IIHS, despre tendințele de cumpărare a mașinilor mari: „Extra large doesn’t mean extra safe”
Așezați un MINI Cooper ”minuscul” în umbra unui Chevrolet Suburban uriaș și pare evident care vehicul ar oferi ocupanților săi mai multă protecție în cazul unei coliziuni frontale. Dar noțiunea că mai mare este mai sigur are un plafon clar, arată o nouă cercetare a Insurance Institute for Highway Safety (IIHS).
Amintim pe scurt despre o lecție de fizică: atunci când două corpuri cu mase diferite și cu aceeași viteză se ciocnesc, corpul mai greu va continua să se miște. Aceasta înseamnă că pasagerii din mașina mai grea vor resimți o suprasarcină mai mică.

Pentru vehiculele care cântăresc mai puțin decât media flotei, riscul ca ocupanții să fie uciși într-un accident scade substanțial pentru fiecare 500 de kilograme de greutate suplimentară. Dar aceste beneficii se termină rapid. Pentru vehiculele care cântăresc mai mult decât media parcului auto, nu există aproape nicio scădere a riscului pentru ocupanți asociată cu greutatea suplimentară.
Pe de altă parte, adăugarea a 500 kg la un vehicul mai ușor decât media nu prezintă practic niciun risc crescut pentru persoanele din alte vehicule. Dar aceeași creștere a greutății pentru un vehicul mai greu decât media crește pericolul pentru persoanele din alte vehicule.
IIHS studiază de mai mulți ani compatibilitatea în caz de accident sau modul în care interacțiunea dintre diferite vehicule afectează siguranța relativă a ocupanților acestora. Pentru această actualizare, cercetătorii au examinat coliziunile între două autoturisme compacte, SUV-uri și pickup-uri cu o vechime cuprinsă între 1 și 4 ani. Ei au analizat două perioade (2011-16 și 2017-22) și au calculat ratele de deces ale șoferilor și ”partenerilor” de accident la un milion de accidente.
Timp de mulți ani, SUV-urile și pickup-urile reprezentau o amenințare mai mare pentru persoanele din mașini mici, în parte pentru că structurile lor de absorbție a forței nu erau aliniate. Ca urmare, atunci când un SUV sau un pickup lovea o mașină mai scundă, acesta ocolea zona-i de deformare și se urca pe capota vehiculului mai mic.
Începând cu 2009, ca parte a unui angajament voluntar la care IIHS a contribuit, producătorii auto au modificat partea frontală a SUV-urilor și pickup-urilor pentru a le alinia mai bine cu structurile de absorbție a energiei ale autovehiculelor. De asemenea, au consolidat structurile autoturismelor și au adăugat airbaguri laterale la toate tipurile de vehicule pentru a proteja ocupanții în cazul accidentelor în formă de „T”. În mare parte ca urmare a acestor schimbări, atât SUV-urile, cât și pickup-urile sunt mult mai puțin periculoase pentru persoanele din mașini scunde decât erau înainte.
Deoarece studiul a analizat vehicule cu o vechime cuprinsă între 1 și 4 ani, unele SUV-uri și pickup-uri din eșantionul 2011-16 datează de dinainte ca producătorii auto să modifice structura părților frontale. În acei ani, pasagerii autoturismelor aveau cu 90% mai multe șanse să moară în accidente cu SUV-uri mari care cântăreau mai mult de 2.2 tone decât în accidente cu alte mașini.
În schimb, între 2017 și 2022, aceste SUV-uri grele aveau doar cu 20% mai multe șanse decât autoturismele să provoace decese ale partenerilor de accident. Compatibilitatea s-a îmbunătățit aproape la fel de mult în cazul pickup-urilor, deși acestea au rămas periculoase pentru șoferii din mașini mici.
În perioada 2011-16, pickup-urile erau de 2.5 ori mai predispuse decât autoturismele să provoace decese ale partenerilor din trafic, dar în perioada 2017-22 – mai puțin de două ori.

Moldova, o țară a SUV-urilor: Preferințele personale ale moldovenilor în 2024. Topul celor mai populare modele de autoturisme noi
Acum că structurile lor de absorbție a forței sunt mai bine aliniate cu cele ale autoturismelor, o parte mai mare a riscului pe care îl reprezintă pentru partenerii de accident provine din greutatea lor. Cu toate acestea, airbagurile mai moderne și alte tehnologii de protecție a ocupanților înseamnă că beneficiile relative în materie de siguranță ale unui SUV sau pickup mai mare au scăzut, arată studiul.
Greutatea medie a autoturismelor din eșantionul studiat a fost de 1.8 tone. Pentru autoturismele sub această medie, fiecare creștere cu 500 de kilograme a greutății la bord a redus rata de deces a șoferilor cu 17 la un milion de accidente, în timp ce rata de deces în autoturismele-partenere în accident a crescut doar cu unul.
În schimb, în cazul pickup-urilor cu o greutate mai mare decât media, fiecare 500 kg în plus a redus rata de deces a șoferilor cu o singură persoană, dar a crescut rata de deces în mașinile-partenere în accident cu șapte persoane.
„Nu există nimic magic în legătură cu greutatea de 2.2 tone, cu excepția faptului că este greutatea medie. Vehiculele care sunt mai grele decât media sunt mai susceptibile de a se ciocni de vehicule mai ușoare decât ele, în timp ce invers este valabil pentru vehiculele care sunt mai ușoare decât media. Ceea ce arată această analiză este că alegerea unui vehicul foarte greu nu vă face mai sigur, ci vă face un pericol mai mare pentru alți oameni.”
Sam Monfort, statistician senior la IIHS și autor principal al studiului
În conformitate cu această observație, schimbările în greutatea vehiculelor explică unele dintre îmbunătățirile în compatibilitate, precum și diferențele continue dintre SUV-uri și pickup-uri.
Greutatea medie a unui autoturism din SUA a crescut la 1500 kilograme în perioada 2017-22, de la 1487 kg în perioada anterioară, aducând această categorie mai aproape de media de 1814 kg pentru toate vehiculele.
În același acest timp, proporția de SUV-uri care cântăresc peste 2.2 tone a scăzut de la aproape 11% din toate SUV-urile noi în perioada 2011-16 la 7.4% în perioada 2017-22. În contrast, pickup-urile au devenit mai mari, 97% din cele noi înmatriculate în perioada 2017-22 cântărind peste 1.8 tone.
Vezi și: (video) Studiu IIHS: Elementele reflectorizante de pe haine pun pietonii în mai mare pericol
Cmentariile sunt închise