Imaginea zilei: În maşina premierului din Sri Lanka nu s-a putut pătrunde şi astfel nu s-a putut fura

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Probabil aţi văzut la ştiri că Sri Lanka, statul insular din sudul Indiei, se confruntă cu o criză fără precedent. Zeci de mii de persoane au participat la o manifestaţie în cadrul căreia s-a cerut demisia lui Gotabaya Rajapaksa, preşedintele ţării, considerat responsabil de criza economică fără precedent şi care a provocat o inflaţie galopantă şi grave penurii de carburant, electricitate şi alimente.

ONU estimează că circa 80% din populaţie sare peste unele mese pentru a face faţă penuriilor şi creşterii preţurilor.

Sri Lanka a suspendat, temporar, în aprilie, plata datoriei sale externe de 51 de miliarde de dolari şi a început negocieri de salvare cu Fondul Monetar Internaţional.

Această criză, de o amploare fără precedent de la obţinerea independenţei ţării în 1948, este pusă pe seama pandemiei de COVID-19 care a privat statul din Asia de Sud de veniturile din turism, dar a fost agravată de o serie de decizii politice proaste, potrivit economiştilor.

Prim-ministrul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a convocat o reuniune de urgenţă a Guvernului pentru a discuta o “rezolvare rapidă” a crizei politice în curs, după ce preşedintele Gotabaya Rajapaksa a părăsit reşedinţa sa oficială luată cu asalt sâmbătă de manifestanţi. Tot sâmbăta trecută, Ranil Wickremesinghe a afirmat că este gata să demisioneze pentru a lăsa loc unui Guvern de uniune naţională, dar nu a precizat o dată.

Pentru că preşedintele a fugit, manifestanţii violenţi au intrat şi în reşedinţa privată a premierului Ranil Wickremesinghe şi i-au dat foc. Pe teritoriul acesteia se afla un Mercedes-Benz S-Class Guard (blindat) cu V12, însă băştinaşii nu i-au putut face nimic decât să-i deterioreze doar exteriorul.

Apropo, la reședința președintelui a fost găsit un BMW Seria 7, neblindat, a cărui soartă a fost mai blândă.

Preşedintele Gotabaya Rajapaksa a acceptat să demisioneze astăzi, 13 iulie, iar Parlamentul local a decis să organizeze un vot pe 20 iulie pentru a alege un înlocuitor. Conform Constituţiei ţării, Sri Lanka este republică prezidențială.

Cmentariile sunt închise