(foto) Premieră: Hyundai introduce o cutie de viteze manuală fără pedală pentru acţionarea ambreiajului! Cum funcţionează

Hyundai introduce pe maşinile sa noua cutie de viteze manuală iMT, dezvoltată in-house cu eforturi comune ale KIA, însă într-o altă versiune, una mai interesantă, despre care se spune că este o premieră în industrie!

Dacă pe modele precum Ceed şi Rio pentru piața europeană există o a treia pedală, dar care nu are niciun fel de conexiune mecanică cu ambreiajul (prin apăsarea sa conducătorul auto dă o comandă doar unui actuator), pe maşinile Hyundai în genere nu va exista o a treia pedală!

Primul model cu o astfel de transmisie a devenit Hyundai Venue în specificaţie pentru piața indiană.

Principiul de funcţionare al cutiei iMT este simplu. În mecanismul de schimbare a treptelor cutiei de viteze este integrat un senzor special, care urmăreşte mişcările levierului şi trimite un semnal unui actuator hidraulic pentru a deconecta şi ulterior conecta discurile de ambreiaj.

Drept rezultat, cutia de viteze poate fi descrisă ca fiind una “semi robotizată”, în care funcţionarea ambreiajului este complet automatizată, deşi în continuare este nevoie de comutat manual treptele. Iată schema funcţionării:

  1. Unitatea de control al transmisiei (TCU) primește semnal de la un senzor integrat în levierul mişcat de şofer, indicând dorința sa de a schimba treptele de viteză.
  2. TCU trimite semnal pentru a angaja un actuator hidraulic care formează presiune hidraulică necesară.
  3. Presiunea hidraulică este apoi trimisă la un aşa-zis Concentric Slave Cylinder (CSC) printr-un tub al ambreiajului.
  4. CSC utilizează această presiune pentru a controla ambreiajul și placa de presiune, angajând și dezangajând astfel ambreiajul.
  5. Conducătorul auto este capabil să schimbe fără probleme treptele, fără a mai fi necesar să opereze manual/mecanic o pedală de ambreiaj.

Pe Hyundai Venue, această versiune iMT poate fi instalată doar în combinaţie cu cel mai puternic benzinar turbo 1.0 Turbo GDi (120 CP). În același timp, la alegere cu acelaşi motor a rămas o cutie mecanică obişnuită în şase trepte, dar şi un DCT cu dublu ambreiaj.

Interesant mai este de notat că suprataxa cutiei iMT faţă de transmisia mecanică standard este de numai 270 de dolari, în timp ce cutia robotizată opţională costă alţi 1.500 de dolari în India.

În același timp, Hyundai Venue a fost anunţat în statul asiatic într-o versiune Sport. Aceasta implică doar diferențe vizuale: grilă şi jante diferite, numeroase inserții roșii pe corp și în cabină, cusături contrastante, un volan cu o jantă trunchiată, inserţii metalice pe pedale și padele de schimbare manuală a treptelor în spatele volanului, în cazul în care se alege un DCT. Sub capotă poate exista doar benzinarul turbo sus menţionat sau un turbo diesel de 1.5 litri şi cu 100 CP.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/