(foto) În cadrul aniversării, pentru prima dată, VW arată succesorul lui Phaeton care nu a fost niciodată construit
A fost o mașină pentru cunoscători, individualiști și entuziaști: Volkswagen a lansat pe piaţă modelul său de top Phaeton acum 20 de ani. Din 2002 încoace, sedanul de lux a fascinat prin caracterul său încrezător, calm și colectat, confort excelent, caracteristici high-tech și calitate impresionantă a producției.
Volkswagen a făcut primii pași în segmentul mașinilor de lux cu Phaeton și a demonstrat imediat că este ca acasă pe această piață premium. Phaeton a fost ca o vedetă strălucitoare care a beneficiat de posibilitățile mărcii și a deschis calea pentru alte produse premium precum Touareg și Arteon.
Dar i s-a spus la revedere în 2016, când Consiliul de Administrație al mărcii a decis să-l scoată din producţie în favoarea unei realinieri sistematice cu accent pe mobilitatea electrică, deși succesorul cu numele de proiect „Phaeton D2” fusese deja practic gata!
Acum, celebrând aniversarea, pentru prima dată publicul larg are ocazia să vadă acest automobil!
Acest one-off Phaeton D2, care poate fi condus, a fost precedat de un proces intern de selecție în care era necesar de ales dintre patru concepte diferite. Designul realizat de Marco Pavone (şef Design Exterior) și Tomasz Bachorski (şed Design Interior) a dat lovitura, impresionând prin contururile sale sportive/plate și interiorul de înaltă calitate.
Un prototip pre-serie, care se baza pe platforma longitudinală modulară (MLB), a fost apoi construit pentru ca Consiliul de Supraveghere să ia o decizie finală şi să-i dea sau nu o undă verde pentru producţia de serie. Cu toate acestea, deoarece toate energiile s-au concentrat pe alinierea Volkswagen pentru mobilitatea electrică, s-a decis renunţarea la proiect.
Chiar dacă modelul succesor planificat nu a fost realizat ca urmare a acestei decizii, primul Phaeton a demonstrat ceea de ce VW era deja capabil acum 20 de ani, cu confortul său de lux, sistemele inovatoare de propulsie și calitatea finisajelor de pionierat. Prin urmare, a obținut efecte halo pentru întregul brand, care pot fi încă experimentate în multe modele până în prezent. De exemplu afișajul său curbat Innovision Cockpit, care a fost planificat pentru succesorul lui Phaeton, a fost implementat din 2018 pe noul Touareg.
Privind înapoi la 20 de ani de la Phaeton:
- Intrarea în segmentul de lux
Proiectul lansat de fostul președinte al Consiliului de Administrație VW, Ferdinand Piëch, la sfârșitul anilor 90 a fost ambițios încă de la început. El a vrut să deschidă un nou segment de piață pentru Volkswagen cu un sedan de lux și, în același timp, să ducă întreaga marcă la un nou nivel.
5.06 metri lungime, 1.90 metri lățime, 1.45 metri înălțime – doar aceste dimensiuni au însemnat un loc pentru Phaeton printre concurenții săi pe segmentul de lux. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunii sale, aspectul său vizual a fost subestimat.
Designul său fluid, cu linii de acoperiș ușor bombate, a creat un aspect atemporal și neostentativ. Printre caracteristicile sale remarcabile au fost stopurile rotunde instalate sub elemente de sticlă dreptunghiulare.
- Eleganţa şi materiale de cea mai bună calitate
Contururile calme ale corpului au găzduit un interior care emana o eleganță stilată. Crom, furnir de lemn cuprinzând până la 30 de straturi de material și piele – acest trio s-a reunit pe levierul cutiei de viteze automate, care părea la fel de solid și puternic precum cel ce pune în mişcare unui iaht cu motor.
Panourile de lemn au mai acoperit deflectoarele de ventilație, care se deschideau electric și silențios atunci când era necesar, în funcție de setarea aparatului de aer condiționat automat și de radiația solară. Ventilația a funcționat aproape fără curent de aer, chiar și la cea mai înaltă setare.
- Lounge pe roți
Interiorul lui Phaeton era un lounge mobil, în care calitatea fără compromisuri și materialele premium erau combinate cu detalii tehnice aranjate cu dragoste. Pasagerii au fost izolați de lumea exterioară prin uși care se închideau cu o bufnitură satisfăcătoare și geamuri groase de sticlă, în timp ce golurile dintre componente erau extrem de înguste și strict paralele. Sistemul audio opțional Dynaudio a satisfăcut, de asemenea, urechile pasionaților pretențioși de Hi-Fi.
Phaeton-ul era în apele sale şi în călătoriile lungi. Suspensia sa pneumatică standard cu amortizare adaptivă i-a permis să alunece lin și ușor pe autostrăzi. Datorită rigidității sale extrem de ridicate la torsiune, caroseria nu a zguduit sau scârțâit deloc. Capota, ușile și capacul portbagajului au fost realizate din aluminiu. O versiune Phaeton alungită cu 120 mm, cu un spațiu opulent în partea din spate a habitaclului, era disponibilă și ca model cu șofer. Scaunele individuale cu masaj și ventilație erau disponibile opțional – ca în modelul standard.
Denumirea Phaeton simboliza, de asemenea, statutul exclusiv al sedanului mare. Aceasta nu a fost doar o referire la mitologia greacă, ci a reprezentat și o legătură cu modelele clasice de la Horch și Ŝkoda cu același nume.
- Gläserne Manufaktur ca o fabrică transparentă
La începutul producției la Dresda în decembrie 2001, Ferdinand Piëch a rezumat lucrurile pe scurt: „În această locație vom produce vehiculul emblematic al Volkswagen pe segmentul mașinilor de lux. Aici va fi posibil să vedeți și să simțiți cea mai bună măiestrie manuală și tehnologie de ultimă oră.”
Doar ce este mai bun a fost suficient de bun pentru noul flagship – și același lucru a fost valabil și pentru uzina de producție. Gläserne Manufaktur a fost construită la periferia Dresda, fiind o platformă industrială care întruchipează o înaltă calitate arhitecturală.
Phaeton-ul a fost asamblat aproape în întregime manual în săli inundate de lumină. Angajații erau îmbrăcați în alb și mulți dintre ei purtau mănuși. Iar podelele holului erau acoperite cu lemn deschis de arțar de munte din Canada și stejar închis la culoare.
- Două motoare pe benzină și un TDI
Gama de motoare a completat caracterul exclusivist al sedanului. Primii clienți ai Phaeton au putut alege între două motoare pe benzină naturale aspirate şi un turbodiesel. Motorul entry-level a fost compactul V6 de 3.2 litri, ale cărui bancuri de cilindri erau aranjate la un unghi îngust de 15 grade unul față de celălalt. Avea o putere de 241 CP. Al doilea motor pe benzină, W12, era, de asemenea, neobișnuit de scurt – a fost construit sub forma unui „W” folosind două motoare V6. Acest motor a dezvoltat 420 CP dintr-un volum de 6.0 litri.
- V10 TDI cu 750 Nm
Dar cel mai neobișnuit motor a fost un V10 TDI. Cu o capacitate de 5.0 litri, două turbocompresoare cu o geometrie variabilă, o putere de 313 CP și un cuplu de 750 Nm, acest motor a făcut din Phaeton cea mai puternică berlină diesel din lume la acea vreme. Ca și în cazul lui W12, puterea a fost transmisă către toate cele patru roți printr-o cutie de viteze automată și sistemul de tracțiune integrală 4MOTION. Modelul cu V6 de 3.2 litri era oferit standard cu tracţiune faţă.
Gama de motoare a fost modernizată în mod repetat pe parcursul celor 15 ani de producție. În 2003, pentru limuzina de lux a fost introdus un motor V8 de 4.2 litri. Acesta a fost urmat un an mai târziu de un V6 TDI de 3.0 litri, care a devenit rapid cea mai populară variantă de motor și avea o putere de 245 CP în ultima versiune.
Motorul diesel cu 10 cilindri a fost scos din producţie în 2006, iar cel W12 – cinci ani mai târziu. Iar V6-le de 3.2 litri a fost înlocuit cu altul de 3.6 litri și o versiune de 3.0 litri.
- Întotdeauna la zi
Phaeton a fost ținut la zi prin patru modernizări ale modelului, care au fost introduse între anii 2007 și 2014. Acestea au inclus noi caracteristici, cum ar fi un sistem multimedia cu ecran tactil, frâne carbo-ceramice pentru modelul cu motor W12, sisteme de asistență precum Rear Assist, Side Assist și cruise control adaptiv îmbunătățit, afișare dinamică a indicatoarelor rutiere pe bază de cameră și control avansat al fazei lungi a farurilor. Timp de câțiva ani au existat, de asemenea, plăcuțe de înmatriculare auto-luminate prin tehnologie de electroluminescență.
Faceliftul major din 2010 a adus un nou aspect în partea frontală şi posterioară, care a fost deosebit de popular mai ales printre clienții din China.
Cmentariile sunt închise