(video) În sfârşit! Elon Musk anunţă startul producției lui Tesla Semi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Elon Musk a anunțat că Tesla începe producția cap tractorului Semi și că Pepsi va primi primele exemplare din 1 decembrie 2022!

Tesla Semi, un truck complet electric de clasă americană 8 (maximă, heavy duty), a fost dezvăluit în 2017. Atunci Elon Musk a promis că-l va aduce pe piaţă în 2019. Programul a fost însă amânat ani de zile şi până într-un ultim moment nu se mai aştepta să intre în producție până în 2023.

Cu toate acestea, omul de afaceri a anunțat în mod surprinzător în august că Semi va începe efectiv să fie livrat mai târziu în acest an, iar astăzi CEO-ul a confirmat că Tesla a început producția camionului electric.

Camioanele sunt produse în Nevada, lângă Gigafactory. Anul trecut au apărut informaţii că Tesla construia o linie de producţie dedicată într-o clădire nouă de lângă marea uzină. Tot atunci s-a spus că echipamentele de producție instalate ar fi suficiente pentru asamblarea a aproximativ cinci camioane electrice pe săptămână. Totuşi, Tesla intenționează să treacă la producția de volum mai mare la Gigafactory Texas.

După lansarea Tesla Semi în 2017, PepsiCo a plasat una dintre cele mai mari comenzi: 100 de camioane, cu posibilitatea extinderii numărului/contractului dacă îşi vor dovedi eficienţa. Cu ajutorul acestor vehicule compania se așteaptă să își reducă semnificativ cantitatea de emisii nocive. Transporturile reprezintă 10% din toată poluarea generată de activitățile sale.

Conform informaţiilor oficiale disponibile pe tesla.com, specificaţiile cheie ale camionului cu semiremorcă, încărcat complet, cu o greutate totală de 37.2 tone, sunt:

  • Trei motoare independente pe osiile din spate (din start era vorba de 4).
  • Autonomie de până la 500 sau 800 km, în funcţie de setul de baterii ales (capacitatea exactă este necunoscută pentru moment, însă ar fi de 600 şi respectiv 1.000 kWh).
  • 0-97 km/h în 20 de secunde (cu marfă)!
  • Capacitatea de a se deplasa cu viteză de autostradă şi cu încărcătură, chiar şi pe un drum în rampă cu o declivitate de 5%.
  • Consum de energie de mai puţin de 2 kWh per milă parcursă.
  • Capacitate de încărcare rapidă până la 70% în 30 de minute (cu încărcătoare Tesla speciale care ar avea o putere de cel puţin 1 MW).

Încărcarea cu electricitate este de aproximativ 2.5 ori mai ieftină per milă decât realimentarea cu motorină, spune Tesla. Astfel, economiile de combustibil în primii trei ani de proprietate, comparativ cu un camion pe motorină sau benzină, se ridică estimativ la 200.000 de dolari.

Cu diagnosticare de la distanță, actualizări de software over-the-air și mai puține părți mobile de întreținut, operatorii vor petrece mai puțin timp la centrele de service și mai mult timp pe drumuri.

Comparativ cu prototipul iniţial, semiremorca a primit şi oglinzi retrovizoare laterale, însă există suplimentar şi imagini de pe camere, redate pe cele două monitoare de pe bord. Accesul în cabină se face printr-o uşă care se deschide contra direcţiei de mişcare.

Tesla mai spune că noul Semi vine standard cu funcții de siguranță activă care se împerechează cu comenzi avansate ale motorului și frânelor pentru a oferi tracțiune și stabilitate în toate condițiile. 

Iar o poziție centrală a scaunului oferă șoferului o vizibilitate mai bună, în timp ce o arhitectură complet electrică reduce atât riscul de răsturnare, cât și de pătrundere în cabină a obiectelor străine în cazul unui accident.

Preţul exact al Tesla Semi nu este specificat, însă se crede a fi în jurul a 200.000 de dolari, fără remorcă.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/