Italia: O şoferiţă născută în 1922 şi-a reînnoit permisul de conducere pentru încă doi ani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

O italiancă şi-a reînnoit permisul de conducere la vârsta de 100 de ani, devenind cel puțin al treilea centenar al țării din ultimii ani, considerat apt să urce la volan. Candida Uderzo a primit de curând un nou permis după ce a trecut un test oftalmologic la o școală de șoferi din provincia nordică Vicenza.

Centenara viguroasă a spus că îi place să fie autonomă și să nu facă presiuni asupra fiului ei să o conducă. „Am rugat-o să fie în siguranță, să stea prin preajmă. Nu am pus încă GPS-ul în mașină, dar de obicei ne spune încotro se duce”, a declarat fiul acesteia, Gianni.

„Această reînnoire mă face fericită și mă va face să mă simt puțin mai liber. Sunt norocoasă, am 100 de ani și să fiu atât de sănătoasă este o surpriză și pentru mine. Nu iau niciodată medicamente, ci doar somnifer din când în când. O singură dată am fost la spital pentru a mă trata de hernie”, a spus Uderzo pentru Corriere del Veneto.

Ea a mai spus că poate merge pe bicicletă şi vederea sa este atât de bună încât poate citi ziarul fără a avea nevoie de ochelari. Singurul regret în viaţă a fost pierderea soțului când era relativ tânără. 

„Dar am decis că a rămâne în viață înseamnă să mă bucur de aceasta cât mai mult posibil. Am început să fac plimbări lungi cu prietenii, m-a ajutat să fac față durerii. După decesul soțului și după ce am ieşit la pensie, m-am alăturat unui grup de mers pe jos și de atunci nu am mai ratat nicio ieșire. În fiecare duminică la ora 6 dimineața sunt gata de plecare.”

Populația centenară a Italiei este printre cele mai mari din Europa, iar numărul persoanelor care ating vârsta de referință continuă să crească. Conform datelor publicate de agenția națională de statistică, Italia găzduiește 20.456 de centenari, față de 14.456 în 2019.

Dar nu este clar câți mai pot conduce autovehicule. Permisele pentru cei de peste 80 de ani sunt reînnoite o dată la doi ani, șoferii fiind nevoiți să prezinte un certificat medical pentru a se asigura că sunt apți fizic și psihic.

Un bărbat din Sicilia, care a împlinit anul trecut 100 de ani, și-a sărbătorit reînnoirea permisului cumpărând o mașină nouă, spunând presei locale că nu a fost implicat niciodată în viaţă în vreun accident rutier. Iar un alt bărbat din regiunea Campania, care și-a sărbătorit anul trecut 100 de ani de naștere, a spus că nu are nicio intenție să renunțe la mașină.

În Republica Moldova, pentru persoanele ce au atins vârsta de 65 de ani, valabilitatea permisului de conducere este necesară de confirmat o dată la 3 ani prin efectuarea examinării psihofiziologice şi medicale ce atestă aptitudinile de conducere a autovehiculelor din categoriile/subcategoriile respective.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/