(foto/video) Premieră mondială: Hyundai i30 N – hatchback sport cu 275 de CP

Alături de noul Hyundai i30 Fastback, filiala europeană a constructorului sud-coreean a prezentat astăzi în Germania mult aşteptatul hatchback sport – i30 N. Construit de subdiviziunea mărcii – N Performance – noul Hyundai i30 N este primul automobil care deschide o nouă linie de maşini sport.

https://www.youtube.com/watch?v=UUfVBi-igUQ

Ceea ce i-a interesat pe jurnalişti cel mai mult la această maşină, inclusiv şi pe noi, este ce se ascunde sub capotă, asta pentru că noul i30 N a creat numeroase intrigi atunci când era testat pe Nurburgring. Aflăm deci că noul i30 N va fi propulsat de un benzinar turbo T-GDI cu un volum de 2.0 litri şi cu un sistem de injecţie directă a combustibilului.

Motorul produce 250 sau 275 de CP, ultima variantă fiind disponibilă cu un pachet opţional numit Performance Pack, iar cuplul maxim în ambele cazuri va fi de 352 Nm.

Acceleraţia de la 0-100 de km/h o face în 6.4 şi 6.1 secunde respectiv, iar viteza maximă este limitată la 250 de km/h. Tracţiunea este pe puntea din faţă, iar cutia de viteze una mecanică cu şase trepte setată special pentru acest model (ambreiaj mai rezistent şi un schimb mai scurt al rapoartelor).

Printre alte dotări la capitolul tehnic se numără o suspensie activă, un diferenţial cu alunecare limitată şi care poate fi controlat electronic, un eşapament sport şi activ, un sistem de launch control pentru start rapid de pe loc, funcţie de re-accelerare automată şi un sistem de stabilizare dinamică care poate fi deconectat complet.

Noul Hyundai i30 N mai are şi un sistem de comutare a regimurilor de lucru, cinci la număr (Eco, Normal, Sport, N şi N Custom care poate fi personalizat). Dacă se optează pentru ultimul, cel din spatele volanului poate seta algoritmul de lucru al suspensiei, servodirecţia, sistemul de stabilizare şi diferenţialul. Regimurile se schimbă cu ajutorul unui buton de pe volan.

Comparativ cu un hatchback Hyundai i30 obişnuit, noul i30 N este cu 4 mm mai scund dacă se optează pentru pneuri Michelin cu jante de 18 inci sau cu 8 mm dacă se aleg anvelope Pirelli P-Zero cu jante de 19 inci. Pentru caroserie sunt disponibile şase culori, iar cea din imagini se numeşte Performance Blue.

Habitaclul maşinii este dedicat pentru 4-5 persoane şi nu s-a optat pentru înlocuirea banchetei din spate cu o cuşcă de protecţie. Scanele faţă au un profil sportiv, tapiţate cu piele şi cu logouri N cusute.

Sistemul multimedia suportă interfeţele Apple CarPlay şi Android Auto, însă mai are un regim care transformă ecranul standard de cinci inci sau cel opţional de opt inci într-un panou informativ despre performanţele maşinii în timp real. Automobilul mai vine şi cu o suită de sisteme de asistenţă şi protecţie.

Se mai menţionează că acest hatchback Hyundai a parcurs doar pe Nurburgring 10.000 de kilometri în cadrul testelor. Printre concurenţii noului Hyundai i30 N se numără deja, de exemplu Volkswagen Golf GTI sau Peugeot 308 GTI.

Cmentariile sunt închise