Interesant! Skoda a dezvoltat o aplicaţie care poate spune cu precizie mare ce problemă tehnică există la maşină

Skoda anunţă că a reuşit să dezvolte o aplicație mobilă care poate diagnostica starea motorului prin sunetul funcționării sale, şi nu numai a motorului. Tot ce trebuie de făcut este de apropiat un smartphone cu această aplicaţie instalată de un automobil cu capota deschisă.

Departamentul ŠKODA AUTO After Sales și ŠKODA AUTO DigiLab analizează o nouă aplicație pentru smartphone: “Sound Analyser”. Aplicația utilizează inteligența artificială (AI) și ajută la identificarea rapidă și precisă a nevoii de orice întreţinere.

Potrivit Skoda, programul înregistrează zgomotele făcute de vehiculul respectiv în timp ce rulează și le compară cu modelele de sunet stocate într-un cloud. În cazul unor discrepanțe, aplicația utilizează un algoritm pentru a determina de la ce ar putea proveni și cum pot fi rezolvate. În acest fel, “Sound Analyser” ajută la eficientizarea întreținerii vehiculelor, la reducerea timpului pe care o mașină îl petrece în service și la atingerea unor niveluri și mai ridicate de satisfacție a clienților.

Aplicația utilizează inteligența artificială pentru a evalua în mod fiabil, clar și rapid starea actuală a uzurii pieselor și pentru a notifica tehnicienii cu privire la orice service necesar. În acest scop, programul ia în considerare diverși parametri specifici vehiculului și analizează profilul de utilizare al mașinii respective.

În acest scop şi sens, Sound Analyser facilitează și mai mult utilizarea aplicației de către tehnicieni, deoarece aceștia vor avea nevoie doar de un smartphone sau o tabletă standard.

Deși programul este extrem de complex, funcționarea sa este intuitivă: sunetele realizate în timp ce vehiculul rulează pot fi înregistrate cu ajutorul unui smartphone. Un algoritm compară apoi înregistrarea cu modelele de sunet stocate și, pe baza acestuia, oferă o descriere concretă a rezultatului. Software-ul este deja capabil să recunoască zece modele – cu o precizie de peste 90 % – inclusiv pentru componente precum sistemul de direcție, compresorul de aer condiționat și ambreiajele cutiei de viteze (DSG). Aplicația este, de asemenea, configurată pentru a recunoaște modele de sunet suplimentare.

Algoritmii rețelei neuronale oferă baza tehnică pentru “Sound Analyser”. Aplicația convertește mai întâi fișierul audio într-o spectrogramă care descrie vizual semnalele acustice. Folosind inteligența artificială, această reprezentare este apoi comparată cu înregistrările stocate pentru a identifica abaterile. În acest scop, aplicația clasifică nevoia potențială de întreținere sau reparații viitoare pe baza unor modele prestabilite.

Aplicația pentru smartphone a fost testată în 14 țări – printre care Germania, Rusia, Austria și Franța – din iunie 2019. Un total de 245 de dealeri Skoda au luat parte la proiectul pilot. Procesul a fost esențial în furnizarea înregistrărilor audio pentru “procesul de învățare” al software-ului și, prin urmare, contribuie direct la dezvoltarea programului.

Introducerea treptată a tehnologiilor pentru determinarea oricăror abateri acustice de la normă va deschide o multitudine de noi posibilități în ceea ce privește întreținerea predictivă bazată pe senzori în viitor. În plus, conexiunea online a vehiculului poate fi utilizată pentru a aranja o întâlnire direct cu atelierul responsabil de problemă, dacă este necesar.

Mai bine spus, asta înseamnă că Skoda ia în considerare posibilitatea de a include o astfel de tehnologie în automobile în sine, care vor fi capabile să efectueze singure diagnostice independente folosind senzori, după care va trimite informațiile respective despre posibilele defecte direct la dealer sau producător!

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/