Hyundai Motor se retrage din Federația Rusă după vânzarea fabricilor sale

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Hyundai Motor a semnat un acord privind vânzarea celor două fabrici din Rusia, grupul sud-coreean devenind astfel cel mai recent producător auto global care se retrage de pe piaţa rusă, după invadarea Ucrainei de către Moscova.

Cumpărătorul rus, Art-Finance, a precizat că a finalizat la sfârșitul săptămânii trecute achiziționarea uzinei Hyundai din Sankt Petersburg (operațiunile căreia au fost suspendate din martie 2022) şi a primit aprobare pentru tranzacţie de la Guvernul rus şi de la Serviciul federal antimonopol. Activele Hyundai (100%) vor fi integrate în AGR Group, deţinut de Art-Finance.

Compania rusă a precizat că activele includ două unităţi de producţie din Sankt Petersburg: o fabrică în zona industrială Kamenka şi o uzină în zona industrială Shushary care a aparținut General Motors, dar în 2020 a fost cumpărată de coreeni în ideea extinderii producției în Rusia. Capacitatea anuală combinată a celor două facilităţi este de aproximativ 300.000 de vehicule.

Art-Finance este deţinută de către Andrei Pavlovici, afaceristul care a achiziţionat în mai 2023 și activele din Rusia ale Volkswagen.

În decembrie 2023, Hyundai Motor anunţa că intenţionează să-şi vândă activele din Rusia pentru 10.000 ruble (111.69 de dolari), înregistrând pierderi de 287 miliarde woni (214.7 milioane de dolari). Tot atunci a apărut informația că gigantul coreean va primi o opțiune cu dreptul de a răscumpăra întreprinderea în termen de doi ani, însă mai nou despre asta nu se spune nimic.

Potrivit AGR Group, în viitorul apropiat fabrica Hyundai Motor Manufacturing Rus (HMMR Hyundai) va fi redenumită. Noul nume va fi anunțat suplimentar după finalizarea tuturor procedurilor de înregistrare.

Și, deși Hyundai Motor pleacă oficial de pe piața rusă, din câte se pare fabrica principală din Sankt Petersburg va produce în continuare mașini Hyundai/KIA din părți/piese fabricate local sub licență sau importate direct din Coreea, însă sub altă marcă – Solaris, conform unor informații neoficiale din presa rusă.

Au găsit coreenii o metodă de a ocoli sancțiunile internaționale și de a face în continuare business?…

Cmentariile sunt închise