În Rusia s-a pronunțat prima condamnare la închisoare pentru condusul trotinetei în stare de ebrietate

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În Tiumen, oraş din regiunea Federaţiei Ruse cu aceeaşi denumire, o instanță a condamnat utilizatorul unei trotinete electrice la un an de privaţiune de libertate cu suspendare pentru că a condus-o în stare de ebrietate. Kommersant scrie că este prima astfel de condamnare din Rusia.

Așa-numitele MMI (mijloace de mobilitate individuală – trotinete, monocicluri, giroscutere, etc.) nu au un statut juridic până în prezent.

FOTO: kommersant.ru

Un locuitor de 27 de ani din Tiumen, care se deplasa pe o trotinetă electrică în timp ce era în stare de ebrietate, a fost oprit de poliție în decembrie 2021. În procesul de documentare s-a dovedit că un an mai devreme fusese deja deposedat de permisul de conducere pentru că a refuzat să se supună unui control medical, iar perioada de privare încă nu expirase.

Drept urmare, instanța a profitat de articolul 264.1 din Codul Penal al Federației Ruse (Conducerea unui vehicul în stare de ebrietate de către o persoană supusă pedepsei administrative sau având antecedente penale), care înăsprește pedeapsa în astfel de cazuri. Pe lângă un an de privaţiune de libertate cu suspendare, cetățeanul a primit și o interdicție de a conduce vehicule pe o perioadă de doi ani și jumătate!

Conform Kommersant, mai devreme, în astfel de cazuri, instanțele au aplicat pedepse doar sub formă de amendă sau arest administrativ.

Instanţa din Tiumen a decis că trotineta, pe care s-a deplasat șoferul beat, este echivalentă cu un moped în ceea ce privește caracteristicile sale. Prin urmare, utilizatorul său este supus tuturor restricțiilor relevante. Poliția rutieră locală a urmat această practică în ultimii ani, considerând ca mopede toate trotinetele electrice cu motoare mai puternice de 250 de wați.

În Federaţia Rusă de câțiva ani se discută statutul juridic al mijloacelor de mobilitate individuală. Una dintre cele mai recente propuneri în acest domeniu, anunțată în octombrie 2021, prevede introducerea în RCR a unei limite de viteză de 25 km/h şi a interzicerii de a depăşi cu acestea vehicule pe partea stângă, printre altele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata