Haz de necaz sau un ajutor real? Într-o comunitate online se propune de a-l ajuta pe biciclistul din Nisporeni cu plata amenzii

Nici nu a trecut bine prima săptămână din 2020 că în Republica Moldova s-au întâmplat mai multe lucruri, de la accidente până la situaţii care mai de care ciudate, despre care au aflat o ţară întreagă. Despre una dintre ele a venit vestea acum câteva ore: un biciclist din Nisporeni a fost sancţionat în prima zi a anului pentru că a fost prins circulând în stare de ebrietate, cu o amendă pe care nici şoferii nu o primesc pentru viteză, de exemplu.

Echipajul de poliţie care l-a pedepsit conform prevederilor legale a afectat într-o oarecare măsură imaginea angajatorului său deoarece a atras nenumărate critici ale societăţii pentru amenda dată fără un simţ de logică şi omenie.

În această ordine de idei, într-o comunitate numeroasă de pe o reţea de socializare, un bărbat a venit cu ideea de a-l ajuta pe protagonistul situaţiei, cu minim un leu, pentru a-l ajuta să-şi stingă datoria pe care o are acum faţă de stat.

La scurt timp internauţii au creat trei tabere principale (puteţi citi comentariile aici pentru a vedea cine şi cum gândeşte): unii sunt pentru (chiar să dea şi mai mult), unii sunt categoric împotrivă să-l ajute pe amatorul de alcool, iar alţii pur şi simplu s-au alăturat pentru a discuta situaţia.

Evident fără haz de necaz nu s-a putut: s-a venit cu ideea de a-l ajuta pe biciclist cu sticle goale pentru ca ulterior să meargă să le vândă şi să scoată ceva bani, să-şi vândă bicicleta, ori colegii de pahar să contribuie. Alţii au glumit că în aşa situaţii şi cu aşa amenzi nu mai este rentabil să ai în posesie şi să întreţii un astfel de vehicul cu două roţi în Moldova.

Printre cei care au fost de acord cu sancţiunea, însă nu şi cu suma, s-au numărat şi cunoscători ai legislaţiei. Un internaut a scris că “agentul constatator putea să-i aplice art. 451 prim din Codul Contravenţional, deoarece biciclistul a recunoscut clar că a încălcat, adică a băut și este în stare de ebrietate. În acest caz amenda era să fie 1/2 din amenda minimă, adică 9.000 de lei și dacă era achitată în termen de trei zile lucrătoare constituia într-un final doar 4.250 lei şi nu ar mai fi fost creată toată această zarvă”.

https://youtu.be/eiOjIi9xdG0

În context există totuşi un însă. Biciclistul din Nisporeni care circulase în stare de ebrietate și fără vestă reflectorizantă în seara de 1 ianuarie ar putea să nu achite amenda uriaşă, ci în schimb să muncească în folosul comunităţii, evident fără remunerare. Ion Mateescu, ofițer al Serviciului supraveghere tehnică și accidente rutiere, a declarat pentru Ziarul de Gardă că bărbatul va putea solicita schimbarea sancțiunii, însă doar prin instanța de judecată şi dacă magistraţii vor cădea de acord.

Mateescu a explicat că bărbatul a fost amendat în baza art. 233 (Conducerea vehiculului sub influența alcoolului ori în stare de ebrietate produsă de alcool, predarea conducerii lui către o persoană care se află sub influența alcoolului ori în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanţe, alin. 3 (Acţiunile specificate la alineatele (1)–(2¹), în cazul în care admiterea la trafic a conducătorului de vehicul nu prevede obligaţia de a deţine permis de conducere) din Codul contravențional al R. Moldova, menționând că “în baza acestui articol se amendează și conducătorii de ciclomotoare, motocultoare, vizitii”.

“Cunoașteți situația accidentelor din ultima perioadă, iar anume aceste categorii de persoane sunt cel mai des implicate, deoarece nu sunt echipate corespunzător, șoferul nu poate să-i observe la o distanță care poate să se asigure, să oprească vehiculul. În afară de faptul că se afla în stare de ebrietate, nu era echipat corespunzător – nu avea vestă reflectorizantă, obligatorie pe timp de noapte“, a argumentat Mateescu, adăugând că bărbatul “se deplasa neadecvat în mijlocul carosabilului”.

Omul legii a mai spus că biciclistul va solicita de la instanța de judecată ca sancțiunea să-i fie schimbată în ore neremunerate în folosul comunității, precizând că acest caz “încă se documentează”.

Vezi şi:

Un şofer, prins circulând la Ciocana băut şi fără permis. Iată ce amendă uriaşă riscă

Un moldovean a fost condamnat la închisoare după al treilea caz de urcare la volan în stare de ebrietate

https://autoblog.md/tara-europeana-in-care-biciclistilor-li-s-a-permis-sa-circule-in-stare-de-ebrietate/

Cmentariile sunt închise