Inspecții inopinate la sediile mai multor companii petroliere din Moldova în contextul evoluţiei preţurilor la carburanţi
Grupul de lucru responsabil de analiza și monitorizarea prețurilor s-a întrunit la Guvern astăzi pentru a discuta ultimele tendințe în evoluția prețurilor la produsele social importante: medicamente, produse alimentare, cereale și produse petroliere.
La ședința prezidată de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi au participat membrii Grupului de lucru, discuțiile fiind axate pe aspectele ce țin de: mecanismul de formare a prețurilor, factorii ce determină devierile de prețuri; respectarea cadrului normativ ce reglementează mecanismul de formare a prețurilor la produsele social importante; măsurile ce se impun de a fi întreprinse.
Reprezentantul ANRE a informat despre factorii care au influențat scumpirile produselor petroliere, menționând despre faptul că majorările sunt în concordanță cu realitățile pieței internaționale, acestea fiind condiționate de majorarea prețului de import și majorarea accizelor începând cu 1 ianuarie 2021.
Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a dispus crearea unui grup de experți în domeniu, pentru a analiza cadrul normativ ce stabilește modalitatea de reglementare a prețurilor și a înainta, în caz de oportunitate, propuneri de modificare a legislației pentru aplicarea metodei mai eficiente.
“Trebuie să analizăm situația din domeniu și dacă e necesar să pregătim modificări în legislație, pentru ca atât statul, cât și consumatorul să nu aibă de suferit. Consider că majorarea cheltuielilor agenților economici în condițiile unei crize pandemice este o urmare a unui management defectuos”, a menționat Aureliu Ciocoi.
Președintele Consiliului Concurenței Marcel Răducan a menționat că la momentul actual instituția pe care o conduce efectuează investigații care vizează unii operatori petrolieri:
“Chiar dacă nu avem pârghii legale suficiente, trebuie să analizăm opțiunea unei eventuale înțelegeri de cartel între companiile petroliere, care au majorat identic prețurile pentru carburanți”.
Consiliul Concurenței a adus la cunoștință că la data de 20 ianuarie curent autoritatea efectuează inspecții inopinate la sediile mai multor companii ce activează pe piața comercializării produselor petroliere de bază în contextul investigațiilor în derulare, inițiate în 2020 și 2021. Investigațiile au scop depistarea probelor privind posibilele încălcări ale legislației concurențiale, în special art. 5: interzicerea acordurilor anti concurențiale și art. 11: interzicerea abuzului de poziție dominantă.
Cmentariile sunt închise