(video) Îşi poate atinge Jaguar XJ220 ultimele cifre de pe vitezometru? Test după aproape 30 de ani de la apariţie

Colegii de la Top Gear au avut ocazia rară de a testa supercarul “de altă dată” Jaguar XJ220, lansat acum aproape 30 de ani în urmă într-un număr limitat. Scopul testului a fost de a verifica viteza maximă a mașinii care, la un moment dat, a fost înregistrată şi în Cartea Recordurilor Guinness.

https://youtu.be/RlNTMqrnMRI

Viteza de peste 322 de km/h a fost înregistrată de vitezometrul standard. Dacă ar fi să credem acestor cifre, atunci modelului produs în prima jumătate a anilor 1990 îi lipseau doar aproximativ 27 km/h pentru a repeta propriul record. Amintim că numărul din denumirea modelului fac aluzie la o viteză maximă de 354 km/h pe care ar putea să o dezvolte, dar în realitate nu a fost niciodată atât de rapid.

Viteza maximă a lui XJ220 în configurație standard a fost de 341.7 km/h. Cu toate acestea, pentru record, motorul a fost modificat uşor pentru ca să se tureze la rotaţii mai mari, iar eliminarea convertizoarelor catalitice nu numai că a redus din greutate, ci şi a micşorat puţin puterea şi dinamica. Astfel, în Cartea Recordurilor Guinness a for înregistrată viteza de 349.4 km/h.

Modelul XJ220 a deținut recordul pentru cea mai rapidă mașină din 1992 până în 1993, după ce a înregistrat viteza de 349.4 km/h pe circuitul Nardo, asta până când McLaren F1 nu a atins 386.4 km/h (391 km/h maxim). A deţinut şi timpul de tur record pe Nürburgring până în anul 2000 – 7:46.36 minute.

Apropo, maşina din imagini ar fi suferit un accident la scurt timp după testul celor de la Top Gear.

Vezi şi:

https://autoblog.md/foto-stiai-asta-cate-un-legendar-jaguar-xj220-se-afla-de-fiecare-parte-a-prutului-si-nistrului/

Cmentariile sunt închise