Furtul de convertizoare catalitice pe teritoriul Americii a atins noi culmi

Pandemia și creșterea șomajului au dus la o majorare a numărului de furturi de convertizoare catalitice de pe maşinile din Statele Unite ale Americii. Potrivit The New York Times, departamentele de poliție locale investighează din ce în ce mai multe cazuri în toată țara. În unele state, numărul acestor infracțiuni în 2020 a crescut de opt ori față de 2019!

În general, furtul acestor piese nu este o noutate, dar saltul din 2020 este cauzat și de creșterea prețurilor la metalele prețioase pe care le conțin. De la aproximativ 500 dolari per uncie (28.3495231 grame) acum cinci ani în urmă, prețul paladiului a ajuns în 2020 la cifra record de 2.875 dolari, iar acum variază între 2.000-2.500 de dolari, peste prețul aurului!

De cealaltă parte, prețurile rodiului au crescut vertiginos cu mai mult de 3.000%, de la aproximativ 640 dolari per uncie acum cinci ani la suma record de 21.900 dolari în acest an (de aproximativ 12 ori preţul aurului)!

În SUA, unii cumpărători de fier vechi sunt dispuși să plătească până la 500 de dolari pentru un catalizator bun (adică bogat în metale prețioase). Nu este dar nimic surprinzător în faptul că tot mai mulți șoferi constată pierderea piesei din sistemul de evacuare a gazelor de eşapament dimineața sau ziua-n amiaza mare.

În mod curios, şi în Statele Unite infractorii preferă Toyota Prius. Motivul? Aceste mașini își folosesc mai puțin motoarele cu ardere internă, astfel încât catalizatorii se uzează mai puțin. SUV-urile și pickup-urile sunt, de asemenea, populare în ochii hoţilor pentru că garda la sol mare facilitează eliminarea piesei de sub ele.

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-in-sua-a-fost-gasit-un-depozit-cu-aproape-2000-de-convertizoare-catalitice-furate/
https://autoblog.md/moda-cu-furtul-de-catalizatoare-a-ajuns-si-la-moscova-cine-s-au-dovedit-a-fi-hotii-din-cel-mai-recent-caz/

Cmentariile sunt închise