Încă o reţea de staţii pentru maşini electrice se conturează! Proiectul NEXT-E va cuprinde 252, în şase ţări şi pe o singură platformă

Membrii NEXT-E, proiectul de infrastructură de staţii de încărcare pentru vehicule electrice şi specialistul digital în e-mobilitate Hubject s-au aliat pentru a-și reuni toate staţiile de încărcare rapidă şi ultrarapidă şi a le pune la dispoziţie pe o singură aplicaţie de încărcare vehicule electrice (VE) în şase ţări învecinate: Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Slovenia şi România.

În total, 222 de staţii multi-standard de încărcare rapidă (50 kW) şi 30 de staţii de încărcare ultrarapidă (150-350 kW) vor fi integrate pe platforma interoperabilă oferită de Hubject, cea mai mare reţea de staţii de încărcare pentru furnizori interoperabili din lume, facilitând astfel călătoriile pe distanţe lungi în regiune.

Deocamdată cea mai apropiată de ţara noastră staţie de încărcare rapidă se află la Iaşi, urmând a mai fi deschisă una acolo.

Proiectul NEXT-E, co-finanţat de Mecanismul pentru Interconectarea Europei al UE (Connecting Europe Facility – CEF), reprezintă cooperarea dintre patru companii din sectorul energetic – companiile din cadrul Grupului E.ON din Republica Cehă, România şi Slovacia, HEP-Hrvatska elektroprivreda din Croaţia, companiile Grupului MOL din Ungaria, Croaţia, Republica Cehă, România şi Slovenia, Grupul Petrol din Slovenia şi Croaţia – şi doi producători de autovehicule (BMW şi Nissan) – în vederea instalării unui număr de 222 de staţii de încărcare rapidă şi 30 de staţii de încărcare ultrarapidă în staţiile de servicii din 6 ţări central şi est europene, conform infograficului.

Prin cooperarea cu Hubject, proiectul NEXT-E îşi extinde semnificativ influenţa reţelei de e-mobilitate, oferind o infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice pentru distanţe lungi cu o conexiune la o platformă eRoaming.

În prezent, accesul la staţiile de încărcare pentru vehiculele electrice este posibil prin intermediul aplicaţiei companiei participante care a instalat staţia de încărcare, ceea ce punea bariere în calea utilizării pentru călătorii pe distanţe lungi, la nivel internațional. Situaţia aceasta se va schimba.

Prin adăugarea celor 222 de staţii de încărcare rapidă şi a celor 30 de staţii de încărcare ultrarapidă de către membrii consorţiului NEXT-E la platforma interoperabilă Hubject, orice vehicul electric va putea fi condus fără griji de la graniţa cehă la Marea Adriatică sau la Marea Neagră, utilizând o singură aplicaţie.

Astfel, utilizatorii îşi vor putea încărca maşinile în toate staţiile de încărcare ale proiectului NEXT-E prin intermediul platformei interoperabile de la Hubject, determinând astfel o creştere extinsă a mobilităţii clienţilor de e-mobilitate din toate ţările NEXT-E.

https://autoblog.md/ue-a-aprobat-planul-romaniei-de-a-sprijini-crearea-unei-retele-nationale-de-statii-de-incarcare-pentru-masini-electrice/

„NEXT-E, şi în cadrul acestuia, MOL, a demonstrat că deţine capacităţile necesare pentru a crea cu toată grija cuvenită o reţea coerentă de încărcare pentru e-mobilitate, creând totodată un serviciu nou pentru utilizatorii de maşini electrice. Fiecare staţie de încărcare NEXT-E este livrată unei staţii de servicii, îmbinând experienţele existente cu unele noi. În conformitate cu planurile Grupului MOL, următoarea provocare este crearea de servicii interconectate (roaming) care vor pune bazele unor noi colaborări pe piaţă astfel încât conducătorilor de vehicule electrice să le fie cât mai uşor posibil să călătorească dintr-o ţară în alta. Serviciul platformei roaming Hubject şi numeroşii ani de experienţă vor fi de mare ajutor în acest sens şi suntem încântaţi să pornim în această călătorie împreună”, a declarat Róbert Tóth-Fekete, Director e-mobilitate în cadrul Grupului MOL.

Cătălin Iordache, director general E.ON Energie Romania a menționat: „Implementarea serviciului de roaming prin Hubject oferă clienţilor E.ON Drive acces nelimitat la toate staţiile de încărcare livrate de proiectul NEXT-E, precum şi la staţiile de încărcare conectate la centrul de roaming Hubject. În România, stațiile montate de E.ON vor fi operaționalizate pe platforma Hubject până la sfârșitul acestui an, când vom termina și montarea tuturor celor 19 stații de încărcare rapidă asumate în cadrul proiectului NEXT-E de E.ON Energie România. La acest moment lucrăm la instalarea ultimei stații ce va fi amplasată în Lugoj, jud. Timiș pe unul din principalele culoare pan-europene de transport rutier din țara noastră: Constanța – București – Timișoara.”

„Proiectul NEXT-E va avea un rol crucial în tranziţia către îndeplinirea obiectivului ambiţios de a avea un sector al transporturilor cu zero emisii şi o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon în Europa. Interoperabilitatea şi e-roaming sunt caracteristici esenţiale pentru orice reţea eficientă de reîncărcare a vehiculelor electrice şi asigură o călătorie neîntreruptă cu vehicule electrice de-a lungul reţelei de drumuri europene. Reîncărcarea unui vehicul electric trebuie să fie foarte simplă, fiabilă şi accesibilă pentru cetăţenii europeni. Disponibilitatea acestui serviciu pe platforma Hubject este un pas important în această direcţie, datorită spiritului de pionierat al companiilor publice şi private ce reprezintă un întreg ecosistem, de la industria energetică la industriile auto, de mobilitate şi software. Electromobilitatea devine o realitate în Europa! Comisia Europeană şi INEA vor continua să sprijine astfel de proiecte şi agenţi economici prin diverse programe astfel încât să poată fi îndeplinite obiectivele Pactului verde european”, a declarat Richard Ferrer, liderul echipei de inovare în transport din cadrul Agenţiei Executive pentru Inovare şi Reţele (INEA)

Christian Hahn, CEO al Hubject GmbH, explică: „Această colaborare le oferă operatorilor de staţii de încărcare şi furnizorilor de servicii e-Mobilitate o modalitate simplă de a colabora şi de a-şi îmbunătăţi propriul model de afaceri. Colaborarea cu partenerii serioşi şi de încredere ai consorţiului proiectului NEXT-E este utilă întregii pieţe europene şi simplifică piaţa staţiilor de încărcare.”

Despre NEXT-E

Proiectul NEXT-E reprezintă un parteneriat unic între companii de top din cadrul sectoarelor de electricitate, petrol şi gaze naturale, precum şi fabricanţi de echipamente de origine (OEM), care şi-au unit forţele pentru a crea o reţea interoperabilă şi nediscriminatorie de staţii de încărcare pentru vehicule electrice de-a lungul principalelor coridoare TEN-T din Europa Centrală şi de Est. Consorţiul este alcătuit din companiile Grupului E.ON (Západoslovenská energetika din Slovacia, E.ON Republica Cehă, E.ON Ungaria, E.ON România), ale Grupului MOL (reprezentate de filiale în toate cele şase ţări participante), Hrvatska elektroprivreda în Croaţia, PETROL (în Slovenia şi Croaţia), precum şi doi producători de automobile.

Reţeaua va cuprinde 222 de staţii multi-standard de încărcare rapidă multi-standard (50 kW) şi 30 de staţii de încărcare ultrarapidă (150-350 kW) şi va crea o infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice crucială în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia şi România. Reţeaua NEXT-E va fi interoperabilă cu Europa Occidentală datorită coordonării cu alte proiecte co-finanţate prin mecanismul Conectarea Europei (CEF) al Uniunii Europene.

În iulie 2017, proiectul NEXT-E a fost selectat de Comisia Europeană pentru cofinanțare prin mecanismul Connecting Europe Facility (CEF). Consorțiul NEXT-E a primit 18.84 milioane de euro pentru implementarea proiectului, acesta fiind cel mai mare grant CEF acordat vreodată unui proiect EV!

Despre Hubject

Hubject simplifică încărcarea vehiculelor electrice. Prin platforma sa eRoaming, denumită „intercharge”, expertul în eMobilitate conectează Operatorii punctelor de încărcare electrică, adică CPO, şi Furnizorii de servicii de eMobilitate, adică EMP, oferind astfel un acces standardizat la infrastructura de încărcare în orice reţea. Cu cele peste 250.000 de puncte de încărcare conectate şi peste 750 de parteneri B2B în 43 de ţări de pe patru continente, Hubject a creat cea mai mare reţea de furnizori interoperabili din lume pentru încărcarea vehiculelor electrice prin conectarea reţelelor CPO. În plus, Hubject este un partener și consultant de încredere pe piaţa eMobilităţii, consiliind producătorii de autovehicule, furnizorii serviciilor de încărcare electrice şi alte companii din sectoare conexe VE care îşi propun să lanseze servicii de eMobilitate sau să implementeze Plug&Charge cu ajutorul standardului ISO 15118. În esenţă, Hubject promovează eMobilitatea şi progresul acesteia în întreaga lume. Înfiinţată în 2012, Hubject este o asociaţie în participaţiune a companiilor Bosch, Mercedes-Benz, EnBW, Enel X, innogy, Siemens şi Grupul Volkswagen. Hubject îşi are sediul în Berlin, cu filiale în Los Angeles şi Shanghai.

https://autoblog.md/video-circa-2500-de-puncte-de-incarcare-pentru-masini-electrice-planul-grandios-anuntat-de-enel-x-romania/

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie de petrol şi gaze internaţională integrată, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări, o forţă de lucru dinamică formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 75 de ani în domeniul hidrocarburilor. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două combinate petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de 1.933 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Est, dintre care 234 în România.

Pe lângă companiile tradiţionale, Grupul MOL a înfiinţat şi o divizie de Soluţii de afaceri inovatoare în conformitate cu strategia sa pentru anul 2030. Pe baza acesteia, Grupul MOL îşi propune să fie prima opţiune a clienţilor care caută soluţii pentru nevoile lor energetice sau de transport. Grupul MOL a lansat în ultimii trei ani câteva activităţi care susţin mobilitatea: o soluţie de e-mobilitate denumită MOL Plugee în 6 ţări din ECE, un serviciu de (e-)car-sharing în Ungaria denumit MOL Limo, o soluţie de operare a flotei denumită MOL Fleet Solution în Ungaria, un serviciu de producţie autobuze denumit ITK Holding şi un serviciu de bike-sharing denumit MOL Bubi în Ungaria şi Slovnaft Bajk în Slovacia.

Despre Grupul E.ON

E.ON este una dintre cele mai mari companii private de energie din lume, cu un focus clar pe conturarea lumii energetice durabile de mâine. În urma schimbărilor fundamentale din industria energetică din ultimele decenii și a achiziționării cu succes a innogy, E.ON se concentrează în totalitate pe infrastructura de rețea și soluțiile pentru clienți. Cu peste 1.5 milioane de kilometri de rețea, E.ON este cel mai mare operator de rețea de distribuție din Europa și a devenit decisiv pentru revoluția energiei verzi de pe continent. După achiziția innogy, care a fost finalizată în iunie 2020, Grupul are acum aproximativ 75.000 de angajați în 15 țări.

Cmentariile sunt închise