Moldova: A fost destructurată o schemă de vânzare ilegală a datelor restricționate despre profilul mașinilor

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice și cei ai Direcției urmărire penală ai INI, anunță despre deconspirarea unei scheme care stârnește cel puțin curiozitate.

Prin această schemă s-ar fi accesat ilegal, cu scop de vânzare, date restricționate despre profilul mașinilor din toată Republica Moldova!

Schemă cu datele mașinilor din Moldova

Datele obținute ilegal de compania vizată se referă la modul prin care mașinile au fost introduse în țară, asigurarea și revizia tehnică a acestora, parcursul, proprietarii anteriori și alte caracteristici.

Toate aceste date ar fi fost accesate ilegal, din 2023, dintr-o bază de date cu acces restricționat. Baza de date era destinată procesării electronice a documentelor de asigurare obligatorie RCA. Informațiile erau oferite spre vânzare persoanelor interesate.

Urmare a măsurilor de investigație și probelor acumulate, oamenii legii au descins percheziții în mai multe locații din municipiul Chișinău. În rezultat au fost depistate înscrisuri de ciornă, 10.000 euro, 400 dolari, 140.000 lei, un portofel pentru criptomonede, precum și mai multe sisteme informatice.

Ulterior, a fost audiat în calitate de bănuit șeful companiei vizate din Chișinău, un bărbat de 40 de ani.

Investigațiile continuă, inclusiv expertizarea dispozitivelor ridicate, timp în care persoana beneficiază de garanții procedurale și prezumția nevinovăției potrivit legii.

Vezi și: (video) Schemă dată peste cap. Trei bărbați din Călărași au furat din state UE cel puțin 11 mașini de lux

Cmentariile sunt închise