TVA, accize mai mici și după caz taxa de lux! Cum se vor impozita automobilele din 2025 în Moldova

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ministerul Finanțelor a emis spre consultări publice proiectului Hotărârii de Guvern prin care se vor modifica actele normative ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024. Dar, printre altele, documentul propune în avans şi modificarea regimului fiscal aplicat autoturismelor prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale, începând cu 1 ianuarie 2025!

Ce prevede noua formulă de impozitare? Până când accizele vor fi înlocuite complet de TVA (în prezent e stabilit la nivelul de 20%), autoritățile s-au gândit să aplice din 2025 atât TVA-ul, cât şi accizele, însă cu micşorarea graduală a acestora din urmă până la eliminarea lor completă! Aşadar, pentru anul 2025 cota accizelor va fi redusă imediat cu 70%, pentru anul 2026 cu 80%, iar pentru anul 2027 cu 90%.

Motivul oficial al modificărilor este enunţat ca fiind necesitatea respectării angajamentelor de armonizare a legislației fiscale și vamale cu cea a statelor UE, dat fiind faptul că în Republica Moldova importurile auto sunt taxate diferit, în baza unei metodologii deja învechite.

În prezent autoturismele au cota 0 de TVA la import, însă pentru ele se achită accize nerambursabile care adeseori sunt mai mari în valoare decât cota de 20% a TVA şi sunt aplicate în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, dar şi de vârsta autovehiculului.

Iată care sunt accizele curente şi cele care vor mai fi valabile pentru anul 2024:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cele prevăzute pentru anul 2025:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cele prevăzute pentru anul 2026:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cele prevăzute pentru anul 2027:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Şi asta nu e tot! Se mai propune din acelaşi 2025 majorarea cu 100.000 lei a plafonului valorii în vamă a autoturismelor ce sunt supuse accizei suplimentare, aşa-zisei taxe de lux, în vederea racordării valorilor reglementate la majorările de prețuri a mijloacelor de transport ca urmare a inflației.

Astfel fiind spuse, un automobil de lux va fi considerat de către autorități unul cu valoare de minimum 700.000 de lei, în loc de 600.000 de lei. Conform acestor modificări, cei care vor importa un automobil în valoare de până la aproximativ 36.000 de euro vor evita achitarea taxei de lux. În prezent un automobil care costă cel puţin 31.500 de euro este supus taxei de lux.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata