Honda – primul producător auto care are permisiune de a vinde maşini cu “autopilot” de nivel 3

Honda Motor este primul producător auto din lume care va începe să vândă o mașină cu un sistem avansat de pilotare semi automatizată, de nivel trei! Este vorba despre sedanul business Honda Legend.

Un document care autorizează vânzarea unui astfel de automobil pe drumurile publice din Japonia a fost emis de Ministerul local al Terenurilor de Stat, Infrastructurii, Transporturilor și Turismului.

Sistemul de conducere autonomă de nivel 3, aşa cum este clasificat de SAE (Societatea inginerilor auto), încă înseamnă că automatizarea lucrurilor este condiționată! Totuşi, conducătorul auto nu trebuie să reacționeze imediat. El poate, de exemplu, să scrie mesaje sau să vizioneze un clip video în timp ce automobilul rulează singur.

Sistemul în sine controlează mașina (inclusiv direcţia) și chiar știe să frâneze de urgenţă dacă este necesar. Dar, în acelaşi timp, persoana din spatele volanului trebuie să fie dispusă să intervină în procesul de control într-un timp limitat, determinat de producător.

Tehnologia dezvoltată de Honda îi permite șoferului să-și ia mâinile de pe volan, piciorul de pe setul de pedale şi chiar să-şi distragă atenția de la drum în condiții de trafic dens pe o autostradă. Dacă apare o situație neprevăzută sau zona cu un flux dens se termină, sistemul electronic va genera semnale specifice, ceea ce va înseamna că este necesară implicarea conducătorului auto.

În prezent, cel mai popular sistem de pilotare semi automatizată este cel de pe maşinile Tesla. Însă al companiei americane corespunde deocamdată nivelului 2, fiind necesar ca şoferul să fie gata în orice moment să preia controlul!

Faptul că Honda va aduce pe piață sedanul Legend cu un al treilea nivel de autonomie în termeni de conducere a devenit cunoscut din decembrie 2019. În primăvara acestui an, autoritățile japoneze au modificat Regulamentul Circulaţiei Rutiere pentru a permite vehiculelor cu un astfel de sistem să participe la trafic.

Modelul Honda Legend cu sistem Traffic Jam Pilot este programat pentru debut până la sfârşitul anului curent.

Amintim că SAE a clasificat sistemele de pilotare semi automatizată în baza a şase nivele. Cel de nivel zero înseamnă lipsa totală a automatizării (conducătorul auto face totul pe cont propriu), iar al cincilea reprezintă 100% un autopilot (nu este necesară implicarea directă a şoferului în procesul de conducere).

Vezi şi:

https://autoblog.md/au-aparut-primele-reguli-pentru-circulatia-masinilor-cu-autopilot-cele-mai-avansate-vor-putea-fi-conduse-fara-permis/

Cmentariile sunt închise