(foto) Până aici! BMW a încetat producţia modelului i3

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

O eră s-a sfârșit la uzina BMW Group din Leipzig. Producția de serie a modelului BMW i3 s-a încheiat, la aproximativ opt ani și jumătate de la momentul lansării. Pentru cine mai doreşte să obţină un astfel de automobil, vă putem spune că BMW Moldova are două exemplare în stoc, printre care un i3s.

O sursă de inspirație, un motor al inovației, un pionier al plăcerii de a conduce la nivel local fără emisii: lista de atribute care au însoțit primul automobil de serie mare al BMW Group cu propulsie complet electrică de la debutul său în 2013 este lungă. BMW i3 a început ca un exemplar exotic pe piața încă abia accesată a vehiculelor electrice, s-a dezvoltat într-un clasic cu a sa carisma inconfundabilă deja în cursul perioadei de producție și a intrat în istoria companiei ca un pionier al mobilității durabile.

Pentru fabrica din Leipzig, sfârşitul producției lui i3 este legat de începutul unui nou capitol în mobilitatea electrică. Într-o tranziție fără întreruperi, acolo vor fi fabricate și alte componente e-drive, cu efect imediat, pe lângă producerea modulelor de baterie de înaltă tensiune, ceea ce se face deja din mai 2021. Și deja anul viitor, următoarea generație a lui MINI Countryman va fi fabricată acolo, cu mai multe unităţi de propulsie, inclusiv electrică.

Astfel, platforma din Leipzig devine prima locație din rețeaua globală de producție a companiei în care modelele BMW și MINI sunt produse împreună.

Ultima aniversare: 250.000 de unități de plăcere a conducerii electrice fabricate la Leipzig

BMW i3 își încheie ciclul de producție cu un “homerun” impresionant. Cu doar câteva zile în urmă, exemplarul cu numărul 250.000 de unități a fost produs. Acest lucru face din BMW i3 cel mai de succes vehicul electric din lume în segmentul compact premium. Și, spre deosebire de ceea ce s-ar putea aștepta de la un model care este eliminat treptat, popularitatea sa nu a scăzut pe măsură ce s-a maturizat.

BMW i3 a fost vândut în peste 74 de țări din întreaga lume. Pe multe piețe, a obținut o cotă semnificativ mai mare pe segmentul vehiculelor electrice decât marca BMW în zona mașinilor cu propulsie tradițională. De asemenea, a reușit să inspire grupuri țintă suplimentare în ofertele de mobilitate premium de la BMW. În primii ani, peste 80% dintre toți cumpărătorii de i3 erau clienți noi pentru BMW Group.

Atracția de durată a lui BMW i3, care a fost produs exclusiv la Leipzig pentru întreaga piață globală, se datorează şi caracterului său deosebit de individualist. Arhitectura sa independentă constă dintr-un modul de propulsie similar unui șasiu din aluminiu, care transportă motorul electric, suspensia și bateria de înaltă tensiune, precum și o celulă pentru pasageri din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP) numită “life module”.

Acest design, dezvoltat încă de la început pentru o mobilitate electrică pură, a făcut posibil un spațiu deosebit de generos în interior și un design al cockpitului și al consolei centrale care este atât de înaltă calitate, cât și foarte avansat. Același lucru este valabil și pentru designul exterior, care este încă revoluționar în cel de-al nouălea an de producție și care este dedicat mai puțin modei sau statutului decât avangardismului tehnologic.

Purtător de standard al tehnologiei vizionare cu o mare putere simbolică

Aceste caracteristici nu numai că au făcut din BMW i3 un pionier pentru transformarea la mobilitatea fără CO2, dar sunt și dovada cât de inovator este BMW Group într-o gamă largă de domenii. Acest lucru se caracterizează în special prin curajul de a „pioniera subiecte, de a face ceva diferit și nu doar de a urma curentul mainstream”. Această mentalitate continuă să reziste pentru că, chiar și BMW iX, care este destul de surprinzător prin capabilitățile sale, își are originile în această cultură corporativă.

Angajații implicați în fabricarea lui i3 știu prea bine ce înseamnă această cultură în practică. La urma urmei, BMW i3 a fost un purtător vizionar al tehnologiei din prima zi și nu doar datorită propulsiei sale electrice. Cu arhitectura sa Life-Drive, acesta stabilește, de asemenea, noi standarde în domeniul construcțiilor ușoare inteligente.

La Leipzig, au fost stabilite procese inovatoare unice în industria auto pentru turnarea pieselor de caroserie de format mare din materialul de înaltă tehnologie CFRP, deosebit de ușor. Astăzi, BMW Group are o experiență unică în utilizarea industrială a fibrei de carbon în construcția caroseriei și a aluminiului în proiectarea componentelor șasiului.

Motor de inovație pentru mobilitatea electrică și câștigător de premii multiple

Datorită dezvoltării tehnologice specifice modelului, BMW i3 a devenit, de asemenea, un motor de inovație pentru mărcile BMW și MINI în numeroase alte domenii. Motorul electric de 184 CP al BMW i3s oferă distracție de condus urban în stil MINI începând cu 2020. Noul MINI Cooper SE a devenit de atunci cea mai populară variantă de model a mărcii britanice.

Dezvoltată inițial pentru BMW i3, a cincea generație BMW eDrive este în prezent produsă. Este folosită în numeroase modele pur electrice și PHEV de la BMW și MINI. Amplificarea mobilității electrice va continua și în următorii ani. Până în 2030, fiecare al doilea vehicul BMW Group vândut în întreaga lume va fi complet electric.

BMW i3 a primit şi numeroase premii în perioada de producție. În Germania, a fost distins cu “Green Steering Wheel” deja în 2013, urmat trei ani mai târziu de “Golden Steering Wheel”, premiat tot de Auto Bild și Bild am Sonntag. Designul, conceptul vehiculului, interiorul, sustenabilitatea, păstrarea valorii și tehnologia de conectivitate a primit alte premii naționale și internaționale, succese în sondaje publice, inclusiv victorii de clasă în competițiile revistelor Auto Zeitung și auto, motor und sport, premii ca “UK Car of the Year”, “Green Car of the Year”, “Classic of the Future” şi “Swiss Car of the Year”, pe lângă “World Car Design Award”, “iF gold product design award” şi “Trophée de l’argus”.

Regândirea mobilității: abordarea holistică a mărcii BMW i

Pe lângă propulsia complet electrică, echilibrul ecologic remarcabil al lui BMW i3 provine și din alegerea materialelor, care este pe deplin orientată către durabilitate și producție care economisește resursele. A fost primul model BMW Group care a primit un certificat ISO eliberat de auditori independenți la momentul lansării pe piață, confirmând performanța sa optimizată de mediu de-a lungul întregului său ciclu de viață.

Materiile prime parțial reciclate sunt folosite pentru “pielea” exterioară din materiale termoplastice. Plasticul folosit în interior este fabricat în proporție de 25% din material reciclat. Materialele textile folosite pentru suprafețele scaunelor sunt realizate în întregime din fibre reciclate. Panourile ușilor îi sunt realizate din fibre kenaf. Lemnul de eucalipt din cultivarea certificată în Europa servește drept materie primă pentru părțile tabloului de bord.

Conceptul holistic pentru sustenabilitate include, de asemenea, utilizarea pe scară largă a energiei regenerabile în producția lui i3. Patru turbine eoliene de pe teritoriul fabricii din Leipzig furnizează energia electrică necesară. Într-un stadiu incipient, acestea au făcut din locația din Saxonia un pionier în producția de vehicule neutre din punct de vedere a emisiilor CO2, care este deja un standard în toate fabricile BMW Group din lume încă de anul trecut.

În plus, marca BMW i a oferit un impuls pentru plăcerea de a conduce sustenabilă și o transformare cuprinzătoare către mobilitatea neutră în multe alte feluri și mult dincolo de dezvoltarea vehiculelor alimentate electric. Aceste activități includ serviciul de car-sharing urban DriveNow (numit astăzi SHARE NOW) care pentru mulți utilizatori este oportunitatea ideală de a intra în contact pentru prima dată cu mobilitatea electrică, precum și serviciile cunoscute acum ca BMW Charging și MINI Charging pentru încărcare convenabilă acasă și pentru acces ușor la stațiile publice de încărcare și participarea BMW Group la rețeaua europeană de încărcare rapidă IONITY.

Introducerea perfectă în lumea mobilității electrice – și un alergător de anduranță de încredere

Pentru mulți clienți, BMW i3 a devenit un însoțitor constant de la început în mediul urban, pentru naveta zilnică și, adesea, mult mai departe. Șoferii frecvenți din rândul celor care l-au adoptat timpuriu laudă mai ales costurile reduse de energie și întreținere, dar și cât de fiabil este vehiculul și stabilitatea ciclului bateriei sale de înaltă tensiune. Ei raportează despre plăcuțe de frână care nu au trebuit să fie înlocuite nici după mai mult de 250.000 de km parcurși, deoarece o mare parte a puterii de decelerare este asigurată de sistemul de recuperare și de calitatea impresionantă pe termen lung a bateriei de înaltă tensiune, ceea ce duce la o reducere neglijabilă a autonomiei chiar și după perioade de funcționare la fel de lungi.

Bateria de înaltă tensiune a lui BMW i3 a suferit o dezvoltare continuă de la momentul lansării pe piaţă, dublându-și capacitatea de stocare, păstrând în același timp același spațiu de instalare. Cu o capacitate a celulei de 120 amperi oră (Ah) și un conținut de energie brută de 42.2 kilowați oră (kWh), aceasta permite acum parcurgerea a până la 307 kilometri (BMW i3) conform WLTP.

Bateriile de înaltă tensiune dezvoltate și produse de BMW Group sunt folosite și în alte domenii. Exemple în acest sens sunt autoutilitarele Streetscooter folosite de serviciul poștal german și autobuzele urbane ale producătorului turc Karsan, precum și bărcile cu motor cu acționare electrică ale mărcii Torqeedo, pentru care servesc și ca sursă de energie.

În plus, bateriile de înaltă tensiune BMW i sunt folosite ca sisteme staționare de stocare a energiei electrice generate din surse regenerabile, cum ar fi cea eoliană sau solară. Fabrica BMW Group din Leipzig are și o astfel de fermă de stocare a energiei. Este formată din 700 de baterii de înaltă tensiune, luate de la i3, interconectate, în care poate fi stocată electricitatea generată de cele patru turbine eoliene.

Fără emisii la nivel local, elegant și exclusivist: BMW i3s HomeRun Edition

Pe ultima sută de metri, BMW i3 a prezentat din nou latura elegantă și extravagantă a caracterului său, care a făcut deja obiectul mai multor modele speciale limitate. BMW i3s HomeRun Edition a fost tratat pentru prima dată cu un finisaj de vopsea Frozen de la BMW Individual. Această premieră este asociată cu un maxim de exclusivitate: au fost produse doar 10 unități.

O exclusivitate pentru BMW i3s HomeRun Edition, două noi finisaje de vopsea BMW Individual au fost adăugate gamei: Frozen Dark Grey și Frozen Dark Red II. În plus, HomeRun Edition include jante din aliaj ușor de 20 de inci cu un design cu spițe duble, un acoperiș de sticlă acționat electric, geamuri cu control solar și faruri LED adaptive.

Modelele speciale vin și cu designul interior Suite de înaltă calitate, care include tapițerie din piele Vernasca în nuanţă Dark Truffle, un panou de instrumente din piele, un volan din piele cu ornamente galvanizate, o căptușeală de acoperiș în Carum Gray, iluminare ambientală și lumină de bun venit. Alte opțiuni includ scaune încălzite, acces confort, sistem de alarmă, Real Time Traffic Information, Concierge Service, Park Distance Control şi cameră video retrovizoare, Comfort package şi Driving Assistant Plus, sistem de navigaţie Professional, telefonie cu încărcare wireless, sistem audio Harman Kardon hi-fi, online entertainment, etc.

Producția celor zece modele speciale a fost un punct culminant final nu numai pentru angajații implicați în producția sa de la Uzina BMW Group din Leipzig. Clienții modelelor speciale au putut asista singuri la finalizarea vehiculelor în sala de asamblare.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/