(video) Revoluţie printre camioane! Noul Tesla Semi – patru motoare electrice, portbagaj sub capotă, aerodinamică mai bună decât a lui Bugatti Chiron

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Compania americană Tesla a prezentat lumii primul său camion electric, dotat cu autopilot şi numit Tesla Semi. Premiera oficială a unităţii de transport, care a fost demonstrată în calitate de prototip funcţional, a avut loc la sediul central al producătorului din California.

De regulă, un camion tradiţional care este făcut pentru operaţiuni comerciale nu se remarcă prin caracteristici dinamice uimitoare, însă cei de la Tesla au decis să pună accent anume pe acest criteriu.

Compania americană, prin fondatorul acesteia Elon Musk, a spus în cadrul prezentării că Tesla Semi va oferi o experiență mult mai bună șoferilor de camioane, sporind în același timp siguranța și reducând în mod semnificativ costul transportului de mărfuri.

Vezi neapărat: Concurs AutoBlog.MD: Punem la bătaie un set de anvelope de iarnă pentru mașina ta!

Astfel, aflăm că un Tesla Semi fără remorcă poate atinge o viteză de 96 de km/h în doar 5.0 secunde, iar cu o remorcă care cântăreşte puţin peste 36 de tone este capabil să atingă o viteză de 96 de km/h în doar 20 de secunde. Aceste performanţe au fost comparate cu un camion diesel tradiţional şi sunt evident mai uimitoare.

“Am dezvoltat Tesla Semi pentru ca acesta să fie rapid, ca un glonte”, a declarat Elon Musk în timpul prezentării.

Caracteristicile dinamice pe care le dezvoltă Tesla Semi se datorează optimizării la capitolul aerodinamică. De exemplu, coeficientul de rezistenţă aerodinamică este mai bun decât la acelaşi Bugatti Chiron – 0.36 Cx vs 0.38 Cx.

Mai mult, în cazul în care camionul se deplasează pe un traseu care urcă în rampă cu cinci grade, un Tesla Semi cu toate cele 36 de tone pe care le transportă va fi capabil să menţină constant o viteză de 105 km/h.

Fiind deocamdată un prototip funcţional, Elon Musk a menţionat că propulsia este asigurată de patru motoare electrice, a căror caracteristici exacte nu au fost dezvăluite. Ştim doar că pe fiecare din cele două osii spate există câte două agregate electrice. Motoarele electrice produc câte cel puţin 258 de CP fiecare, deoarece sunt ca şi cele de pe Tesla Model 3.

Setul de acumulatori, a căror capacitate este la fel necunoscută deocamdată, poate asigura o autonomie de până la 804 kilometri fără reîncărcare. Aceştia sunt poziţionaţi între prima şi a doua osie.

Camioanele Tesla Semi vor putea fi alimentate cu energie cu ajutorul a noi tipuri de staţii de încărcare numite Megacharger. În timp ce şoferii care vor transporta mărfurile vor lua masa, vor descărca sau vor încărca marfa, în unele puncte cheie de pe itinerarele lor, acumulatorii de pe Tesla Semi se vor putea încărca timp de 30 de minute cu energia necesară pentru a parcurge alţi aproximativ 650 de kilometri!

Cabina camionului Tesla este făcută inclusiv din fibră de carbon, iar scaunul şoferului de la interior este poziţionat pe centru. Pentru că nu există în faţă un motor tradiţional, în locul lui fiind un portbagaj (!), dar şi datorită formei caroseriei, scaunul şoferului a fost împins atât de mult înainte, încât cel care va conduce noul Tesla Semi va putea vedea pământul.

Înălţimea cabinei este de 220 de centimetri, iar pentru un acces mai uşor în ea au fost montate nişte uşi la care nu trebui să ajungi urcând pe vreo scară. Cel din spatele volanului va vedea în faţa sa un volan şi două ecrane cu o diagonală de 15 inci fiecare, în dreapta şi în stânga, pe care vor fi afişate absolut toate informaţiile: de la sistem de navigaţie până la imagini video de pe camerele care înlocuiesc oglinzile retrovizoare.

Singurul buton vizibil este deocamdată cel de includere a semnalizatoarelor de avarie. În rest toate comenzile se fac prin cele două ecrane tactile, dar şi prin două manete din spatele volanului cu trei spiţe.

Printre alte dotări pe care le va avea viitorul camion Tesla de serie se va număra un sistem de pilotare automată care va fi inclus standard. Acesta va cuprinde o funcţie prin care mai multe camioane Tesla Semi vor putea forma un convoi şi se vor deplasa automat în urma unei maşini care va conduce coloana.

Tesla a mai avut grijă ca noul său camion să fie excelent şi la capitolul siguranţă. Pe lângă multitudinea de senzori, camere şi radare încorporate în caroserie, a fost montat un parbriz cu o sticlă care nu se va putea sparge uşor. Mai mult, acumulatorii au nişte sisteme de protecţie care nu le va permite să ardă sau să explodeze.

Senzorii vor avertiza şoferul dacă remorca va derapa, iar sistemul electronic va putea regla automat puterea fiecărei roţi pentru a o stabiliza.

În timpul prezentării oficiale a noului Tesla Semi, Elon Musk a declarat ferm că acest camion va bate orice concurent cu motor diesel în materie de cheltuieli pentru transport, dar şi va lovi transportul feroviar. Potrivit unor estimări, la 1.6 milioane de kilometri parcurşi, economia pentru carburant va fi de cel puţin 200.000 de dolari.

Apropo, Tesla va oferi o garanţie de 1.600.000 de kilometri, parcurs în care componentele tehnice nu ar trebui să se uzeze. Chiar dacă în timp unul sau două motoare electrice se vor defecta, camionul va putea fi utilizat în continuare până când proprietarul va decide să schimbe componentele care s-au defectat.

Producţia de serie a camionului Tesla va demara în anul 2019, iar comenzile au început deja să fie procesate. Un camion electric poate fi rezervat contra sumei de 20.000 de dolari.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise