(video/update) Patru benzi sunt de ajuns? Iată cum ar putea arăta noul pod Soroca-Yampil – reprezentare grafică
(update 18.01.2021) Ideea construcției unui nou pod peste Nistru nu este într-atât de nouă. Compania cehă de construcţii şi infrastructură Valbek a previzualizat 3D acest proiect încă acum cel puţin cinci ani în urmă.
În viziunea specialiștilor podul trebuie să fie făcut pe multiple grinzi din beton armat şi să aibă cel puţin patru benzi de circulaţie, câte două per sens.
(13.01.2021) Magistrală Chişinău-Kiev şi un nou pod peste Nistru. Ce au convenit preşedintele Republicii Moldova şi al Ucrainei
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut acum câteva ore o întrevedere cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, cu prilejul primei vizitei oficiale pe care a efectuat-o la Kiev.
În cadrul discuțiilor s-a convenit despre stabilirea unor priorități în ceea ce priveşte transportul, tranzitul şi turismul dintre cele două ţări, motiv pentru care s-au făcut şi nişte anunţuri importante legate de infrastructură.
Un proiect discutat în acest sens este dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kiev. Acest lucru va permite crearea unui coridor de transport rutier, care va scurta timpul de călătorie între capitale și ar putea deveni cea mai rapidă cale din regiunea centrală a Ucrainei spre țările din Europa Centrală și de Sud-Est, facilitând, totodată, impulsionarea tranzitului rutier pe teritoriul Republicii Moldova.
În această ordine de idei s-a mai anunţat că mai urmează a fi reglementat din punct de vedere al dreptului internațional, subiectul construcției unui pod peste Nistru, între localităţile Cosăuți-Yampil (în prezent se traversează cu feribotul), prin încheierea unui acord interguvernamental corespunzător.
În prezent, distanţa dintre Chişinău şi Kiev este de 470 de km, iar cel mai optim traseu este considerat cel care trece prin regiunea Transnistreană spre punctul de trecere al frontierei Goianul Nou. În cazul stabilirii pe hartă a traseului actual rutier prin varianta propusă distanţa creşte până la 581 de km, ceea ce înseamnă că acesta urmează a fi modificat pentru a corespunde declaraţiilor.
Suplimentar, trebuie de menţionat că urmează să fie pus în practică un acord ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate.
Un termen fix de start al lucrărilor de infrastructură necesare nu s-a anunţat, însă cel mai probabil se va purcede la acestea în perioada mandatelor ambilor şefi de stat.
[embeddoc url=”https://presedinte.md/files/media/Textul%20Memorandumului%20privind%20dezvoltarea%20potent%CC%A6ialului%20de%20transport%20s%CC%A6i%20tranzit%20al%20Republicii%20Moldova%20s%CC%A6i%20Ucrainei.pdf”]
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise