in ,

Moldovenii şi COVID-19: Câte persoane au intrat şi au ieşit din ţară în ultimele 7 zile, inclusiv cu maşini

Moldovenii continuă să profite de dreptul la libera circulaţie în ciuda pandemiei internaţionale de COVID-19. Datele Serviciului Vamal arată în perioada 9-15 martie 2020, fluxul mijloacelor de transport a constituit 61.562 de traversări.

Cele mai mari valori de trafic au fost semnalate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 11.068‬ și, respectiv, 9.932‬ de traversări.

În detalii, privind numărul de persoane care au ales să călătorească asumându-şi riscurile, aflaţi că în aceeaşi perioadă de timp, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 237.144 traversări, dintre care un număr mai mare – 125.102 treceri – pe sensul de intrare în Republica Moldova.

Comparativ cu numărul total de persoane, înregistrat în prima săptămână a lunii martie, este în descreștere cu circa 20%. Valorile traficului de mijloace de transport, în baza statisticii duse de Poliţia de Frontieră, prezintă un număr de 78 747 traversări.

Cea mai activă frontieră a fost cea cu România, 48% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:

 • PTF Leușeni – 33.698 traversări persoane,
 • PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 32.185 traversări persoane,
 • PTF Sculeni – 30.390 traversări persoane,
 • PTF Otaci – 28.410 traversări persoane,
 • PTF Giurgiulești-Galați – 24.412 traversări persoane,
 • PTF comun Palanca – 11.138 traversări persoane,
 • PTF Costești – 11.106 traversări persoane.

Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost marți, 10 martie 2020, fiind înregistrate valori de 38.733 traversări persoane și 10.763 traversări mijloace de transport.

NOTĂ:

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal întăresc mai multe măsuri pe linia diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei, dar și măsurile de protecție individuală a personalului din subordine. Printre acestea se numără:

 • monitorizarea persoanelor revenite din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19,
 • detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou,
 •  izolarea de celelalte persoane,
 • solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

Pe sensul de intrare în țară, obligatoriu fiecare călător este supus termometriei, se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

Totodată, reamintim că la informarea oficială de către autoritățile de frontieră și vamale din România și Ucraina, cât și în baza deciziei autorităților naționale competente, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat vor fi închise pe o perioadă nedeterminată.

De reţinut! Punctele de trecere a frontierei care rămân deschise în contextul pandemiei de COVID-19

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Iti place articolul?