Includerea taxei de drum în accizul la carburanți şi majorarea taxelor de lux pentru maşini noi. Ideile au fost suspendate

Ministerul Finanțelor a finalizat procesul de consultare publică și avizare a documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Acum, propune spre consultare publică proiectul de lege în acest sens, care urmează să fie aprobat de Guvern și adoptat de către Parlament.

Ca urmare a parcurgerii unui proces amplu de consultări publice, o serie de măsuri de politică fiscală și vamală anunţate anterior necesită o examinare suplimentară și, respectiv, nu și-au găsit finalitate în proiectul de lege cu modificările prevăzute pentru anul viitor. Printre acestea se numără câteva propuneri care urmau să afecteze piaţa auto din Republica Moldova şi pe posesorii de autovehicule în sine.

Astfel, posibil deocamdată pe standby, a fost pusă ideea de includere a taxelor rutiere în accizul la produsele petroliere, ceea ce înseamnă că în 2021 se va menține sistemul actual de taxe rutiere.

O altă veste bună este că de anul viitor nu va fi majorat accizului suplimentar stabilit pe valoarea autoturismelor, ceea ce înseamnă că acestea nu se vor scumpi în preţ din cauza taxei proporționale pentru aşa-numitul lux.

Totuşi, autorităţile au decis să meargă ferm pe eliminarea limitei de vârstă la importul autovehiculelor! Dacă în prezent mai există o limită de maxim 10 ani, după votarea acestui proiect de lege de către deputaţii din Parlament aceasta se va scoate şi una plafon nu va exista! Detalii despre această decizie vă vom spune într-un articol separat.

Cmentariile sunt închise