Japonia – prima ţară din lume în care devine obligatoriu senzorul de lumină pentru toate maşinile noi

Japonia a devenit prima țară din lume în care se impune obligatoriu, prin lege, ca toate mașinile noi să aibă în dotare standard un senzor de lumină (sistem de control automat al farurilor)!

FOTO: istockphoto.com

Deja din 1 aprilie 2020 această cerință se aplică tuturor modelelor nou introduse, dedicate transportului de pasageri, iar pentru mașinile care au intrat pe piață înainte de această dată, senzorul de lumină ar trebui să apară în configurația de bază până în octombrie 2021. Pentru camioanele cu o greutate de peste 3.5 tone și autobuze, termenele pentru introducerea acestei cerințe au fost transferate: aprilie 2021 în cazul noilor modele și octombrie 2023 în cazul celor deja produse.

Legea prevede şi criterii clare pentru funcționarea senzorului de lumină. Farurile autovehiculelor trebuie să fie pornite automat în termen de două secunde odată cu reducerea luminii exterioare sub nivelul de 1.000 lux. În zilele senine, astfel de condiții apar cu aproximativ 15 minute înainte de apusul soarelui. Deconectarea automată a farurilor trebuie să aibă loc într-un interval de timp de 5-300 secunde după ce nivelul luminii exterioare depășește 7.000 lux.

Interesant este că legea nouă a fost introdusă în Japonia după ce a avut loc un studiu aprofundat a statisticilor accidentelor rutiere. Potrivit Ministerului local al Transporturilor, în 2014, cel mai mare număr de cazuri de treceri peste pietoni în vârstă de peste 65 de ani s-a întâmplat anume în orele apusului de soare. În acest moment șoferii uită sau nu consideră că este necesar să aprindă farurile încă, iar pietonilor în vârstă, cu vedere deja departe de a fi ideală, le este dificil să vadă mişcarea unei maşini în amurg.

În plus, șoferii japonezi de-a lungul anilor și-au dezvoltat un obicei chiar și pe timp de noapte pentru a opri farurile când stau în ambuteiaje sau în timpul unei opriri îndelungate la culoarea roşie a semaforului! Din păcate, nu întotdeauna după ce reiau mişcarea îşi aduc aminte să le conecteze, iar acest lucru duce, de asemenea, la consecințe deplorabile. Prin urmare, noua lege prevede o altă cerință obligatorie: în întuneric, șoferul nu va putea deconecta nicicum farurile în mod manual. Farurile se vor opri numai în baza semnalului senzorului de lumină sau împreună cu motorul.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-sunt-hibride-si-consuma-gpl-toyota-prezentat-un-noua-generatie-de-taximetre-pentru-japonia/

Cum în Japonia autorităţile combat numărul accidentelor printre şoferii vârstnici

(video) Iată cum în Japonia trec peste denivelări maşinile modificate cu gardă la sol foarte mică

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/