JLR cere interzicerea vânzării unor SUV-uri marca Audi, Porsche, Lamborghini şi VW în SUA! Motivul

Land Rover a fost printre primii producători de automobile care au deschis o cale pe piața extrem de profitabilă a vehiculelor utilitare sportive şi premium, simplificând tehnologia de la bord pentru șoferii ceva mai înstăriți, dar fără experiență. Dar rivalii străini au crescut şi au apărut în oglinda retrovizoare a companiei britanice mai aproape decât s-ar putea părea. Şi mai nou s-a iscat o ceartă serioasă.

Agenţia Bloomberg scrie că grupul auto britanic Jaguar Land Rover (JLR) a depus o plângere la Comisia pentru Comerț Internațional din SUA, solicitând ca mărcilor Audi, Lamborghini, Porsche şi Volkswagen să li se interzică importul şi vânzarea de SUV-uri şi crossovere pe pământ american!

Motivul – toţi aceşti jucători de pe piaţa de maşini ar folosi tehnologia Terrain Response fără permisiune!

În particular este vorba despre modele precum VW Tiguan, Audi Q8, Q7, Q5, A6 Allroad, e-tron, Porsche Cayenne şi Lamborghini Urus, cel puţin. În procesul său intentat, JLR afirmă că există multe alte maşini de talie compactă şi mijlocie, care vor fi capabile să satisfacă cererea consumatorilor americani, în cazul în care importurile şi vânzările celor enumerate vor fi interzise.

Sistemul Terrain Response, actualmente disponibil într-o a doua generaţie pe maşinile mărcii Land Rover şi Jaguar, este capabil să recunoască automat tipul de suprafață pe care se deplasează automobilul și să aleagă automat setările optime ale sistemului de stabilitate, motorului, transmisiei și suspensiei, etc. În același timp se poate selecta şi manual modul de rulare.

JLR afirmă că această tehnologie îi aparţine cu toate drepturile şi brevetele. Compania consideră abilitatea de a transforma un șofer cu experienţă medie într-un specialist off-road, prin tehnologiile sale, o caracteristică cheie în succesul Land Rover ca marcă premium. 

Grupul Volkswagen vede clar avantajele. De exemplu, Lamborghini Urus împarte o platformă cu Bentley Bentayga și Audi Q8, valorificând scara globală și producția grupului.

Land Rover a acţionat deja în judecată Bentley în anul 2018, după introducerea modelului Bentayga, care poate costa peste 200.000 de dolari și oferă un sistem Drive Dynamics despre care Land Rover spune că copiază Terrain Response. Bentley a încercat să invalideze brevetele Land Rover în tot felul de instituţii americane, însă deocamdată fără noroc. Un proces de judecată pe caz este programat pentru februarie 2021.

Comisia pentru Comerț Internațional din SUA este o agenție extrajudiciară independentă care investighează plângerile privind practicile comerciale neloiale, inclusiv încălcarea brevetelor. Aceasta nu poate decide cu privire la despăgubiri, dar are puterea de a bloca importul de produse în Statele Unite! Proprietarii de brevete și secrete comerciale o văd ca favorită deoarece poate lucra mai repede decât instanțele districtuale federale – o investigaţie tipică este finalizată în 15-18 luni de zile.

În contextul celor spuse, aflaţi că şi Jaguar a intentat, de asemenea, procese de brevet împotriva companiilor din grupul VW în instanțele federale din statele Delaware și New Jersey, cerând compensații în numerar pentru utilizarea tehnologiei. Probabil că aceste cazuri vor fi suspendate odată cu lansarea anchetei de către comisie.

Cmentariile sunt închise