(video) Premieră mondială: Noile BMW X3 M şi X4 M, X3 M Competition şi X4 M Competition

0

BMW M GmbH îşi extinde portofoliul de modele de înaltă performanţă pentru a include în premieră şi segmentele Sports Activity Vehicle (SAV) şi Sports Activity Coupe (SAC) din clasa medie. Noile BMW X3 M şi BMW X4 M impun standardele pentru excelenţă dinamică, agilitate şi precizie în clasele respective.

O altă noutate este lansarea versiunilor Competition alături de cele M obişnuite. BMW X3 M Competition şi BMW X4 M Competition vor capta imaginaţia clienţilor prin plusul de putere şi dotările exclusive.

Ambele maşini sunt echipate cu cel mai puternic motor pe benzină montat vreodată pe un BMW M, cu şase cilindri dispuşi în linie, care oferă calităţile necesare pentru performanţe deosebite. Propulsorul nou dezvoltat, cu caracteristică de turaţii înalte şi cu tehnologie M TwinPower Turbo generează o putere maximă de 480 CP la o capacitate de 3.0 litri. Versiunea motorului biturbo dezvoltată special pentru BMW X3 M Competition şi BMW X4 M Competition creşte nivelul puterii cu 30 de CP, până la 510 CP!

Agregatul foloseşte un sistem biturbo twin-scroll, aceasta însemnând că fiecare din cele două turbine este alimentată separat de grupul 1-3, respectiv cel 4-6 de cilindri. Cuplul maxim de 600 Nm este livrat pentru versiunile M între 2.600 şi 5.600 rpm, în timp ce pentru modelele Competition este oferit între 2.600 şi 5.950 rpm. Puterea maximă este livrată la 6.250 rpm, în timp ce motorul poate urca până la un vârf remarcabil de 7.200 de rpm.

Sistemul de răcire a fost optimizat pentru solicitările folosirii intense pe circuit şi include acum pe lângă o capacitate crescută şi 3 radiatoare, unul central şi două laterale. Suplimentar, automobilele dispun de un sistem de răcire dedicat pentru ulei şi unul pentru uleiul din cutia de viteze.

Baia de ulei include două camere şi un sistem controlat care transferă uleiul din camera mai mică atunci când este necesar un volum suplimentar. Acesta asigură lubrifierea optimă şi atunci când automobilul este supus unor accelerații mari în regim de condus dinamic pe circuit.

Noul motor de înaltă performanţă este combinat cu o transmisie M Steptronic cu opt trepte, cu Drivelogic, şi utilizează noul sistem de tracţiune integrală M xDrive, care şi-a făcut debutul pe noul BMW M5 pe care deja l-am testat. Sistemul M xDrive are o orientare spre puntea spate şi va oferi clienţilor două moduri de condus cu tracţiune integrală.

Interacţiunea controlată central dintre M xDrive şi diferenţialul M activ de pe puntea spate permit sistemului de tracţiune integrală să împartă puterea motorului între cele patru roţi după cum este necesar pentru a furniza tracţiune, agilitate şi stabilitate direcţională optime.

BMW X3 M şi BMW X4 M sprintează de la 0 la 100 km/h în 4.2 secunde, în timp ce variantele Competition ajung la 100 km/h, cu start de pe loc, în doar 4.1 secunde (s-au poate chiar mai repede în dependenţă de condiţii).

Cu trei setări ce pot fi selectate prin atingerea unui buton, amortizoarele controlate electronic ale suspensiei specifice M permit atât un confort excelent în utilizare cotidiană, cât şi contact foarte direct cu drumul, cu mişcări reduse ale roţilor şi caroseriei. Cinematica şi elastocinematica speciale ale suspensiei specifice M – cu punte faţă cu dublu braţ transversal şi puncte spate cu suspensie multibraţ – oferă control, aderenţă şi stabilitate direcţională.

Creat pentru a livra manevrabilitate şi control la limită, pachetul de tehnologie a şasiului este completat de direcţia specifică M (inclusiv Servotronic M şi raport variabil) şi frânele M Compound puternice. Printre alte dotări de pe lista de specificații standard se numără şi jantele M de 20 de inci din aliaj uşor.

Asemenea sistemului de control al amortizării şi modurilor M xDrive, caracteristicile motorului, transmisiei şi reglajul direcţiei pot fi ajustate prin atingerea unui buton. Sistemul DSC (Controlul Dinamic al Stabilităţii) permite patinarea roţilor şi derapaje controlate în modul M Dynamic şi, bineînţeles, poate fi dezactivat.

În plus, conţinutul afişat pe Head-Up Display – dotare opţională – poate fi specificat prin intermediul meniului iDrive. Conducătorul poate defini două opţiuni generale pentru suspensie, amortizoare, sistemul de control al tracţiunii, motor şi transmisie folosind sistemul iDrive şi le poate selecta prin utilizarea celor două butoane M roşii de pe volan.

Pentru frânare, modelele dispun de discuri ventilate şi perforate cu un diametru de 395 mm pe faţă şi 370 mm pe spate cu o construcție specială M.

Particularitățile de design specifice M optimizează furnizarea de aer pentru răcire pentru BMW X3 M, BMW X4 M şi variantele Competition, precum şi aerodinamica celor patru modele. În interiorul maşinilor, scaunele sport ajustabile electric, tapiţeria cu piele Vernasca, cockpit-ul specific M, volanul M îmbrăcat în piele şi levierul M creează o ambianţă sportivă şi luxoasă.

BMW X3 M Competition şi BMW X4 M Competition aduc accente exclusive suplimentare pentru exterior, sub forma High-gloss Black pentru conturul grilei radiatorului, capacele oglinzilor retrovizoare şi branhiilor M, dar şi spoilerul spate al modelului Sports Activity Coupe.

Echiparea lor standard include jante M de 21 de inci din aliaj uşor, de culoare negru lucios şi un sistem de evacuare M Sport. Aura expresivă a interiorului este îmbunătățită de scaunele M Sport cu tapiţerie extinsă cu piele Merino, plăcuţe specifice modelului pentru pragurile uşilor şi o plăcuţă de model pe consola centrală. Opţiunile pentru modelele Competition includ variante bicolore de tapiţerie cu piele şi aplicaţii din Alcantara.

Apropo, chiar dacă sunt modele sport, acestea păstrează caracterul utilitar, având o banchetă spate care se poate rabata în proporţii de 40:20:40, pentru a putea genera un volum total cu acestea rabatate de până la 1.600 de litri pe X3 M şi 1.430 de litri pe X4 M.

Pachetul de exterior M Carbon disponibil opţional (preconizat a fi disponibil din august 2019), ce va include elemente din fibră de carbon ranforsată cu plastic (CFRP) pentru prizele de aer frontale, air blades din şorţul faţă, difuzorul spate şi capacele oglinzilor retrovizoare, adaugă alte ornamente individuale. La BMW X4 M şi BMW X4 M Competition, aceste elemente sunt completate de spoilerul spate din CFRP.

Printre alte elemente disponibile standard pe BMW X3 M, BMW X4 M şi variantele Competition sunt farurile LED, sistemul audio hi-fi Harman Kardon şi pachetul de navigaţie ConnectedDrive ce include sistem de navigaţie Professional.

Lista de opţiuni pentru BMW X3 şi BMW X4 oferă noi modalităţi de personalizare şi include sisteme de asistare a condusului şi servicii digitale de ultimă oră de la BMW Connected şi BMW ConnectedDrive.

Încă câteva detalii interesante de menţionat despre motor: agregatul are un arbore cotit forjat, a cărui rezistență de torsiune excepțională îi permite să se descurce cu niveluri de cuplu extrem de ridicate. În plus, greutatea sa redusă și reducerea masei rotative au contribuit la mărirea nivelului maxim de rotaţie. Designul cu punte închisă al carcasei arborelui este incredibil de rigid, deschizând calea pentru o presiune de ardere mai mare și o ieșire optimizată a puterii. Pe pereţii cilindrilor s-a pulverizat un strat special de fier care servește pentru a reduce greutatea și pierderile de frecare.

În plus, capul cilindrilor are un nucleu fabricat folosind imprimarea 3D. Acest proces de fabricație aditiv permite crearea de forme geometrice, care sunt dincolo de capacitatea de tehnici convenționale de turnare de metal. Tehnologia de imprimare 3D a redus greutatea componentei și a permis dirijarea conductelor sale de răcire într-un mod care să optimizeze gestionarea temperaturii.

Preţurile de start nu au fost anunţate deocamdată. Totuşi, staţi aproape pentru că vom vedea maşinile pe viu la Salonul Auto de la Geneva.

Specificaţii complete:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata