Important! Procedura de constatare amiabilă a accidentelor rutiere, valabilă de astăzi

Informaţie importantă pe care trebuie să o cunoască orice posesor de vehicul care îl foloseşte activ şi nu doar! Începând cu ziua de astăzi, 8 septembrie 2019, este pusă în aplicare procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul, în baza căreia conducătorii auto implicați într-un accident rutier pot utiliza formularul “Constatare amiabilă de accident” în relația cu companiile de asigurări, fără a mai fi necesară documentarea accidentului la poliţie.

Amintim că un set de modificări în legislaţie pentru a include această soluţie, avantajoasă în unele cazuri, au fost votate încă la începutul lunii noiembrie din 2018.

FOTO: pa-injurylawyer.com

Iată ce prevederi/reguli sunt necesare de cunoscut:

  • Formularul de constatare amiabilă de accident reprezintă un formular de format A4, compus din două pagini auto copiative, cu desen de fon imprimat ofset, ambele având aceeași valoare juridică. Formularul se eliberează la cerere de către compania de asigurări unde a fost procurată polița de răspundere civilă auto internă (RCA). În acest sens, conducătorii auto sunt îndemnați să se adreseze la companiile de asigurări (intermediarii de asigurări) la care au procurat polița RCA pentru eliberarea formularului respectiv!
  • Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, în mărime maximă de 10.000 de lei (în faza iniţială a proiectului de lege era prevăzută suma de 20.000 de lei).
  • Astfel, în cazul unui accident în care au fost implicate două vehicule şi care s-a soldat doar cu pagube materiale, ambii conducători auto implicați în accident vor completa şi vor semna formularul “Constatare amiabilă de accident” potrivit normelor imprimate pe verso-ul formularului. Ulterior, acesta va fi prezentat asigurătorului, nefiind necesară prezentarea șoferilor pentru documentarea accidentului la poliție. Prin urmare, va fi exceptată și sancțiunea contravențională!
  • Se recomandă conducătorilor auto, odată cu obținerea formularului “Constatare amiabilă de accident”, să studieze atât formularul, cât și normele de completare a acestuia, imprimate pe verso!
  • De menționat, că formularul urmează a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto implicați în accident dispun de asigurare RCA, prejudiciul nu este mai mare de 10.000 lei și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului, despre care fapt se fixează în formular. În caz contrar, accidentul urmează a fi documentat de către organele de poliție!
  • Se atrage atenția că formularul “Constatare amiabilă de accident” se prezintă asigurătorului persoanei vinovate, în termen de două zile lucrătoare de la data producerii accidentului, completat și semnat de către ambii conducători auto implicați în accident.
  • De notat că din septembrie 2019 procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul va fi valabilă numai pentru polițele de asigurare de răspundere civilă auto internă, în timp ce pentru deținătorii certificatului de asigurare “Carte Verde”, procedura va fi posibilă abia de la începutul anului 2021.

Conform datelor din Sistemul informațional automatizat de stat RCA Data, pe parcursul anului 2018 au fost gestionate și soluționate 8.611 de dosare de daune (aferente accidentelor produse în anul 2018). Din totalul dosarelor administrate de asigurători, în cazul a 5.163 de dosare (60% din totalul dosarelor), cuantumul despăgubirii s-a cifrat până la 10.000 lei.

Cmentariile sunt închise