(video) Se împlinesc 30 de ani de la premiera decapotabilei Mercedes-Benz E-Class din seria 124

Modelele Mercedes-Benz E-Class A 124 sunt nişte clasice moderne acum căutate. Acestea combină perfect pasiunea pentru croazieră elegantă, deschisă, cu standardul tehnic ridicat al mărcii din Stuttgart, în seria de lux mid-range. În premieră publică au debutat în urmă cu 30 de ani la Salonul Internațional din Frankfurt pe Main (12-22 septembrie 1991), la șapte ani după prezentarea sedanului din seria 124.

Cu acest model cu patru locuri Mercedes-Benz a reușit să depășească cu succes un decalaj de 20 de ani, întrucât legendarele W 111 / W 112 Cabriolet au fost produse până în 1971. Modelele din seria 124, care au fost redenumite în E-Class Cabriolet din 1993, ca parte a schimbării nomenclaturii, au fost urmate de: CLK Cabriolet A 208 (1998-2003) și A 209 (2003-2010), precum și E-Class Cabriolet A 207 (2010-2017) și A 238 (din 2017).

În 2015, decapotabile cu patru locuri au apărut pentru prima dată şi în familia Mercedes-Benz S-Class (A 217), iar din 2016 şi în cea a Mercedes-Benz C-Class (A 205).

https://www.youtube.com/watch?v=QIp2gVHcunM
  • Proiect flagship pentru seria de lux mid-range

Decapotabila a ceea ce urma să devină ulterior Clasa E s-a bazat pe modelul 124 Coupe. După introducerea berlinei de înaltă performanță 500 E în toamna anului 1990, decapotabila cu patru locuri a reprezentat un proiect emblematic suplimentar pentru seria de modele 124. Inginerii s-au străduit să facă proiectul o realitate: au modificat în jur de 1.000 de piese sau le-au proiectat de la zero pentru a respecta cerințe stricte în ceea ce privește siguranța pasivă și confortul la volan, în ciuda structurii omise a acoperișului.

În comparație cu modelele Coupe, Mercedes-Benz a produs în consecință numeroase piese portante pentru Cabriolet din foi de metal mai groase sau mai rigide. În urma unor calcule de simulare complexe, bazate pe computer, zonele supuse unor niveluri ridicate de stres au fost, de asemenea, echipate cu armături suplimentare prin dublarea foilor sau instalarea de șanțuri și suporturi.

Elementele, incluzând grosimea tablelor din metal de la montanţii A și B, precum și pe elementele laterale ale cadrului lateral au fost întărite, compartimentul din partea superioară moale a fost instalat ca un suport transversal și un element turnat sub presiune a fost înșurubat la tunelul de asamblare a podelei și la membrul transversal al panoului de instrumente.

Suporturile diagonale din față (între suportul axei față și cele două elemente laterale ale cadrului exterior) și din spate (între sondele roții de rezervă și elementele laterale ale cadrului exterior) sporesc rigiditatea la torsiune. În aceste domenii, inginerii și-au aplicat experiența din dezvoltarea modelului R 129 din seria Mercedes-Benz SL.

Amortizoarele de vibrații au fost folosite suplimentar pentru a optimiza confortul la volan. Dezvoltatorii au folosit deja astfel de elemente în modelul W 100 din seria Mercedes-Benz 600 Landaulet, care a fost introdus în 1965. Un total de patru dintre aceste sisteme de masă cu arc, cu o greutate totală de 26 de kilograme, au fost instalate în zonele critice ale decapotabilei: pe cupola de susținere a stâlpului din stânga față, în cadrul acoperișului și în puțurile portbagajului din spate.

Un test comparativ efectuat de revista specializată “auto motor und sport” (Ediția 19/1994) a ajuns în consecință la următoarea concluzie: “Niciun alt Cabriolet cu patru locuri nu este mai rigid decât Mercedes-ul”. Iar revista americană “Road & Track” a recunoscut calitățile modelului E 320 Cabriolet ca parte a unui test comparativ în numărul 7/1994: “O bună parte din diferența de preț se găsește în structura mașinii. Este vizibil mai silențios decât predecesorii. Neregulile de la suprafața drumului sunt observate de suspensie și anunțate șoferului într-un mod subtil, fără a deranja. Pe autostradă, E 320 este aproape la fel de silențios ca și frații săi de tip coupe și sedan, datorită structurii remarcabil de solide și potrivirii excelente a topului decapotabil”.

Vezi neapărat şi: (video) Istoria modelelor Mercedes-Benz E-Class Coupe și Cabriolet: Mașini sport și elegante cu un stil extraordinar

  • Bara roll-over liniară

Nivelurile de siguranță pasivă au fost, de asemenea, exemplare: în cazul unui impact frontal, posterior sau lateral, decapotabila a îndeplinit standardele înalte ale berlinei, break-ului şi coupeului. Montanţii săi A au fost sudați pe foi profilate instalate intern pentru a forma o unitate robustă, oferind, de asemenea, pasagerilor o siguranță adecvată în cazul răsturnării vehiculului.

Iar în spatele scaunelor posterioare a fost instalată un set de bare cu funcționare liniară, recent dezvoltate și brevetate, cu forma a două tetiere individuale în partea superioară. Aceste elemente se pot extinde în sus pe o traiectorie ușor eliptică în decurs de doar 0.3 secunde odată ce senzorii vehiculului au detectat o răsturnare iminentă. Opțional, puteau fi extinse și retractate manual pentru a fi folosite ca tetiere!

Şi acoperişul complet retractabil a îndeplinit cerințele stricte în ceea ce privește confortul la volan. Designul extrem de precis, cântărind 43 de kilograme, consta din 27 de piese de legătură și 34 de îmbinări. Când era pliat, avea un volum de doar 80 de litri. Blatul moale a fost izolat de un strat de lână gros de 20 mm între căptușeala exterioară și cea interioară. Pielea exterioară a fost, de asemenea, conectată permanent la cadrele din față și cele centrale pentru a preveni căptușeala moale să nu pufăie, caracteristică altfel destul de frecventă în decapotabile.

Drept urmare, modelul 124 Cabriolet s-a simțit aproape ca un Coupe atunci când se deplasa împreună cu acoperişul moale instalat. Luneta-i mare și încălzită i-a fost făcută din sticlă securizată, iar datorită unui cadru dublu, acesta a fost poziționată la același nivel cu pielea exterioară pentru a oferi astfel o vedere nedistorsionată spre spate. Un mecanism electro-hidraulic de instalare sau ascundere a fost disponibil ca echipament opțional convenabil, devenit ulterior o dotare standard în urma facelift-ului din 1993.

  • Parteneriat în design

Dacă nu ştiaţi, acest Mercedes-Benz Cabriolet a fost dezvoltat în colaborare cu Porsche! Lucrările la maşină au început inițial la Karmann în Osnabrück în 1988. În ianuarie 1989, Porsche a preluat apoi ordinul de dezvoltare. Compania lucrase la un potențial Cabriolet pentru viitoarea serie de modele C-Class 202 până la acel moment. Anterior, Porsche a primit deja o comandă pentru desfășurarea activităților de dezvoltare referitoare la o posibilă variantă Cabriolet pentru clasa compactă Mercedes-Benz din seria 201.

Cele două companii de automobile din Stuttgart au cooperat deja în contextul dezvoltării și producției vehiculului Mercedes-Benz 500 E de înaltă performanță. Lucrările la A 124 au fost efectuate de Porsche la Weissach. Decapotabila a fost testată pentru fiabilitate și rezistență atât pe teritoriile Mercedes-Benz, cât și ale Porsche, ca parte a diferitelor probe de anduranță.

  • De la o variantă solitară la o maşină pentru familii

Modelul 300 CE-24 Cabriolet cu un motor de 3.0 litri şi cu șase cilindri în linie, care generează 220 CP, şi-a marcat premiera în 1991. Producția sa de serie a fost lansată la uzina Mercedes-Benz din Sindelfingen în martie 1992. Modelul a rămas inițial o variantă solitară elegantă și sportivă în gama de modele a mărcii.

Decapotabila cu patru locuri a suferit un facelift în 1993, care a fost identificabil extern prin elemente precum: “radiatorul integrat” care se baza pe modelul S-Class din seria 140, lămpi de semnalizare frontale cu lentile transparente și benzi de protecție pe barele de protecţie în aceeași culoare cu piesele detașabile ale vehiculului.

Airbagul șoferului și oglinzile exterioare reglabile electric deveniseră deja parte a echipamentului standard, precum şi un sistem de blocare centralizată, dar și o transmisie cu cinci trepte. Şi important – din acel moment vehiculul a fost cunoscut sub numele de Mercedes-Benz E-Class Cabriolet.

Gama de modele a inclus de atunci un total de patru variante cu două motoare cu patru și șase cilindri fiecare. E 200 Cabriolet (136 CP) a fost inițial și până în 1994 produs exclusiv pentru export în Grecia, Italia și Portugalia. Prin urmare, actualul model entry-level din 1993 a fost E 220 Cabriolet (150 CP). Versiunea 300 CE-24 Cabriolet a fost urmată de E 320 Cabriolet (220 CP), iar E 36 AMG Cabriolet (272 CP) a devenit noul model de top.

Un total de 33.952 de exemplare decapotabile din seria 124 au fost produse până în iulie 1997. În acest proces, majoritatea clienților (18.572) au optat pentru o variantă de motor cu șase cilindri.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/