in , ,

(video) Îşi poate atinge Jaguar XJ220 ultimele cifre de pe vitezometru? Test după aproape 30 de ani de la apariţie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo ;)

Colegii de la Top Gear au avut ocazia rară de a testa supercarul “de altă dată” Jaguar XJ220, lansat acum aproape 30 de ani în urmă într-un număr limitat. Scopul testului a fost de a verifica viteza maximă a mașinii care, la un moment dat, a fost înregistrată şi în Cartea Recordurilor Guinness.

Viteza de peste 322 de km/h a fost înregistrată de vitezometrul standard. Dacă ar fi să credem acestor cifre, atunci modelului produs în prima jumătate a anilor 1990 îi lipseau doar aproximativ 27 km/h pentru a repeta propriul record. Amintim că numărul din denumirea modelului fac aluzie la o viteză maximă de 354 km/h pe care ar putea să o dezvolte, dar în realitate nu a fost niciodată atât de rapid.

Viteza maximă a lui XJ220 în configurație standard a fost de 341.7 km/h. Cu toate acestea, pentru record, motorul a fost modificat uşor pentru ca să se tureze la rotaţii mai mari, iar eliminarea convertizoarelor catalitice nu numai că a redus din greutate, ci şi a micşorat puţin puterea şi dinamica. Astfel, în Cartea Recordurilor Guinness a for înregistrată viteza de 349.4 km/h.

Modelul XJ220 a deținut recordul pentru cea mai rapidă mașină din 1992 până în 1993, după ce a înregistrat viteza de 349.4 km/h pe circuitul Nardo, asta până când McLaren F1 nu a atins 386.4 km/h (391 km/h maxim). A deţinut şi timpul de tur record pe Nürburgring până în anul 2000 – 7:46.36 minute.

Apropo, maşina din imagini ar fi suferit un accident la scurt timp după testul celor de la Top Gear.

Vezi şi: