(video) Sistemul audio FOCAL din noul Peugeot 308 este rezultatul a peste patru ani de muncă în domeniul co-designului

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Sistemul opţional Hi-Fi Premium FOCAL de la bordul noului Peugeot 308, dezvoltat în parteneriat cu Focal, un brand franțuzesc renumit în acustica de înaltă precizie, este rezultatul a peste patru ani de muncă în domeniul co-designului. Perfect integrat în sistemul i-cockpit ce echipează noul 308, sistemul de sunet oferă o experiență sonoră personalizată, un mix între plăcerea unui sunet pur la bord și un condus de înaltă fidelitate.

Peugeot și FOCAL colaborează pentru a defini amplasarea personalizată a fiecărui difuzor, cu scopul de a oferi tuturor pasagerilor o imersiune sonoră de excepție. Echipele au realizat un studiu încrucișat asupra pieselor strategice (portiere, prize de aer, decoruri, geamuri etc.) pentru a garanta cel mai bun sunet în habitaclu. Niciun detaliu nu a fost lăsat la voia întâmplării, până la structura portbagajului care integrează subwooferul. La bord, scena sonoră este stabilă și precisă, vocile sunt clare și detaliate, iar basul este profund și puternic.

Un parteneriat între două mărci franțuzești de renume

Procesul de fabricație francez, tehnologia înaltă și inovația au dus la parteneriatul dintre Peugeot și Focal: cele două companii împărtășesc aceeași dorință de a oferi senzații intense, performanță înaltă și emoții rare – plăcerea de a asculta muzică în timp ce conduci sau călătorești, grație unui sistem de sunet premium perfect integrat într-un vehicul avangardist.

Colaborarea dintre Peugeot și Focal a demarat în anul 2014 și a fost pusă în practică pe vehiculele concept Peugeot: Foodtruck-ul Bistrot du Lion, FRACTAL, INSTINCT, e-LEGEND… după care a fost extinsă la vehiculele de serie: 2008, 3008, 5008, 508 și 508 SW.

De mai bine de 40 de ani, Focal s-a impus ca brand de referință în producția de boxe și difuzoare hi-fi, difuzoare de monitorizare pentru studiouri de înregistrare, căști și kituri audio pentru mașini și bărci. Peugeot a apelat la echipele Focal pentru savoir-faire-ul unic al acestui brand în acustică și cercetarea și dezvoltarea de ultimă oră din domeniul sistemelor audio.

Secretele tehnologiei acustice de la bordul noului 308

Sistemul Hi-Fi Premium FOCAL de la bordul noului Peugeot 308 este compus din 10 difuzoare cu tehnologii brevetate exclusive:

  • 4 tweetere cu dom inversat din aluminiu;
  • 4 difuzoare woofer cu membrană din Polyglass și suspensie TMD (Tuned Mass Damper) de 16.5 cm;
  • un speaker central din Polyglass;
  • un subwoofer ovoid cu tehnologie triplă bobină Power Flower™.

Toate acestea sunt conectate la un nou amplificator cu 12 canale de 690 W (tehnologie de clasă D), completat de procesarea audio digitală ARKAMYS.

Tweetere TNF cu dom inversat din aluminiu

Semnătura mărcii Focal, tweeterul cu dom inversat, a evoluat în mod constant de la crearea sa. Principalul său avantaj, pe lângă directivitatea foarte scăzută, constă în utilizarea unei bobine cu diametru mic (și, prin urmare, foarte ușoară pentru o accelerație mai bună), atașată direct la un dom rigid.

În ceea ce privește membranele difuzoarelor de înalte și de medii, specificul mărcii Focal este de a lucra direct asupra emisiei de sunet, deci asupra caracteristicilor mecanice ale materialelor.

Difuzoare woofer de medii (16.5 cm) și canal central (8 cm) cu membrană din Polyglass și suspensie TMD (Tuned Mass Damper)

Tehnologia Polyglass, exclusivă Focal, constă în aplicarea microparticulelor de sticlă topită pe un con de celuloză. Acest proces combină o amortizare excelentă a hârtiei cu rigiditatea sticlei. Indicele de rigiditate este de aproape 10 ori mai mare decât cel al polipropilenei și chiar îl depășește pe cel al fibrelor de Kevlar din piele!

Raportul de masă/rigiditate/amortizare are ca rezultat liniaritatea deosebită a curbei de răspuns în frecvență. Această inovație aduce, de asemenea, foarte multă definiție în segmentul frecvențelor medii, transparență și bas controlat.

Iar suspensia TMD (Tuned Mass Damper) de amortizare a vibrațiilor armonice este o inovație brevetată pentru amplificarea notelor medii. Gama de note medii este probabil cel mai greu de controlat la nivelul unui sistem acustic. Pe de o parte, trebuie să asigure o conexiune uniformă cu notele înalte. Pe de altă parte, aceasta trebuie să fie coerentă cu tweeterul în ceea ce privește dispersia și accelerația. De aceasta depind omogenitatea timbrelor și spațializarea.

Echipele din cadrul Focal au dezvoltat un software de simulare care face posibilă vizualizarea comportamentului dinamic al suspensiei, care asigură fixarea conului pe cadru și dezvăluie deficiențele care trebuie abordate.

Odată identificate aceste deficiențe, a urmat dezvoltarea unui dispozitiv care să le controleze. Soluțiile deja cunoscute pentru creșterea proprietăților de amortizare a suspensiei au ca rezultat o creștere a masei care, prin urmare, modifică definiția.

Focal a găsit un răspuns inovator și a transferat în acustică o tehnică folosită în sistemele antiseismice pentru zgârie-nori, care este folosită și pentru suspensia de pe mașinile de curse! Această tehnologie se numește „Tuned Mass Damper”: o masă suplimentară oscilează în opoziție cu frecvența de rezonanță pentru a o controla.

Soluția este aplicată pe difuzor și constă în două „particule” circulare, turnate în masa suspensiei și dimensionate și poziționate cu grijă. Acestea constituie amortizorul de armonici (TMD) și stabilizează comportamentul suspensiei la rezonanță, pentru a evita deformările conului si a nu afecta dinamica.

Subwoofer ovoid (20 cm) cu tehnologie triplă bobină Power Flower™

Tehnologia Power Flower™ este un alt element esențial al gamei de produse Focal. Moștenită direct de la tehnologiile de pe difuzoarele emblematice Utopia, Power Flower™ înlocuiește ferita simplă folosită de obicei pe difuzoare și este sursa unui câmp magnetic puternic. Rezultatul: o reproducere stabilă și precisă a basului până la niveluri extreme de presiune sonoră.

De-a lungul anilor, acest sistem a fost adaptat la cerințele industriei auto. Această tehnologie a scos la iveală un alt avantaj decisiv: nu numai că energia magnetică este substanțială datorită înlocuirii feritei cu neodim, dar mai ales, distanța dintre magneți permite aerului cald să circule liber, asigurând o ventilație termică de neegalat a feței exterioare a bobinei. Pe măsură ce bobina se încălzește mai puțin, nu mai reprezintă o limitare a puterii: comportamentul său este optim, atât la niveluri de vârf fără un efect de compresie dinamică, cât și în timpul sesiunilor lungi de ascultare, când puterea sa rămâne constantă.

Un alt avantaj: bobina este decomprimată, deoarece este complet deschisă spre exterior. Distorsiunea, cauzată de fenomenele de compresie mecanica (bobina nu mai este frânată de volumul mic de aer comprimat din intrefier), scade în mod semnificativ la putere mare sau foarte mare.

Într-un final, procesarea audio digitală ARKAMYS completează semnătura sonoră FOCAL, după ore întregi de teste efectuate de inginerii de sunet într-o cameră anecoică și mulți kilometri parcurși în condiții reale pe toate tipurile de drum.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/