(foto) Maşini Porsche în URSS. Extrem de rare, însă totuşi existau

Spre deosebire de VW-urile cu motor pe puntea din spate, răcit cu aer, mașinile Porsche erau chiar mai puțin accesibile în fosta Uniune Sovietică. Cu toate acestea, unele mașini şi le-au cumpărat personalități celebre sau li s-au oferit în dar. Dar cel mai interesant este că un Porsche chiar a existat şi în garajul miliției sovietice undeva la sfârșitul anilor ’70.

Ce ţine de acest automobil, şi-a făcut apariţia la o expoziţie internațională a echipamentelor de miliţie, fiind un Porsche 911 Targa dintr-a doua generaţie, care purta o livrea a miliţiei. Cel mai probabil exemplarul a fost comandat și achiziționat mai devreme, chiar înainte de expoziție. Pe atunci, şeful Direcției principale a GAI-ului din cadrul MAI-ului sovietic era Valerii Vitalievici Lukianov, iar după expoziție, mașina a mers la o subdiviziune controlată personal de el. Șefilor mari le plăceau în general mașinile bune.

După ceva timp, mașina a fost predată producătorului AZLK pentru studiu și a fost testată inclusiv pe poligonul institutului NAMI, cu echipamentele deja demontate şi inscripțiile GAI eliminate. Prin urmare, furnizarea modestă a două autoturisme Porsche 911 (conform unor surse) pentru miliţia sovietică a fost un eveniment destul de interesant, dar nimeni nu ştie unde au dispărut după ce au făcut câţiva km pe drumurile din Moscova.

Apropo, s-a întâmplat ca însuşi Ferdinand Porsche să ajungă în URSS și a condus de la granițele de vest chiar până la Baikal. În 1932, la invitația autorităţilor, a vizitat marile fabrici de automobile din URSS, iar la sfârșitul călătoriei, guvernul comunist i-a oferit postul de constructor principal la una dintre uzine, însă Ferdinand Porsche a refuzat și s-a întors în Germania cu cuvintele: “Într-o țară unde nu există drumuri, eu nu sunt în stare să-mi construiesc mașinile”. Iată atât de frumos i-a refuzat oferta lui Stalin la acea vreme.

Restul mașinilor Porsche care au fost imortalizate pe teritoriul URSS erau cu numere de înmatriculare străine şi aparțineau unor oaspeți străini sau unor participanţi la raliuri a căror traseu trecea prin Moscova ori împrejurimi.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi neapărat:

https://autoblog.md/video-sapte-generatii-porsche-911-partea-a-vii-a-caroseria-991-cea-prin-care-s-a-depasit-un-milion-de-masini-produse/

GALERIE FOTO (sursă: google.com)

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/