(foto) Maşinile KIA cu noua transmisie iMT ar fi perfecte şi pentru susţinerea examenului practic de conducere. Iată de ce

KIA Motors a dezvăluit astăzi mai multe detalii despre noua sa transmisie manuală inteligentă (iMT), care a fost proiectată pentru o serie de automobile mild-hybrid electrificate (MHEV) din gamă. Prima utilizare de serie din lume a unei transmisii de tip “clutch-by-wire” pe un automobil cu sistem mild-hybrid de 48V a fost realizată pe noul Rio facelift.

Tehnologia este proiectată pentru a spori eficiența consumului de combustibil și a reduce emisiile CO2 ale automobilelor MHEV, păstrând în același timp implicarea șoferului la fel ca în cazul unei transmisii manuale convenționale.

Transmisia iMT consolidează rolul de lider al KIA în dezvoltarea unei game cuprinzătoare de sisteme de propulsie electrificate în toate zonele de preț.

În locul unei legături mecanice, ambreiajul transmisiei iMT operează pur electronic și se integrează perfect cu sistemul de propulsie MHEV de 48V. Transmisia iMT lucrează împreună cu un generator mild-hybrid (MHSG) pentru a opri motorul mai devreme decât sistemul Idle Stop & Go, din momentul decelerării și până la oprirea completă.

De asemenea, permite perioade scurte de oprire a motorului în timpul decelerării la viteze sub 125 km/h, pornind imediat când șoferul apasă pedala de accelerație sau ambreiajul. Sistemul poate îmbunătăți eficiența globală a consumului de combustibil și poate reduce emisiile CO2 cu aproximativ 3% în condiții reale de condus.

Treapta de viteze selectată rămâne cuplată chiar dacă motorul este oprit. Motorul repornește în aceeași treaptă de viteză imediat ce șoferul apasă fie pedala de frână sau de accelerație, datorită impulsului instantaneu de putere oferit de generatorul MHSG. Transmisia repornește motorul în treapta neutră (cu ambreiajul decuplat) dacă șoferul apasă pedala de ambreiaj pentru a schimba treapta de viteză, sau daca viteza automobilului este prea mică pentru treapta de viteză curentă.

Cum funcționează – pas cu pas:

  • Șoferul lasă automobilul în viteză pe măsură ce acesta începe să facă “coasting” (se lasă maşina mişcată din inerţie), frânând ușor automobilul (de exemplu într-o curbă, la o intersecție sau în trafic).
  • Fiind cuplată într-o treaptă de viteză, transmisia iMT trimite un semnal electronic către cutia de viteze și generatorul MHSG ca să oprească motorul și să decupleze ambreiajul.
  • Cu motorul oprit, automobilul continuă deplasarea în regim “coasting”, ambreiajul decuplat limitând decelerarea și permițând automobilului să folosească la maxim energia sa cinetică.
  • Pe măsură ce șoferul apasă pedala de accelerație pentru a căpăta viteză sau apasă pedala de ambreiaj pentru a schimba treapta de viteză, generatorul MHSG repornește motorul în treapta de viteză selectată de șofer sau în modul neutru (cu ambreiajul decuplat).
  • Puterea electrică oferită de generatorul MHSG și de bateria de 48V aduce instant motorul și transmisia la turația corectă.
  • Dacă automobilul coboară sub o anumită viteză, motorul repornește cu asistență din partea sistemului MHEV și ambreiajul se cuplează pentru a evita supunerea motorului la un efort inutil în treapta de viteză.

Noua transmisie iMT a fost dezvoltată la centrul tehnic european al Hyundai Motor Europe din Offenbach, Germania, supervizată de Dr Michael Winkler, şef al departamentului de sisteme de propulsie.

“Întotdeauna căutăm noi modalități pentru a îmbunătăți eficiența și performanța sistemelor de propulsie, iar transmisia iMT este o astfel de inovație. O transmisie automată sau cu dublu ambreiaj se potrivește multor șoferi, dar europenii în special încă preferă să schimbe chiar ei treptele de viteză. Alături de cererea în creștere pentru modelele electrice, transmisia iMT este rezultatul explorării de noi modalități de a electrifica transmisia manuală clasică.

Electrificarea este o temă generală de dezvoltare în divizia noastră europeană de sisteme de propulsie și munca noastră cuprinde dezvoltarea de sisteme de propulsie mild-hybrid de 48V, prin noua tehnologie complementară iMT de tip “clutch-by-wire”.

Dorim să continuăm să oferim șoferilor modalitatea cunoscută de schimbare manuală a treptelor de viteză, prin urmare, aceasta este o soluție ideală pentru noua gamă de sisteme de propulsie MHEV pe care o vom lansa în Europa în lunile care urmează”.

Deși transmisia iMT introduce noua tehnologie “clutch-by-wire” în locul unei legături mecanice între șofer și transmisie, aceasta păstrează același mod de operare și implicare a șoferului ca și transmisia manuală convențională. Noul sistem permite șoferilor să se bucure de implicarea din timpul condusului la fel ca la folosirea unei transmisii manuale.

Pedala de ambreiaj operează în același fel ca în cazul unei transmisii manuale convenționale, dar cu o mai bună gestionare datorită controlului electromecanic al ambreiajului și al unui punct de cuplare care permite șoferilor să schimbe ușor treptele de viteză.

Transmisia iMT debutează pe o pereche de modele MHEV echipate cu ultimele motoare Smartstream ale mărcii. Prima este familia de modele Ceed, acum comercializată în multe piețe europene în variantele EcoDynamics+, propulsată de motoare diesel CRDi de 1.6 litri cu sisteme mild-hybrid.

De asemenea, transmisia iMT va fi montată pe modelul actualizat KIA Rio EcoDynamics+, care va fi comercializat în Europa din al treilea trimestru al anului 2020, cu noul sistem de propulsie mild-hybrid de 1.0 litri T-GDi.

Noua transmisie va fi implementată pe un număr de modele KIA viitoare, urmând ca în decursul anului 2020 să fie lansată o gamă de motoare și sisteme de propulsie MHEV noi.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/