Moldova: S-a votat aplicarea TVA pentru impozitarea maşinilor începând cu 2026, fără accize în paralel

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Parlamentul a aprobat astăzi în lectura a doua, finală, cu 54 de voturi, modificarea mai multor acte legislative care fac parte din politica bugetar-fiscală pe anul 2024. Obiectivele politicii bugetar-fiscale stabilite de autorii proiectului rezidă în crearea unui sistem fiscal armonizat, echitabil, eficient și simplu, care să asigure mobilizarea resurselor bugetare necesare pentru finanțarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă.

Printre prevederi, pentru a respecta angajamentele de armonizare a legislației fiscale și vamale, se va modifica totuşi regimul fiscal aplicat autoturismelor, prin impozitarea acestora doar cu TVA pe principii generale (20%), începând cu 1 ianuarie 2026, data fiind “împinsă” cu un an înainte.

Anterior, proiectul de lege discutat în prima lectură prevedea următoarea formulă: până când accizele vor fi înlocuite complet de TVA, autoritățile s-au gândit să aplice din 2025 atât TVA-ul, cât şi accizele, însă cu micşorarea graduală a acestora din urmă până la eliminarea lor completă! Aşadar, pentru anul 2025 cota accizelor urma să fie redusă imediat cu 70%, pentru anul 2026 cu 80%, iar pentru anul 2027 cu 90%.

Însă conform unui Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Avizului asupra amendamentelor la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează politica bugetar-fiscală, ajuns chiar ieri pe masa Cabinetului de Miniștri, Guvernul s-a răzgândit la ideea iniţială!

În concluzie: accizele actuale rămân în vigoare până la începutul lui 2026, iar de la începutul lui 2026 maşinile vor fi vămuite în Moldova doar cu aplicarea TVA de 20%! Tot de la 1 ianuarie 2026 vor intra în vigoare taxele de lux actualizate!

Cmentariile sunt închise