(foto) Emblematica figurină de pe capota maşinilor Rolls-Royce a fost reproiectată pentru viitoarele modele electrice

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Statueta Spirit of Ecstasy, care împodobește partea frontală a tuturor automobilelor mărcii Rolls-Royce, a fost supusă unei actualizări pe scară largă. Motivul este numit viitoarea tranziție a companiei la producția de vehicule exclusiv electrice și debutul iminent al primului model de baterii.

Deja acum se menţionează că prototipurile timpurii a noului Rolls-Royce Spectre au un coeficient de rezistență aerodinamică de 0.26 Cd – cel mai mic din istoria mărcii – deşi indicatorul ar mai putea scădea pe maşina gata pentru producţie în serie.

Amintim că pentru vehiculele electrice rezistenţa aerodinamică este deosebit de importantă deoarece o mare parte a autonomiei sale depinde de aceasta.

Aflăm deci că au fost necesare 830 de ore pentru modificarea statuetei, timp în care s-au făcut şi probe în tunel eolian. Înălțimea sa a fost redusă de la 100,01 mm la 82,73 mm.

Mascota nu mai stă acum pe nişte picioare împreunate şi în poziţie dreaptă, ci îndoite, unul dintre care este mişcat în faţă. Mâinile nu-i mai sunt ridicate foarte sus, iar forma hainei care-i flutură în spatele ei a fost optimizată pentru a reduce vârtejurile de aer!

Aceasta nu este prima modernizare a figurinei Spirit of Ecstasy din lunga sa istorie. Inițial, artistul și sculptorul Charles Robinson Sykes a inventat această mascotă în 1903, la cererea baronului John Walter Edward Douglas-Scott-Montagu, editorul revistei Car Illustrated.

Iniţial figurina se numea The Whisper și a fost instalată pe mașina personală a baronului – un Rolls-Royce Silver Ghost. Ulterior, deja Rolls-Royce l-a angajat pe Sykes să dezvolte mascota mărcii, iar apoi The Whisper s-a transformat în Spirit of Ecstasy. Exact acum 111 ani în urmă, la 6 februarie 1911, statueta a fost înregistrată oficial ca proprietate intelectuală.

După cum puteţi observa din acest grafic, prima versiune a figurinei avea o înălțime de aproximativ 20 de centimetri (175 mm)! Până în 1928, Charles Sykes a controlat și le-a finisat pe toate, după care, până în 1939, fiica sa Josephine a fost implicată în acest lucru.

Interesant mai este de notat că în acei ani din secolul XX mascota era o opțiune și doar 40% dintre clienţii Rolls-Royce şi-au comandat-o. Un total de 20 de mii de mașini au fost produse în acea perioadă cu această opţiune. Dar după 1939, statueta a devenit un atribut obligatoriu al tuturor mașinilor fabricate, iar munca manuală asupra acesteia a trebuit să fie anulată.

Ulterior, mărimea s-a a scăzut. A existat chiar și o opțiune cu o fată îngenuncheată. În anii șaptezeci s-a dovedit că figurina a devenit ușor detașabilă, motiv pentru care s-a decis luarea unor măsuri de siguranţă, iar mai târziu a fost inventat un mecanism electric care o trage în cadrul grilei radiatorului sau sub capotă şi o ascunde.

Noua versiune creată pentru Spectre va apărea pe toate modelele viitoare. Designul actual va fi folosit în continuare pe Phantom, Ghost, Wraith, Dawn și Cullinan și versiunile lor Black Badge.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/