(foto) În Norvegia, vitezomanii se pot vedea mai nou de la 2.4 km distanță

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Poliția rutieră din Norvegia (UP) utilizează din martie, pentru a depista șoferii care depășesc limitele legale de viteză, noi radare cu LiDAR. Acestea sunt dotate cu camere video și pot ”bate” până la 2.4 kilometri distanță. Astfel, noile radare prezintă performanțe mai bune decât cele anterioare.

Noul echipament din instrumentarul Poliției pentru măsurarea depășirii vitezei se numește LaserCam 4. Are zoom optic 36x și măsoară o viteză cuprinsă între 16-320 km/h. Au fost achiziționate în total 200 de unități, distribuite între patrule și raioanele de poliție.

Noul radar cu laser este dotat, printre altele, cu o cameră de luat vederi care arată zona țintă, permițând asigurarea calității măsurătorilor. De asemenea, camera video face posibilă documentarea măsurătorilor cu o fotografie sau un videoclip. Algoritmul utilizat în instrument oferă rezultate foarte precise, spun cei de la Poliție.

Funcția video este foarte importantă în ceea ce privește siguranța juridică. Camera documentează situația de măsurare și exclude măsurătorile de tip ”sweep”. Poliția poate prezenta măsurarea documentată în orice procedură legală, pe lângă explicația persoanei de serviciu.

Raza de acțiune a noului laser este semnificativ mai bună decât cea a echipamentelor anterioare. Acesta are o distanță maximă de măsurare de până la 2.4 kilometri.

Totuși, în urma testelor, Poliția a ales să stabilească distanța de măsurare pentru stabilirea contravenției între 30 și 500 de metri, pentru a asigura fiabilitatea și precizia. Faptul de a putea măsura distanțe mai scurte oferă o capacitate sporită în zonele dens populate și pe traseele școlare.

Potrivit Poliției locale, noul radar dotat cu laser a fost supus unor teste extinse pe o durată de peste un an, înainte de a înlocui pe cele precedente. Acest lucru este important pentru a asigura o performanță optimă în toate condițiile, cum ar fi zonele întunecate și distanțele.

Vitezometrul laser trimite 200 de impulsuri laser per secundă pentru a măsura viteza. Echipamentul oferă, de asemenea, măsurători sigure în condiții meteorologice dificile, cum ar fi ploaie sau ceață.

Conform autorității, 24 de vieți ar putea fi salvate în trafic, anual, și cu 85 mai puține persoane grav rănite ar fi, dacă toată lumea ar respecta viteza legală.

„Una dintre principalele atribuții ale UP este de a efectua controale de viteză, pentru a preveni accidentele grave de circulație. Este important ca echipamentele pe care le folosim să fie actualizate din punct de vedere tehnologic. Radarul de astăzi (Traffipatrol XR, unul folosit de peste 10 ani, asemănător cu TruCAM-ul nostru) este scos din uz, deoarece furnizorul actual nu mai efectuează reparații și service pentru acestea.”

În Norvegia, amenzile pentru depășirea vitezei au fost majorate chiar de la 1 februarie 2024. Cea mai mare, pentru depășirea cu 36-40 km/h a limitei în zonele de 90, 100 sau 110 km/h a crescut de la 15.100 de coroane (1.336 de euro) la 15.850 de coroane (1.403 euro). Iar sancțiunea pentru vorbit la telefon în timpul șofatului a ajuns la 902 euro.

Amintim că Norvegia este una dintre țările cu cel mai mic număr de accidente care se produc anual. De exemplu, în 2019, în capitala țării, a fost înregistrat un singur accident soldat cu deces. În același timp Norvegia este țara cu cea mai mare cotă de mașini electrice noi, mașini cu care este mai ușor de a depăși limite de viteză.

Cmentariile sunt închise

×