Carburanţii se scumpesc cu aproape 70 de bani! Iată cum explică ANRE majorarea tarifelor

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un nou plafon pentru tarifele la carburanţi, valabil pentru următoarele două săptămâni, începând cu ziua de astăzi.

De menţionat că ANRE stabileşte un preţ plafon peste care petroliştii nu au voie să treacă atunci când stabilesc tarifele pe care le vor afişa la staţii, însă acest lucru nu înseamnă că petroliştii din Moldova nu pot afişa un preţ mai mic pentru produsele lor.

Drept rezultat, la staţiile de alimentare preţurile nu vor corespunde mereu cu cele stabilite de ANRE pentru plafon şi ar putea fi puţin mai mici.

FOTO: autonapoca.ro

Drept motiv al majorării tarifelor plafon se invocă:

ANRE anunță că prețurile plafon pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, stabilit începând cu 10 ianuarie 2018, va include noile accize pentru anul curent în conformitate cu Codul Fiscal.

De la 1 ianuarie curent, acciza pentru o tonă de benzină a crescut de la 4560 lei la 4961 lei (cu 8,79% comparativ cu anul 2017) și pentru o tonă de motorină de la 1926 lei la 2092 lei (cu 8.62% comparativ cu anul 2017).

În acest context anunțăm că majorarea pentru perioada de calcul a prețurilor plafon se datorează atât creșterii prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale, cât și modificării cotei accizelor pentru benzină și motorină.


Astfel, în următoarele două săptămâni preţul unui litru de benzină Premium-95 nu va depăşi 18 lei şi 22 de bani, un plafon majorat cu 68 de bani.

În acelaşi timp, un litru de motorină va fi comercializat cu un preţ care nu va trebui să fie mai mare de 16 lei şi 32 de bani, un plafon mai mare cu 60 de bani decât era anterior.

Diferenţa de preţuri între plafonul stabilit astăzi şi acum două săptămâni, o puteţi vedea în cele ce urmează:

Preţul pentru un litru de gaz petrolier lichefiat (GPL) variază la staţii între 10.57 şi 10.60 lei. În weekend-uri acesta poate fi găsit în unele reţele având un preţ de puţin peste 10 lei.

Cmentariile sunt închise