(foto) Primul Mercedes-Benz C-Class devine o mașină clasică recunoscută
Vehiculele clasice devin din ce în ce mai populare – iar clasicele Mercedes-Benz conduc statisticile cu o marjă clară. Grupul de vehicule cu “stea în frunte” care pot obține un certificat de mașină clasică și, astfel, înregistrarea cu râvnita plăcuță de înmatriculare germană H (historic) este programat să crească în 2023.
Printre acestea va fi inclus primul C-Class din seria 202, produs în număr mare, care a fost lansat în 1993 ca succesor al modelului 190 (W 201). De asemenea, au fost fabricate în urmă cu 30 de ani, dar în număr mult mai mic, luxosul off-roader 500 GE V8 din seria 463 și o gamă de modele AMG puternice. De asemenea, noile variante de motorizare pentru limuzina de succes din seria 124 și-au făcut debutul în 1993 – și ele pot fi înmatriculate pentru prima dată cu numărul de înmatriculare H în 2023.
În următorii ani, gama de mașini clasice de la marca cu stele cu trei colțuri va crește semnificativ. Unul dintre motive este modelul strategic ofensiv de modele care a început în 1996.
Plăcuța de înmatriculare H a fost introdusă în Germania la 1 ianuarie 1997. Pentru obținerea acestei înmatriculări speciale este necesar un certificat de mașină clasică. Condițiile esențiale pentru alocarea acestei râvnite clasificări ca bun cultural tehnic sunt vârsta minimă de 30 de ani și starea originală bine întreținută.
Creșterea numărului a fost rapidă. În 2006, doar 140.169 de vehicule au fost dotate cu această plăcuță specială de înmatriculare pentru modelele istorice; astăzi, există nu mai puțin de 648.365 de mașini clasice.
Oricât de mare ar părea acest număr, raportat la numărul total de mașini înmatriculate în Germania, mașinile clasice reprezintă doar 1.3%. Datorită kilometrajului redus al mașinilor clasice în comparație cu mașinile mai tinere, ponderea totală a kilometrilor parcurși este mult mai mică.
Mercedes-Benz: pondere mare a vehiculelor istorice
Vehiculele Mercedes-Benz joacă un rol major în tendința înregistrată în înmatriculările istorice de vehicule; cu 158.843 de vehicule înmatriculate, acestea dețin conducerea. Statisticile pentru cele mai populare modele sunt conduse de cele de gamă mijlocie combinate ale seriei de modele Mercedes-Benz 123 și 124. Printre primele 10 cele mai căutate mașini clasice se numără cele din familiile de modele “190” și “Stroke 8”, precum și mașinile sport SL și vehiculele S-Class, în special cele care au 30 de ani și mai mulți.
Faptul că multe dintre aceste mașini clasice de la producătorul de automobile din Stuttgart și-au păstrat sau în unele cazuri și-au recăpătat starea bună se datorează și rețelei Mercedes-Benz ClassicPartners și muncii excelente a experților de la Mercedes-Benz Classic Center din Fellbach. Această casă pentru mașini clasice deosebit de calitative ale mărcii a fost fondată în 1993 și își va sărbători 30 de ani de naștere în 2023.
Centrul Clasic funcționează sub numele actual din 1996. Serviciile oferite de Centrul Clasic includ atelierul, cu servicii, de la reparații și inspecții până la restaurarea până la stare de fabrică la cele mai înalte standarde, furnizarea de expertiză pentru clasici de înaltă calitate și furnizarea la nivel mondial de piese de schimb originale, precum și vânzarea de vehicule istorice exclusive.
Clasa C – nou nume pentru seria de gamă medie
În traficul de astăzi, modelele încă utilizate pe scară largă ale primei Clase C nu se remarcă ca mașini clasice. Cu toate acestea, primele exemplare ale seriei vor primi statutul clasic conform legislației germane în 2023.
Din mai 1993, Mercedes-Benz s-a bazat pe punctele forte ale modelului W 201 în seria de modele 202 – primul C-Class care a purtat acest nume. Deși noul sedan abia era mai mare decât “Baby Benz”, designerii și inginerii au reușit să crească semnificativ spațiul din interior, sporind în același timp și mai mult siguranța pasivă și activă a pasagerilor. În plus, au existat inovații, cum ar fi primul motor turbo diesel cu injecție directă common-rail de la Mercedes-Benz (a avut premiera în 1997 pe C 220 CDI).
Seria 202 a reprezentat, de asemenea, o declarație clară a mărcii Stuttgart cu privire la rolul Clasei C ca familie de vehicule polivalente: sedanului (W 202) a fost completat în martie 1996 pentru prima dată de un model break (S 202), care oferea un “depozit” convingător de până la 1.510 litri. În plus, au existat diversele linii de design și echipare – CLASSIC, ESPRIT, ELEGANCE și SPORT – precum și un pachet AMG deosebit de dinamic, cu dotări precum suspensie sport, jante din aliaj ușor cu design AMG și diverse elemente de design suplimentare.
Diversitatea inovatoare domnea și în ceea ce privește opțiunile de motorizare, care variau de la modele cu patru și șase cilindri până la motoarele V8 din modelele de top AMG. Punctul culminant a fost C 55 AMG cu 255 kW (347 CP) din 1998.
Denumirea generică C-Class se potrivește cu S-Class (sub acest nume din 1972) și E-Class (care urma să ia acest nume în vara anului 1993). Desemnarea modelului clasei compacte corespundea din acel moment standardului Mercedes-Benz în altă parte: un număr de trei cifre indica capacitatea motorului, precedată de litera C, care nota originea vehiculului ca în seria de modele. E-ul pentru motoarele cu injecție de combustibil a fost întrerupt, deoarece această tehnologie a fost oricum folosită exclusiv la autoturismele Mercedes-Benz cu motoare pe benzină din 1990. Modelele diesel purtau acum inscripția “Diesel” în loc de litera D.
30 de ani de la C 36 – primul proiect comun între Mercedes-Benz și AMG
Un alt nou candidat pentru plăcuța de înmatriculare H: Mercedes-Benz C 36 AMG a avut premiera la Salonul Auto Internațional (IAA) de la Frankfurt pe Main, în perioada 9-19 septembrie 1993. Acest debut, în urmă cu aproape 30 de ani, a marcat primul punct culminant dintr-o poveste de succes unică. Pentru acest sedan de înaltă performanță din seria 202 a fost primul proiect comun care a fost creat de Mercedes-Benz împreună cu compania de inginerie AMG fondată în 1967.
Gama de modele de la Mercedes-AMG, o filială deținută integral de Daimler AG din 2005, este acum mai cuprinzătoare ca niciodată. Propulsorul de pe C 36 AMG a reprezentat un angajament clar față de sportivitatea auto în întreaga gamă de produse: până în 1997, au fost construite în total 5.221 de unități cu 206 kW (280 CP).
500 GE V8 – acum 30 de ani a avut debutul modelului de top din seria off-road
Multe modele G au purtat mult timp o plăcuță de înmatriculare H. Mercedes-Benz produce vehiculele off-road extrem de robuste din 1979, care au fost desemnate drept G-Class din 1993. Tot în urmă cu trei decenii, a apărut nava amiral a acestui gen de vehicule off-road: modelul special Mercedes-Benz 500 GE V8 din seria W 463. Acest clasic este propulsat robust de motorul M 117 V8 familiar de la sedanul S-Class și SL Roadster. Pe 500 GE V8, motorul produce 177 kW (241 CP).
De la E 36 AMG Coupé la E 60 AMG
Pentru iubitorii de coupéuri sportive şi decapotabile ambițioase, trei variante deosebit de puternice ale seriei 124 au fost disponibile din septembrie 1993. E 36 AMG Coupé și Cabriolet sunt echipate cu un motor de 200 kW (272 CP) de 3.6 litri cu patru supape. Cu o transmisie automată cu patru trepte ca dotare standard, aceste maşini elegante cu patru locuri ating 100 km/h în 7.1 secunde, în drum spre o viteză maximă de 250 km/h.
Modelul de top din gamă de la acel moment iese în evidență de modelele sale surori cu piese add-on discret mărite; spoilerul frontal, pragurile laterale și șorțul din spate au fost special concepute pentru aceste modele AMG.
Tot în 1993, AMG a lansat un alt punct culminant al seriei de modele – E 60 AMG – care a completat Mercedes-Benz 500 E deja prezentat la Salonul Auto de la Paris în 1990. În cea mai puternică versiune a modelului de înaltă performanță cu patru uși, motorul M 119 cu cilindree de 6.0 litri produce 280 kW (381 CP).
Şi oricât de incitante au fost modelele cu opt cilindri, cifrele de producție de 10.479 de unități pentru 500 E, E 500 și E 60 AMG au fost la un nivel scăzut.
Variante noi în seria 124
O plăcuță de înmatriculare H pe una dintre cele peste două milioane de sedanuri din seria 124 construite între 1984 și 1997 a devenit obișnuită pe drumurile de astăzi. În 1993, acest clasic cu potențial de a aprecia ca valoare a primit denumirea de E-Class. În plus, gama a fost sporită de alte variante de motorizare, dintre care unele au fost oferite și în modelele break. Oricine deține unul dintre primele exemplare cu aceste motoare va putea solicita un certificat de mașină clasică în 2023. Acest lucru se aplică, mai ales, vehiculelor cu motoare diesel, cum ar fi E 200 diesel cu 55 kW (75 CP), E 250 turbo diesel cu 93 kW (136 CP) sau 300 turbo diesel cu 108 kW (147 CP). Şi E 300 Turbodiesel 4MATIC vine cu acest motor.
Classics & Coffee: un cadru plin de culoare pentru automobile clasice
Fie cu sau fără plăcuțe H – mașinile clasice de toate mărcile sunt binevenite în fiecare vară la întâlnirea de mașini clasice open-brand „Classics & Coffee” de la Muzeul Mercedes-Benz. Acest format de succes pentru mașini clasice și clasice mai tinere bine întreținute, de cel puțin 20 de ani, care are loc pe dealul de la Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, are o mulțime de urmăritori cu mult dincolo de regiunea imediată.
Nu este necesară înregistrarea prealabilă pentru participare! În 2022, Classics & Coffee a fost vizitat de un total de 8.500 de mașini clasice cu șoferii lor, plus aproximativ 30.000 de oaspeți. Întâlnirea va avea loc din nou în 2023.
Cmentariile sunt închise