(foto) Povestea unui BMW 327, cumpărat nou din Bucureşti în 1938. S-a parcurs cu el peste două milioane de km

Un model BMW 327, cumpărat nou din Bucureşti în 1938, are prinsă în caroseria sa originală istoria agitată a Europei de Est. Aflat acum în colecţia BMW Group Classic, automobilul se întoarce după jumătate de secol în România şi va fi prezentat la Concursul de Eleganţă Sinaia ce se va desfăşura în weekendul care vine.

Eduard Ecker s-a născut în România, la 22 iunie 1912. În anii ’30, pe străzile Bucureştiului, se îndrăgosteşte de un elegant şi luxos BMW 327 Cabriolet. Absolvent al şcolilor de inginerie şi arhitectură, Ecker reuşeşte să-şi achiziționeze modelul visat la vârsta de numai 25 de ani! Maşina a fost cumpărată nouă din showroom-ul din Bucureşti al companiei Tracta, reprezentantul oficial al mărcii BMW de la acea vreme.

BMW 327 – sau BMW 55 PS Sports Convertible, aşa cum era denumit oficial de BMW în perioada respectivă – era propulsat de un motor cu şase cilindri în linie, care dezvolta 55 CP, destui pentru a putea atinge o viteză maximă de 125 km/h. Noul model, elegant, modern şi luxos, era simbolul perfect al ascensiunii economice a României acelor vremuri şi al Bucureştiului care căpătase supranumele de “Micul Paris”.

Vezi şi: (video) Este o bijuterie. A fost restaurat singurul exemplar supravieţuitor BMW 1600 GT Convertible

Instaurarea perioadei comuniste vine cu momente foarte dificile, inclusiv pentru minoritatea germană din care Eduard Ecker făcea parte. Acesta îşi găseşte cu greu de lucru, iar legenda spune că singurul lucru de valoare pe care a reuşit să îl salveze de la confiscare a fost automobilul pe care l-a dezmembrat şi l-a ascuns!

La începutul anilor ’60, situaţia începe să se relaxeze şi Ecker reuşeşte să găsească un serviciu stabil. Reuşeşte să reînmatriculeze automobilul cu “2-B-2763”. Modelul BMW decapotabil îl acompaniază pe Ecker în toate excursiile sale. Maşina acumulează sute de mii de kilometri şi este întreţinută cu mare grijă de Ecker.

La jumătatea anilor ’60 primeşte al cincilea motor, achiziționat clandestin de la un actor român, după ce, în anii ’40, Ecker se aprovizionase cu piese de schimb cu sprijinul armatei germane. Începeau ultimele pregătiri pentru o nouă mare aventură.

Ecker cere viză pentru o excursie în Iugoslavia şi, în final, în 1969 primeşte permisiunea de călătorie alături de nelipsita sa maşină. Din Belgrad reuşeşte să treacă în Italia, unde rămâne fără bani şi cu rezervorul gol. Prietenii din München îi oferă sprijin financiar şi astfel reuşeşte să ajungă în Austria. De aici, în timpul nopţii, îşi propune să traverseze graniţa spre Germania prin pădure. Din cauza oboselii, pierde controlul maşinii şi o loveşte de un copac. Caroseria este zgâriată pe lateral, dar maşina poate continua drumul.

Ajuns în Germania, Ecker îşi găseşte de lucru în construcţii. Contribuie la ridicarea Parcului Olimpic din München, de lângă sediul BMW, până în 1972. În această perioadă repară partea tehnică a automobilului, dar niciodată caroseria, care păstrează astfel urmele aventurilor petrecute împreună, ca o poveste nespusă. La începutul anilor 2000, când Ecker trecuse de vârsta de 90 de ani, a donat automobilul diviziei BMW Group Classic care îl păstrează în starea originală.

Vezi şi: (video) Centenarul unui automobilist. Legendarul pilot român Marin Dumitrescu a împlinit vârsta de 100 de ani

La 29 iunie, modelul BMW 327 va fi prezentat în cadrul Concursului de Eleganţă Sinaia. Se întoarce în ţară după o jumătate de secol de la mare evadare din spatele Cortinei de Fier. Caroseria păstrează încă toate urmele aventurilor lui Eduard Ecker.

Se estimează că automobilul a parcurs peste două milioane de kilometri! Maşina încă are numerele româneşti originale “2-B-2763”.

Vezi neapărat: (video) Reportaj special: Am fost acasă la BMW! Ce modele am găsit în muzeul mărcii din München

https://youtu.be/2j2TjBpDao4

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/