(video) A decedat Ferdinand Piëch. Avea 82 de ani

Fostul CEO al Volkswagen Group, Ferdinand Piëch, a decedat la vârsta de 82 de ani. A murit în noaptea zilei de 26 august, iar cauza exactă a decesului nu a fost încă numită deocamdată.

Potrivit informaţiilor din mass-media germană, s-a întâmplat în oraşul Rosenheim, acolo unde fostul magnat a venit cu familia sa pentru a participa la un eveniment special. În timpul cinei, chiar în faţa soţiei sale, i s-a făcut rău brusc. Ambulanţa solicitată l-a transportat la spital, însă medicii de acolo nu i-au putut salva viaţa.

Ferdinand Piëch a fost un inginer talentat și unul dintre cei mai eficienți manageri din industria auto. S-a născut în Austria în 1937 și a devenit moștenitorul a două familii influente: tatăl său a fost avocatul Anton Piëch, iar mama sa Louise Porsche, fiica celebrului Ferdinand Porsche.

Cariera sa a început în 1963 în calitate de angajat al Porsche, acolo unde a lucrat asupra mașinilor de curse. Mai târziu și-a deschis propriul birou de inginerie și a dezvoltat un motor diesel cu cinci cilindri comandat de Daimler.

În 1972 a fost angajat de Audi, unde a devenit unul dintre inginerii de frunte ai modelelor Audi 80 și 100, precum și unul dintre creatorii sistemului de tracţiune integrală quattro.

În 1993, Piëch a fost invitat să ocupe poziția de președinte al Consiliului de Administrație al întregului concern Volkswagen, care realmente la acea vreme era foarte aproape de faliment. Prin acţiuni dure şi concrete, Ferdinand nu numai că a reuşit să evite o dispariţie a VW AG, ci şi l-a făcut unul dintre cei mai mari producători auto de pe planetă, cu vânzări care pentru prima dată au depăşit 10 milioane de autoturisme pe an.

El a mai fost cel care a achiziționat companiile Lamborghini, Bentley, Bugatti şi evident Porsche, incluzându-le sub aripa gigantului german.

Ferdinand și-a părăsit postul în anul 2002, însă a mai condus Consiliul de Supraveghere al concernului și a avut încă o influență imensă asupra tuturor deciziilor, devenind “cardinalul gri” al imperiului VW și principalul reprezentant al familiilor Porsche și Piëch printre acţionari.

Cu toate acestea, în primăvara anului 2015, ca urmare a unui conflict cu directorul executiv al companiei Martin Winterkorn și cu alți membri ai Consiliului, Piëch a fost forțat să demisioneze și să părăsească toate pozițiile deținute la Volkswagen. După doar cinci luni mai târziu însuşi Winterkorn a plecat din cauza scandalului Dieselgate.

În anul 1999 Ferdinand Piëch a fost numit cel mai bun manager al industriei auto din secolul al XX-lea, iar în 2014 el a fost introdus în Automotive Hall of Fame din Detroit.

Ferdinand a lăsat în urmă tocmai 12 copii din patru căsătorii, iar unul dintre fiii săi, Anton Piëch, recent şi-a fondat propria companie producătoare de maşini electrice.

Cmentariile sunt închise