(video) Premieră: Noul MINI John Cooper Works “Anniversary Edition”

Numele John Cooper, născut în urmă cu 98 de ani, reprezintă nu numai succesele mari din Formula 1, ci și spiritul sportiv tradițional al mărcii MINI. În urmă cu 60 de ani, John Cooper a pus bazele unor victorii legendare în curse cu ajutorul clasicului Mini.

A fost începutul colaborării dintre MINI și Familia Cooper, care continuă până astăzi. Tradiția comună se întinde de la primul Mini Cooper, lansat în septembrie 1961, până la modelele sportive John Cooper Works din gama actuală.

Pentru a marca aniversarea, marca premium britanică prezintă o ediție specială a MINI Hatch cu trei uși, care combină o întoarcere la istorie cu tehnologie de ultimă generație. Ediția MINI Anniversary este un omagiu adus lui John Cooper, care s-a stins din viață în anul 2000, și o dovadă a modului în care se bucură astăzi de plăcerea maximă de conducere în numele său, pe segmentul premium de mașini mici.

Caracteristici cheie:

  • Ediția specială va fi disponibilă sub formă de MINI Cooper cu trei uși, MINI Cooper S cu trei uși și MINI John Cooper Works.
  • Producția este limitată la nivel global la doar 740 de unități. Numărul de unități disponibile în această ediție se referă la numărul de start 74, pe care clasicul Mini Cooper l-a purtat la prima sa apariție de succes pe pista de curse.
  • Nuanțe ale istoriei comune a MINI și a familiei Cooper pot fi găsite atât la exterior, cât și în interior. Deoarece mașinile de curse timpurii proiectate de John Cooper au fost recunoscute prin vopseaua lor verde cu accente albe, cele din ediția MINI Anniversary vor fi oferite în culoarea metalizată British Racing Green. Alternativ este disponibilă culoarea metalizată Midnight Black, iar pentru MINI John Cooper Works este oferită și culoarea Rebel Green. Toate finisajele de vopsea sunt combinate cu un acoperiș, capace ale oglinzilor retrovizoare, mânere și rame pentru faruri și stopuri în culoare albă. Alte elemente de ornament exterior sunt oferite în Piano Black lucios.
  • Aceste caracteristici exterioare sunt completate de niște dungi albe pe capotă și o linie de accent roșie, alături de numărul 74 pe capotă și pe portiere.
  • Suspensia cu amortizare selectivă în funcție de frecvență este completată de jante din aliaj ușor John Cooper Works de 18 inci în design cu două tonuri Circuit Spoke. Iar sigla denumirii “COOPER” se găsește pe garniturile pragurilor ușilor, pe scuturile laterale, pe montanții C și pe spița centrală a volanului sport din piele Nappa.
  • Echipamentul interior al ediției aniversare include: scaune sport John Cooper Works în finisaj Dinamica / piele cu finisaj Carbon Black, o căptușeală antracit pentru tavan, un set de pedale din oțel inoxidabil și garnituri interioare în Piano Black lucios. Inelul roșu de pe sigla originală John Cooper împodobește capacul portbagajului și suprafața interioară din partea pasagerului. Pe partea șoferului, suprafața interioară prezintă semnăturile lui John, Mike și Charlie Cooper.
  • Ca o indicație suplimentară a caracterului exclusiv al ediției, interiorul cadrului ușii șoferului prezintă o emblemă cu semnătura lui John Cooper, nota scrisă de mână “1 of 740” și cuvintele “60 YEARS OF MINI COOPER – THE UNEXPECTED UNDERDOG”.
  • Aspectul exclusiv și sportiv al vehiculelor ediției limitate poate fi completat cu opțiuni de modernizare selectate din gama de accesorii originale. De exemplu, MINI Waistline Finisher în Piano Black completează contrastul atractiv dintre elementele de finisaj alb-negru de la exterior. 
  • Alte opțiuni includ o antenă MINI Sport și garnituri de țeavă de eșapament cu finisaj din carbon. Discurile de frână John Cooper Works, perforate și cu fante, sunt disponibile și pentru MINI John Cooper Works în ediția Anniversary.

John Cooper și-a câștigat statutul de pionier al curselor încă din anii 1950 și, cu mașinile sale sportive cu motor montat central, a revoluționat Formula 1. Ideea sa, care este folosită și astăzi, de a plasa motorul în spatele șoferului, l-a ajutat pe Jack Brabham să obțină două titluri de campionat mondial în 1959 și 1960 în mașinile de curse de Formula 1 Cooper.

Cu înclinația sa pentru soluții neortodoxe, Cooper era similar cu prietenul său și colegul său de design Alec Issigonis, care la rândul său provocase o revoluție în segmentul de mașini mici cu ajutorul clasicului Mini. John Cooper a recunoscut imediat potențialul sportiv al compactei cu patru locuri și a inițiat construcția unei serii mici de vehicule cu frâne mai mari și cu o putere crescută a motorului de la 34 la 55 CP. Astfel s-a născut Mini Cooper și a devenit un succes instantaneu.

Brandul Cooper și inscripția cu nume înconjurată de un inel roșu au devenit acum faimoase. Doi ani mai târziu, a urmat și mai puternicul Mini Cooper S, care a pus bazele a trei victorii generale la Raliul de la Monte Carlo în 1964, 1965 și 1967.

De atunci, kiturile de tuning Cooper pentru vehiculele de producție ale mărcii s-au bucurat de o popularitate tot mai mare. Și chiar înainte de lansarea pe piață a MINI-ului modern în 2001, a fost creat brandul John Cooper Works. Cu acest brand, John Michael “Mike” Cooper, fiul șefului echipei de Formula 1, a continuat cooperarea cu MINI.

Începând cu anul 2008, modelele John Cooper Works au fost în topul gamei MINI ca sportive de top – acum cu până la 306 CP și tehnologie de suspensie dezvoltată cu know-how în curse.

Cariera sportivă comună a MINI și John Cooper Works a fost evidentă în ultimii ani prin șase succese generale în Raliul Dakar. În ultima generație, Charlie Cooper contribuie, în calitate de pilot de curse și ambasador de marcă, la continuarea colaborării dintre familia sa și MINI.

https://www.youtube.com/watch?v=Q30LOVCAhRo

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/