Mesajul drumarilor în contextul ninsorilor anunțate. Condițiile în care pot fi folosite anvelope cu crampoane

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Condiții de iarnă pe traseele naționale! Urmare a prognozelor meteorologice pentru acest weekend, Administrația de Stat a Drumurilor informează că pe drumurile publice se înregistrează deocamdată slabe precipitații sub formă de zăpadă și lapoviță.

În contextul condițiilor meteo actuale, dar și a celor care urmează, întreprinderile rutiere S.A „Drumuri” desfășoară deja lucrări de patrulare, având ca obiectiv asigurarea condițiilor optime de circulație.

Conducătorii auto sunt atenționați să circule cu prudență, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic.

În cazul dificultăților în trafic în afara capitalei, pentru a solicita intervenția drumarilor, conducătorii auto pot contacta numerele de telefon: +373 22-55-30; +373 74-89-61; +37360 477 117.

Aceeaşi tendinţă meteorologică se va menţine şi la începutul săptămânii următoare! Aveți grijă la drum!


Un apropo în context, ca amintire: RCR nu interzice complet utilizarea anvelopelor cu crampoane. Punctul 122 din regulament spune că este interzisă exploatarea vehiculelor cu anvelope dotate cu crampoane în lipsa pe suprafaţa părții carosabile a zăpezii, gheţii sau poleiului, EXCEPȚIE fiind cazurile când se atestă o diferenţă esenţială a condiţiilor meteo pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Sintagma “o diferență esențială a condițiilor meteo”, care poate fi interpretată diferit, se referă cel mai probabil la situațiile în care condițiile meteorologice sunt semnificativ diferite în diverse zone ale Republicii Moldova. De exemplu, poate exista o situație în care într-o regiune a țării există un climat predominant uscat și temperaturi mai ridicate, iar în altă regiune condițiile pot fi caracterizate prin prezența persistentă a zăpezii și temperaturilor scăzute.

Astfel, “diferența esențială a condițiilor meteo” ar implica o variație semnificativă între condițiile de vreme în diferite regiuni, ceea ce ar justifica utilizarea anvelopelor cu crampoane într-o zonă în care acestea sunt cu adevărat necesare, chiar dacă în alte părți ale țării condițiile nu impun această măsură. Această excepție are rolul de a permite șoferilor să se adapteze la condițiile meteorologice specifice zonei în care se deplasează, fără a fi restricționați de regulamentul privind utilizarea anvelopelor cu crampoane.

Cu alte cuvinte, pe drumuri care sunt complet necurățate (dacă s-ar putea întâmpla o asemenea situație pe întreg teritoriul țării din cauza vremii extreme) și roțile cu crampoane nu au cum să atingă carosabilul, utilizarea acestora nu ar trebui să constituie o problemă.

Circulaţia pe drumuri cu structură rutieră capitală a vehiculelor cu şenile, a vehiculelor echipate cu pneuri utilate cu crampoane (în lipsa pe suprafaţa carosabilului a zăpezii, gheţii sau poleiului, excepţie fiind cazurile când se atestă o diferenţă esenţială a condiţiilor meteo pe întreg teritoriul Republicii Moldova) se sancţionează cu amendă de la 900 la 1.500 de lei (pentru persoanele fizice).

Vezi și:

Cmentariile sunt închise