Moment oportun pentru a cumpăra maşini Tesla! S-au anunţat reduceri de până la 20%!

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Încă din primăvara anului trecut, Tesla a crescut prețurile vehiculelor sale electrice mai des și cu mai mult decât de obicei, după care Elon Musk a promis că va anula aceste schimbări nepopulare dacă situația cu furnizarea de semiconductori și materiale, utilizate în producția maşinilor şi bateriilor pentru acestea, se va normaliza. Săptămâna aceasta, prețul versiunii de bază a Tesla Model Y a scăzut cu 13.000 USD!

Fanii și clienții Tesla deja se plâng că reducerile de preț i-au dezavantajat pe cei care și-au cumpărat recent un vehicul, lăsându-i cu o valoare mai mică la mâna a doua.

Conform colegilor de la Electrek, această manevră specială a fost făcută cu scopul ca Model Y să cadă sub incidența unei legi americane intrate în vigoare din 2023, care oferă unor cetățeni americani o deducere fiscală de 7.500 USD pentru cumpărarea unei mașini electrice fabricate local, a cărei cost de bază este de până la 55.000 de dolari.

Model Y costă acum minimum 52.990 de dolari (versiunea de bază e cea Long Range), ceea ce îl face eligibil pentru acest beneficiu, chiar dacă mai ieri mașina a costat toţi 65.990 de dolari în SUA! Astfel, în decurs de o zi, prețul pentru acestui electromobil a scăzut în SUA cu 20% sau brusc cu 13.000 de dolari.

În același timp, prețurile au fost reduse și pentru alte vehicule electrice Tesla asamblate în SUA. Pentru versiunea de bază Model 3 a scăzut de la 46.990 la 43.990 USD (-6%). Model S costă acum de la 94.990 dolari, iar Model X minimum 109.990 dolari, mai puţin cu 10 şi 11 mii de dolari respectiv (sau circa 10% reducere).

Având în vedere că Tesla Model Y este acum acoperit de programul de stimulare, versiunea de bază a crossoverului ar putea costa noii cumpărătorii americani, într-un final, cu aproximativ 20.800 de dolari mai puțin decât mai devreme (45.190 dolari sau -31%), fiind luat în calcul şi o estimare a companiei, că achiziția unui Model Y va economisi în şase ani aproape 8.000 de dolari, sumă care s-ar plăti pentru alimentarea unei maşini cu motor termic.

Apropo, reduceri au fost anunţate şi pentru alte ţări precum China, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Singapore. Evident că acestea au stârnit şi nemulțumiri printre cei care şi-au procurat maşini mai devreme, plătind mai scump. În China, de exemplu, s-au organizat deja o serie de proteste. După ce s-au redus prețurile săptămâna trecută cu 6-13.5% (din septembrie 2022 şi până în prezent cu toate 24%!), proprietarii au protestat la centrele de livrare, cerând despăgubiri.

Şi Germania a fost adăugată în listă săptămâna aceasta, unde costul unei Model 3 sau a unui Model Y a scăzut cu 1 până la 17%, în funcție de configurație! Acum, versiunile lor de bază costă 43.990 și 44.890 de euro, respectiv. În cazul aceluiași Model Y este vorba despre o reducere de 9.100 de euro! 

Săptămâna aceasta, prețurile pentru vehiculele electrice ale acestui brand au scăzut și în Austria, Elveția și Franța. În Franța, clienții care cumpără un Model 3 cu 44.990 de euro vor primi acum o reducere suplimentară printr-o subvenție guvernamentală de 5.000 de euro, asta pentru că preţul maşinii se încadrează în plafonul de 47.000 de euro.

Mișcarea globală, care a determinat o scădere cu 5.6% a acțiunilor Tesla, a venit după ce CEO-ul Elon Musk a avertizat că perspectiva recesiunii și a ratelor mai mari ale dobânzilor înseamnă că ar putea scădea prețurile pentru a susține creșterea volumului în detrimentul profitului.

Prețurile mai scăzute în SUA, Europa, Orientul Mijlociu și Africa, în urma unei serii de reduceri de săptămâna trecută în Asia, marchează o inversare față de strategia pe care producătorul auto a urmat-o în mare parte din 2021 și 2022, când comenzile de vehicule noi au depășit oferta.

Cmentariile sunt închise