Gata cu ambuteiajele imense din cauza accidentelor minore! MAI vrea să introducă constatarea amiabilă
Șoferii, care vor fi implicați în accidente ușoare, soldate doar daune materiale, vor avea posibilitatea să se înțeleagă amiabil (binevoitor). Prin urmare, cei care vor fi implicați în accidente vor scăpa de amenda contravențională și de punctele de penalizare, care se aplică în aceste situații.
O singură sancţiune în acest sens va fi din partea asigurătorului prin majorarea primei de asigurare pentru anul următor.
Un proiect de lege cu asemenea prevederi a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și a fost supus consultărilor publice, scrie BizLaw.md.
Potrivit modificărilor, în cazul unui accident minor, șoferii implicați vor completa un formular de constatare amiabilă, care se va elibera de către asigurător, în momentul perfectării asigurării. Formularul va fi completat de fiecare conducător auto și va conține următoarele date:
- data şi locul producerii accidentului;
- datele de identificare ale şoferilor implicaţi;
- datele de identificare ale proprietarilor vehiculelor implicate;
- datele vehiculelor implicate;
- datele propriilor societăţi de asigurare RCA;
- informaţii privind circumstanţele producerii accidentului.
După completarea formularului, acesta va fi depus la asigurător. Depunerea formularului de către oricare dintre cele două părţi implicate reprezintă o cerere de despăgubire şi obligă asigurătorul să efectueze constatarea pagubelor şi să stabilească vinovăţia. Totodată, asigurătorul va fi obligat să elibereze documentul de plasare în reparaţie a vehiculului.
Procedura de constatare amiabilă de accident se va aplica în cazul în care au fost implicate doar două autoturisme. Dacă formularele vor fi completate corect și semnate de ambii șoferi, asigurătorul nu va fi în drept să solicite documentarea accidentului de către poliție. În aceste condiții nu va fi necesară prezentarea şoferilor pentru documentarea accidentului la poliţie. La fel, această procedură va reduce din timpul pierdut la locul accidentului.
Scopul constatării amiabile este simplificarea procesului în cazul unui accident rutier fără victime şi soluţionarea situaţiei fără intervenţia poliţiei. Constatarea amiabilă nu este echivalentă cu recunoaşterea vinovăţiei, ci exprimă consensul participanţilor la accident despre cum s-a produs acesta.
La fel, constatarea reprezintă un document care va contribui la soluţionarea dosarelor de daună.
Constatarea amiabilă este aplicată pe larg în țările UE, în cazul unui accident în care au fost implicate două vehicule și care s-a soldat doar cu pagube materiale.
Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 11.000 de accidente soldate doar cu pagube materiale.
Cmentariile sunt închise