(foto/video) Spirit of Ecstasy – drama umană din spatele apariției simbolului Rolls-Royce

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Timp de mai bine de un secol, mașinile cu motor Rolls-Royce au fost înfrumusețate de mascota Spirit of Ecstasy, una dintre cele mai recunoscute embleme create vreodată. Cu toate acestea, remarcabil, având în vedere faima ei imensă și recunoaşterea la nivel global, aspecte ale poveștii ei rămân deschise speculațiilor, confuziei și chiar unei mici controverse.

Rolls-Royce a decis să dezvăluie în detalii povestea umană complexă din spatele mascotei iconice Spirit of Ecstasy.

„Mascota Spirit of Ecstasy este cea mai recunoscută emblemă auto din lume. La fel ca și compania noastră, ca mașinile noastre cu motor, ea s-a schimbat constant de-a lungul timpului, dar rămâne fidelă originilor și inspirației sale. Pe măsură ce intrăm într-o nouă eră cu Spectre, am profitat de ocazie pentru a revedea icoana noastră prețioasă și povestea ei, care rămâne la nesfârșit fascinantă, deschizătoare de ochi și intrigantă după mai bine de 100 de ani. Este atât un capitol semnificativ în memoria brandului, cât și o dramă umană bogată care, deși este produsul unei epoci apuse, rezonează și astăzi cu noi și cu clienții noștri.”

Torsten Müller-Ötvös, CEO Rolls-Royce

Pe măsură ce marca pornește într-o nouă eră a electrificării, a fost revăzută legenda pentru a separa faptele stabilite și dovezile documentare de speculații și zvonuri. Este povestea a patru oameni din medii diferite, ale căror personalități individuale și relații interconectate, uneori complexe au fost geneza celei mai faimoase și dezirabile icoane din lume.

Personajele principale din această dramă singulară sunt:

  • John Walter Edward Douglas-Scott-Montagu, al 2-lea baron Montagu de Beaulieu (1866-1929). Un pionier proeminent în automobilism și editor al revistei The Car Illustrated. Reşedinţa sa strămoșească din New Forest găzduiește acum Muzeul Național al Motoarelor.
  • Claude Goodman Johnson (1864-1926). A fost Secretar al Automobil Club din Marea Britanie și Irlanda (mai târziu Royal Automobile Club), înainte de a se alătura lui Hon Charles Stewart Rolls în afaceri în 1903. Un publicist talentat, perspicacitatea sa comercială l-a făcut să se autointituleze acea cratimă care desparte Rolls-Royce.
  • Eleanor Velasco Thornton (1880-1915). Ea este figura esențială în povestea Spirit of Ecstasy. Inițial actriță și dansatoare, ea a fost, de asemenea, asistentul lui Claude Johnson până în 1902, când a devenit Office Manager al Lordului Montagu. Ea a fost, de asemenea, model și muză a lui Charles Sykes.
  • Charles Robinson Sykes (1875-1950). A fost ilustrator și sculptor care a lucrat atât pentru Lord Montagu, cât și pentru Claude Johnson. Sub pseudonimul “Rilette”, el a proiectat reclame și coperți de reviste, considerate acum opere de artă de sine stătătoare.

O legătură încâlcită…

Povestea Spirit of Ecstasy este o dramă umană, în care realitatea și ficțiunea devin adesea neclare. Ceea ce este, fără îndoială adevărat, este că în 1902 jurnalistul independent și pasionatul de automobilism John Montagu a înființat prima revista de automobilism din Marea Britanie – The Car Illustrated – și l-a angajat pe Charles Sykes în calitate de ilustrator-șef. De asemenea, este cert că, în aceeași perioadă, prietenul lui Montagu, Claude Johnson, a angajat o tânără pe nume Eleanor Thornton ca asistent la Automobil Club, unde a fost secretar general.

Când Montagu a întâlnit-o pe Eleanor, care era atât extrem de inteligentă, cât și renumită pentru frumusețea ei, el s-a îndrăgostit imediat și i-a oferit postul de Office Manager la revista sa. Ea a acceptat, iar editorul aristocratic și noul său coleg – cu 14 ani mai tânără și originară din sudul Londrei – s-au angajat în curând într-o aventură de 13 ani, pe cât de pasională și sinceră, pe atât de inevitabilă și clandestină.

În 1903, Eleanor a rămas însărcinată. Ea și Montagu au decis că cel mai bine ar fi ca bebelușul să fie adoptat la naștere. Timp de câteva secunde, Eleanor a ținut-o pe copila Ioana înainte de a o înmâna lui Montagu, instruindu-l “să nu mai menționeze niciodată numele copilului”. Eleanor nu a mai văzut-o niciodată; dar tatăl ei a făcut-o. El a aranjat (și a plătit) ca Ioana să fie inițial crescută de un fost sergent din regimentul său și de soția sa, iar în cele din urmă de un medic și soția sa. De-a lungul anilor care au urmat, el și-a vizitat fiica, care l-a cunoscut doar ca unchiul John, și a făcut tot ce a putut pentru a o susține, în limitele decenţei şi secretului.

O muză pentru o icoană?

Aici diferitele componente ale poveștii încep să se unească. Sykes și Eleanor s-ar fi întâlnit, desigur, prin munca lor la The Car Illustrated; dar intrigant, se cunoșteau deja unul pe altul. Cu câțiva ani în urmă, Eleanor închiriase un apartament la The Pheasantry, o colonie de artiști din Kings Road, Chelsea. Acolo, ea a trăit o viață dublă secretă: în calitate de respectabil, asistent profesionist al lui Johnson la Automobil Club de zi cu zi, dar şi de dansatoare senzuală, precum şi model, după ce apunea soarele. Unul dintre artiștii pentru care a pozat în mod regulat a fost Charles Sykes.

Deși Sykes a fost angajat de Montagu ca ilustrator, el a fost, de asemenea, un sculptor talentat, după ce a studiat sub îndrumarea eminentului profesor Edouard Lanteri la Colegiul Regal de Artă. În 1903, el a sculptat un trofeu, după modelul Eleanor, pentru Montagu care urma să-l prezinte la cursa Gordon Bennett. O altă lucrare a lui Sykes, intitulată Bacchante, a fost prezentată la Academia Regală și la Salonul de la Paris. Fața și figura ei sunt, de asemenea, izbitor de asemănătoare cu cele ale muzei sale.

În această perioadă (data exactă nu este cunoscută) Sykes a produs o mascotă pentru automobilul lui Montagu, un Rolls-Royce Silver Ghost. Numită The Whisper (şoapta), era o mică statuetă din aluminiu a unei tinere îmbrăcate în haine fluturate, care avea degetul arătător al mâinii pe buze, indicând că trebuie să se facă liniște.

S-a confirmat că Eleanor a fost modelul. Dacă mascota a fost un semn de apreciere din partea lui Sykes față de prietenul și angajatorul său, sau făcută la instigarea Eleonorei ca un cadou pentru iubitul ei, rămâne un mister. Oricare ar fi adevărul, Montagu a afișat-o pe fiecare mașină Rolls-Royce pe care a deținut-o până la moartea sa în 1929; poate ca o recunoaștere discretă a dragostei sale pentru Eleanor, pe care a ținut-o secretă atât de mult timp.

Se crede, reieşind din toate aceste circumstanțe şi fapte, că The Whisper a fost sursa de inspirație pentru Spirit of Ecstasy și că mascota, prin urmare, este modelată după chipul şi talia lui Eleanor Thornton. Este o noțiune atrăgătoare și logică și există suficiente asemănări pentru a o susține. Dar, încă o dată, povestea nu este atât de clară pe cât pare să fie la prima vedere.

Conexiunea cu Rolls-Royce

În 1910, patronul de odinioară al Eleonorei, Claude Johnson, reintră în narațiune. Nu mai era la Automobile Club. El era acum director general al Rolls-Royce, compania co-fondată de fostul său partener de afaceri, The Hon Charles Stewart Rolls, și genialul inginer Henry Royce.

Royce devenea deja iritat de ceea ce simțea că sunt mascote fără gust care împodobeau capacele radiatoarelor de deasupra mașinilor cu motor Rolls-Royce, inclusiv pisici negre, diavoli și un polițist jovial. Claude Johnson a văzut în asta o oportunitate și a susținut că ar trebui să se producă propria mascotă de către companie, care ar face un Rolls-Royce să arate mai solid, mai degrabă decât să fie înjosit, cu alte cuvinte.

În cele din urmă, Royce a fost de acord cu îndârjire și prin intermediul prietenului său Montagu, Johnson l-a însărcinat pe Charles Sykes să creeze una. Johnson avea deja o imagine în minte a felului de podoabă pe care și-o dorea. Într-o călătorie la Paris, el a fost impresionat de măiestria statuii grecești din marmură Nike din Samothrace, Zeița Victoriei, sculptată în 190 înainte de Hristos și expusă la Palatul Luvru din 1883. Având o înălţime de 2.75 metri, ea este descrisă ca o zeitate înaripată care coboară din ceruri, drapată într-o tunică curgătoare și o manta. Din păcate, vicisitudinile timpului și ale averii au privat-o atât de brațe, cât și de cap.

„Vreau ceva frumos, cum ar fi Nike”, i-a spus Johnson lui Sykes. „Du-te și aruncă o privire la ea.” Sykes a făcut acest lucru, dar a decis rapid că Nike a fost prea marțială și dominatoare pentru a fi o mascotă Rolls-Royce potrivită. După ce călătorea adesea în Silver Ghost-urile lui Montagu, el credea că o figură mai delicată, eterică, ar exprima mai bine grația, tăcerea și puterea subtilă a mărcii.

Încă o dată se crede că muza lui a fost aproape sigur Eleanor Thornton. Dar chiar și aici, îndoiala rămâne. Deși pare foarte probabil ca Eleanor să fi fost modelul formei generale a Spirit of Ecstasy, fața ar putea fi a altei persoane – o asemănare excelentă a unei femei cu care Sykes a avut o relație apropiată și adorabilă – mama sa, Hannah Robinson Sykes. Unii au speculat că Sykes și-a folosit imaginația pentru a crea un fizic feminin care să-i satisfacă ochiul artistic și viziunea asupra idealului feminității.

Ce îi înseamnă denumirea sau de la ce se trage?

Noua mascotă a lui Sykes a fost numită inițial “The Spirit of Speed” (spiritul vitezei). Un astfel titlu care ar face-o nemuritoare apare într-o scrisoare de la Rolls-Royce către John Montagu. În ea, Compania descrie căutarea unei mascote care să transmită “spiritul Rolls-Royce – și anume, viteza atinsă în tăcere, absența vibrațiilor, valorificarea misterioasă a unei mari energii, un organism viu frumos de grație superbă ca un iaht cu vele”.

Scrisoarea adaugă că atunci când Sykes și-a proiectat “mica zeiță grațioasă”, el a avut în vedere un “Spirit al Extazului, care a ales călătoria pe drumuri ca fiind încântarea ei supremă și şi-a ales prora unei mașini Rolls-Royce pentru a se bucura de prospețimea aerului și de sunetul muzical al draperiilor ei fluturate”.

Rolls-Royce a înregistrat Spirit of Ecstasy ca proprietate intelectuală în 1911. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că ea nu a primit binecuvântarea fără rezerve a niciunuia dintre fondatorii săi! Lui Sir Henry Royce nu-i plăceau mascotele de orice fel, iar The Hon Charles Stewart Rolls nu a pus niciodată ochii pe ea, deoarece a fost creată după moartea sa într-un accident aviatic din iunie 1910.

Astfel spus, apariţia sa se datorează aproape în întregime viziunii şi forţei de caracter a lui Claude Johnson. Instinctele sale s-au dovedit corecte atunci când, în 1920, Rolls-Royce a intrat cu Spiritul Extazului într-o competiție la Paris, una menită să găsească şi să determine cea mai bună mascotă auto din lume. Ea a câștigat, desigur, iar Sykes a primit o medalie de aur.

Mai este necesar de menţionat că Spirit of Ecstasy a fost o dotare opţională pe maşini, până în 1939. Poate reflectând antipatia nediminuată a lui Sir Henry, mascotele au înfrumusețat doar aproximativ 40% din cele 20.000 de mașini livrate în acea perioadă, deși multe au fost ulterior modernizate.

Schimbările cu timpul

Spirit of Ecstasy a fost o caracteristică definitorie a brandului Rolls-Royce din 1911. Dar așa cum marca și mașinile sale cu motor au evoluat și s-au schimbat în mod constant odată cu vremurile, tot așa şi ea însăși a suferit propriile transformări periodice.

În forma ei originală din 1911, ea a fost o statuetă de aproximativ 18 cm înălţime. Până în anii 1960 a trecut prin opt iterații și a coborât până la aproximativ 11 cm. Distanța de la nas până la vârful hainelor întinse se micșorase proporțional, de la cinci centimetri la trei.

Au existat, de asemenea, variații subtile în forma ei de bază, poziția și înclinația precisă a “aripilor” ei de-a lungul deceniilor. Mai radical, clienții care cumpărau modele din 1934 până în 1959 au avut opțiunea unei figuri îngenuncheate, pe care unii au considerat-o mai potrivită pentru automobilele pentru care se făceau caroserii la comandă.

Mai este curios de aflat că în anii 1970, unele țări au încercat să interzică mascota din motive de siguranță. În Elveția, de exemplu, clienții nu aveau voie să o afișeze deloc, iar la primirea mașinilor o găseau în torpedou!

S-a căutat şi găsit în aceste condiţii o soluție tipic elegantă și ingenioasă – montarea mascotei pe o bază încărcată cu arcuri, permițându-i să se scufunde în grila radiatorului după cea mai uşoară atingere. Acest mecanism de retragere a evoluat într-o mișcare grațioasă, cunoscută sub denumirea “the rise” și este în prezent o caracteristică standard pentru fiecare mașină Rolls-Royce construită manual la Goodwood.

Refăcută pentru epoca modernă

Unul dintre numeroasele aspecte remarcabile ale poveştii despre Spirit of Ecstasy este că, din 1911, fiecare figurină a fost personal turnată, inscripționată și finisată manual chiar de Charles Sykes. Fiica sa, Josephine, a preluat această ocupaţie în 1928 și a continuat până când fabricarea a fost întreruptă de izbucnirea războiului în 1939. Prin urmare, fiecare mascotă din această perioadă este foarte diferită una de cealaltă.

Astăzi însă, acestea sunt realizate de specialiști din Southampton, Anglia, folosind un proces de turnare cu ceară care combină metode și materiale care datează de peste 5.000 de ani cu tehnologia secolului 21. Fiecare figurină se bazează pe o imagine tridimensională generată de calculator, cartografiată digital din originalul Spirit of Ecstasy.

Folosind această imagine, meșteșugarii calificați au creat un instrument solid de distribuție, realizat manual folosind freze de măsurare a unei dimensiuni de doar 0.2 mm, pentru a se asigura că, chiar și cele mai fine detalii au fost reproduse cu precizie. Cu ajutorul acestui instrument se produce un model de ceară foarte precis al figurinei, care apoi este acoperit cu ceramică. După ce acest strat s-a uscat, ceara se topește, lăsând o matriță perfectă din care urmează să fie luată noua distribuție.

Fiecare figurină este realizată prin umplerea matriței cu oțel inoxidabil topit, la o temperatură de 1600°C. Odată ce oțelul s-a răcit, matrița este deschisă pentru a descoperi Spirit of Ecstasy în toată splendoarea ei. Transformarea finală are loc în departamentul de finisare, folosind un proces numit peening.

Turnarea este sablată de milioane de bile din oțel inoxidabil, doar 17 miimi de inch (0,04 mm) în diametru, care ajută la lustruirea suprafeței fără a fi abrazivă. După prelucrare, o lustruire finală a oglinzii și verificări stricte de asigurare a calității, figurina completată își ia locul de drept deasupra emblematicei grile Rolls-Royce.

Turnarea este sablată de milioane de bile din oțel inoxidabil, de doar 0,04 mm în diametru, care ajută la lustruirea suprafeței fără a fi abrazivă. După prelucrare, o lustruire finală ca a unei oglinzi și alte verificări stricte de asigurare a calității, figurina completată își ia locul de drept deasupra emblematicei grile Rolls-Royce.

În 2020, Rolls-Royce a prezentat The Spirit of Ecstasy Expression. Pentru acest tratament vizual complet nou, designerii au redesenat-o într-o formă simplificată, modernă, pentru a fi folosită ca simbol grafic ca parte a identității corporative actualizate a mărcii. Ilustrația generată de calculator, prietenoasă cu mediul online, traduce curbele figurinei într-o panglică de linii paralele care se ondulează și se modifică în funcție de setarea acesteia. Este concepută pentru a evoca mișcarea; o formă mătăsoasă, fluidă, care pare să se drapeze și să curgă pe suprafețe fizice și digitale.

Mai nou, chiar acum câteva zile, Rolls-Royce Motor Cars a anunțat că Spirit of Ecstasy va lua o nouă formă pe noul Spectre, prima mașină electrică de producţie a mărcii. Ea este mai raționalizată și mai grațioasă ca niciodată – emblema perfectă pentru cel mai aerodinamic Rolls-Royce creat vreodată.

Sfârşitul afacerii

La 30 decembrie 1915, Montagu și Eleanor Thornton se bucurau de un prânz în salonul de primă clasă al navei de pasageri SS Persia. Ei navigau prin Marea Mediterană în drum spre India, unde Montagu fusese numit șef de transport mecanic pentru armata britanică. Eleanor urma să debarce la Port Said și să se întoarcă în Anglia.

Dar nu s-a mai întâmplat. Nava a fost lovită de o torpilă și s-a scufundat în mai puțin de cinci minute. Eleanor Thornton, împreună cu alte sute de pasageri, nu a mai fost văzută niciodată. Montagu, însă, a avut noroc. După 38 de ore petrecute într-o barcă de salvare, suferind cu un umăr rupt și un plămân deteriorat, el și o mână de alți supraviețuitori au fost luați la bordul unei alte nave aflate în trecere.

În timp ce se recupera în Malta ca oaspete al guvernatorului, el s-a bucurat de plăcerea amăruie de a-și citi propriile necrologuri în ziarele londoneze. Montagu nu a trecut niciodată peste pierderea Eleonorei, pe care, desigur, nu a putut să o menționeze public. Dar pentru tot restul vieții sale, ea a fost cu el în spirit, oriunde a călătorit în mașina sa Rolls-Royce.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/