizator, cu 204 CP, exact ca şi exemplarul de la ofertă, numărul total al unor astfel de versiuni vândute fiind foarte mic.

Creșterea puterii a fost câștigată în principal prin furnizarea sa la turații mai mari. Prin urmare, puterea este disponibilă după aproximativ 1.000 rpm mai târziu, comparativ cu motorul 2.3-16v. Şi cu toate că propulsorul 2.5-16v este mai puternic decât un 2.3-16v, nu poate accelera automobilul care îl are sub capotă semnificativ mai repede. Un astfel de sedan ca şi cel din imagini poate face 0-100 km/h în 7.5 secunde şi poate rula cu maxim 230 km/h.

De notat este că, potrivit unor surse, spre deosebire de agregatul 2.3-16v, capetele cilindrice de pe 2.5-16v au fost produse după facelift-ul seriei 190 de însăşi Mercedes-Benz și nu de Cosworth! De cealaltă parte există informaţii că producătorul britanic de motoare totuşi s-a ocupat şi de crearea acestei noi versiuni.

Datorită performanței lor, mașinile cu 16 supape erau diferite de celelalte din seria 190. Kitul exterior aerodinamic de pe modelele 2.3-16v și 2.5-16v a redus coeficientul de rezistenţă aerodinamică până la 0,32, una dintre cele mai mici valori Cd pentru un sedan cu patru portiere din acea vreme, reducând în același forţa de ascensiune la viteză mare. Raportul de direcție a devenit mai rapid, volanul puţin mai mic în dimensiuni decât cel normal instalat pe alte maşini din seria 190, în timp ce rezervorul de combustibil a fost mărit în volum de la 55 la 70 de litri.

Cutia de viteze manuală Getrag cu 5 trepte a fost unică şi prezintă un model de schimbare „dog-leg”, atunci când treapta întâi se include prin comutarea levierului în stânga jos în loc de stânga sus. Puterea o trimite pe roţile din spate. Discurile-i de frână sunt ventilate doar pe puntea din faţă şi măsoară 284 mm (pe spate sunt de 258 mm).

Interiorul strict cu patru locuri pentru pasageri avea scaune sport standard, cu suporturi laterale pronunţate peste tot, iar tapiţeria din piele era o opţiune. Trei cadrane suplimentare – un indicator de temperatură a uleiului, un cronometru și un voltmetru – au fost incluse în consola centrală. Modelul 190 E 2.3-16v a fost disponibil în doar două culori: Blue-Black metallic (Pearl Black în SUA) şi Smoke Silver. Cu introducerea lui 2.5-16v s-au adăugat nuanţele Almandine Red şi Astral Silver.

Toate modelele 2.3-16v sunt echipate cu un diferențial cu alunecare limitată (LSD) ca dotare standard. Acestea au fost, de asemenea, disponibile cu sistemul Mercedes ASD, care a fost un echipament standard pe modelul 2.5-16v. ASD este un diferențial controlat electronic, cu blocare hidraulică, care se activează automat atunci când este necesar. Controlul electronic permite cantități variate de blocare diferențială de la 15% (standard) până la 100%.

Suspensia pe modelele cu 16 supape este modificată de asemenea, în comparaţie cu modelele obişnuite din seria 190. Pe lângă faptul că este mai coborâtă și mai rigidă, are amortizoare care se mişcă mai rapid, bare anti-ruliu mai mari, bucșe mai dure și o suspensie hidraulică autonivelantă (SLS) pe puntea din spate. Acest lucru din urmă permite ca garda la sol să rămână constantă chiar și atunci când mașina este complet încărcată în portbagaj.

Starea exemplarului înmatriculat în Moldova este per general bună. Vânzătorul nu dă de înţeles că ar avea careva defecte, însă fotografiile ataşate anunţului ne vorbesc că ar avea nevoie de o recondiţionare, cosmetizare, pentru a o face să arate şi mai bine.

Printre alte detalii anunţate se numără: un an al producţiei 1992, un parcurs de 142.000 de km, jante din aliaj uşor în anvelope de iarnă, sistem de climatizare, încălzire pentru scaunele tapiţate cu piele, etc.

Preţul cerut în schimb este de 16.000 de euro. Totuşi, suma finală ar putea fi negociată cu persoanele interesate, care real apreciază modelele retro Mercedes-Benz.

În total, modelul 2.5-16v a fost produs în perioada 07.1988 – 06.1993 într-un număr de 5.743 de exemplare. În anul 1992 s-au făcut doar 197 de maşini, în timp ce în 1993 doar 106. Respectiv, automobilul din anunţ poate fi numit pe bună dreptate unul rar, dar şi unul dintre cele mai proaspete din serie!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata