in ,

(foto) Laurin & Klement RK/M din 1921 este unul dintre cele mai valoroase exponate din Muzeul Național Tehnic din Praga. Ce istorie are

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo ;)

Antreprenorul imaginativ, contele Alexander Kolowrat-Krakowsky, a modelat industria cinematografică austriacă la începutul secolului al XX-lea și și-a lăsat amprenta ca un pilot de curse entuziast. Contele “Sascha” este considerat forța creatoare din spatele unicului Laurin & Klement RK/M, care este acum unul dintre cele mai valoroase exponate din Muzeul Național Tehnic din Praga.

Laurin & Klement au achiziționat modelul sportiv după preluarea Reichenberger Automobil Fabrik (RAF), modificându-l ulterior cu un motor mai puternic de 4.7 litri. Compania a contribuit astfel la lansarea celei de-a doua cariere de succes a automobilului inovator în noua Cehoslovacie.

Laurin Klement RK M 1921 0
Alexander Kolowrat-Krakowsky la volanul personalului Laurin & Klement RK

Laurin & Klement RK comemorează un capitol fascinant, aproape uitat din istoria automobilelor: Reichenberger Automobil Fabrik (RAF). Compania, care a funcționat în ceea ce este acum oraşul Liberec, s-a specializat în vehicule de lux personalizate. Fondatorul său a fost baronul Theodor von Liebieg, unul dintre primii proprietari de automobile din Europa Centrală.

Deoarece producția costisitoare de caroserii auto a devenit treptat mai puțin profitabilă pentru von Liebieg, el a început să caute o soluție. În același timp, a fost și membru al Consiliului de Administrație al Laurin & Klement, astfel încât preluarea de către compania emergentă și mai eficientă de la Mladá Boleslav a fost o alegere evidentă. Fuziunea a fost finalizată în 1912.

Imediat înainte de vânzare, totuși, von Liebieg a dobândit licența de a construi motoare fără supape glisante pentru RAF 18/50 HP de la specialistul șvab Daimler. Acestea se bazau pe așa-numitul principiu Knight și erau considerate pionieri la acea vreme. 

În 1913, Laurin & Klement au încorporat un Landaulet de lux cu numele RK în propria gamă de modele practic neschimbată – denumirea modelului a devenit “RAF-Knight”. Termenul Landaulet, preluat din coachbuilding, se referă la automobilele cu o caroserie parțial închisă a căror secțiune a acoperișului din spate poate fi deschisă ca într-o decapotabilă. Până în 1915, 116 unități ale RK ieșiseră din porțile fabricii din Mladá Boleslav.

Laurin Klement RK M 1921 1
Alexander Kolowrat-Krakowsky la volanul personalului Laurin & Klement RK

Varianta sportivă a modelului pentru contele Kolowrat a fost construită în 1913. Vehiculul de 1.400 de kilograme avea un motor cu supapă glisantă de 4.712 cm3 (50 CP). Propulsorul cu patru cilindri și-a transmis puterea printr-un ambreiaj multi-disc către o cutie de viteze cu patru trepte, cea mai superioară treaptă a căreia era un mecanism cu acționare directă.

Arcurile cu aranjament semi-eliptic, dispuse longitudinal, au format șasiul. Avea, de asemenea, o direcție cu șurub. În plus față de o frână cu tambur acționată manual pentru roțile din spate, au fost instalate două frâne de picior, una în fața cutiei de viteze și cealaltă în spatele acesteia.

Contele Sascha a folosit acest Laurin & Klement RK ca mașină personală, dar în 1913 și 1914 a concurat cu succes cu el și în Raliul Alpin, una dintre cele mai populare curse pe distanțe lungi ale timpului. Când a izbucnit Primul Război Mondial, el a pus mașina la dispoziția militarilor. Până în 1916, vehiculul rulase 70.000 de kilometri fără probleme tehnice majore – un parcurs remarcabil conform standardelor din acea vreme.

La sfârșitul războiului, mașina și-a găsit drumul înapoi către proprietarul său, care avea legături prietenoase cu compania în calitate de acționar. Prin urmare, Kolowrat-Krakowsky nu a avut probleme să convingă firma să reconstruiască vehiculul acum în vârstă de opt ani: i s-a oferit un nou motor de curse cu patru cilindri, de tip OHV și cu dublă aprindere magneto-electrică, care livra 75 CP dintr-un volum de 4.713 cm3. De atunci, modelul a primit denumirea RK/M.

După reconstrucția sa, viteza maximă a mașinii contelui Sasha a crescut de la 90-100 km/h inițial la 125 km/h. În mod surprinzător, cu František Svoboda la volan, mașina s-a bucurat de numeroase succese pe piste de curse interne în prima jumătate a anilor 1920. RK/M a câștigat turneul internațional de fiabilitate al Cehoslovaciei în 1921, a triumfat în cursa Schöber în clasă până la capacitatea de 5.3 litri în anul următor și a stabilit, de asemenea, punctul de referință în cursele cu urcare în rampă – Svoboda a finisat pe locul trei în competiția de urcare pe dealul Zbraslav – Jíloviště.

În deceniile următoare mașina lui Kolowrat a fost revizuită și modificată frecvent, iar astăzi este una dintre cele mai atractive exponate din Muzeul Național Tehnic din Praga. Datorită dimensiunilor sale, designului atractiv și istoriei extraordinare, a câștigat în 2015 una dintre principalele categorii ale Concursului de eleganță pentru mașini clasice de la Castelul Loučeň.

Vezi şi:

GALERIE FOTO: