Ne pregătim pentru electrificarea în masă! Cei mai comuni termeni și acronime deja folosiţi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Până în 2035 există mari şanse să facem parte din Uniunea Europeană dacă tot avem statut de candidat şi astfel interdicția de vânzare a maşinilor noi pe benzină şi motorină, dacă nu se vor opera modificări în timp în privinţa acestei legi, se va răsfrânge şi asupra pieţei auto din Republica Moldova.

În contextul celor spuse, ne-am gândit că ar fi bine să începem cu paşi mici adaptarea şi prin acest articol propunem să învăţăm cei mai comuni termeni și acronime folosiţi de cei care se confruntă, au deja în proprietate sau se gândesc în viitor la o maşină electrică.

Pentru a ajuta pe fiecare să fie pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește termenii din domeniul vehiculelor electrice, am creat o listă care îi explică pe cei mai comuni. 

Vom începe cu aspectele legate de curentul electric:

  • AC (alternating current) înseamnă curent alternativ și este tipul de curent electric pe care îl vei găsi la orice priză electrică.
  • DC (direct current), sau curentul continuu, este tipul de energie electrică care poate fi stocată în baterie.

Mașinile electrice stochează energia electrică sub formă de curent continuu. Acestea pot fi încărcate fie la încărcătoare de curent alternativ, fie la încărcătoare de curent continuu. Pentru a încărca de la un încărcător de curent alternativ, curentul trebuie convertit în curent continuu. Acest proces este realizat de un dispozitiv din interiorul mașinii, numit încărcător de bord sau OBC (on board charger).

În secțiunea următoare, vom discuta unii termeni specifici vehiculelor electrice/electrificate:

  • EV (electric vehicle) – vehicul electric.
  • BEV (battery electric vehicle) – vehicul electric cu baterie.
  • FCEV (fuel cell electric vehicle) – vehicul electric cu celulă de combustie.
  • FCHEV (Fuel Cell Hybrid Electric Vehicle) – vehicul hibrid care folosește pile de combustie pe hidrogen pentru a produce, la bord, energia electrică necesară deplasării, dar care, în același timp, are posibilitatea de a alimenta bateria de acumulatori și de la o sursă externă (priză).
  • PHEV (plug-in hybrid electric vehicle) – vehicul plug-in hybrid.
  • HEV (hybrid electric vehicle) – vehicul hibrid.
  • ICE (internal combustion engine) – motor cu combustie internă.

Există multe alte acronime pe care le puteți folosi atunci când vorbiți despre vehiculele electrice, cele mai comune fiind cele menționate mai sus. ULEV (ultra low emission vehicle), ZEV (zero emission vehicle) sau NEV (new energy vehicle) sunt, de asemenea, utilizate atunci când vorbim despre vehicule cu emisii foarte scăzute sau vehicule cu emisii zero, dar nu sunt atât de frecvent întâlnite.

Când vorbim despre vehicule pur electrice, există câțiva termeni care merită menționați cu privire la starea actuală a bateriei acestora:

  • SoC (state of charge) – starea de încărcare – aceasta arată practic procentul de baterie rămasă.
  • SoH (state of health) – starea de sănătate – este un indiciu al degradării bateriei a cărei energie este folosită pentru tracțiune.
  • DoD (depth of discharge) – profunzimea descărcării – indică energia descărcată și încărcată în acumulator pe parcursul unui ciclu. DoD a unei baterii este exprimat ca procent din capacitatea sa totală.
  • CEC (cumulative energy charged) – energie cumulativă încărcată – contor pentru a măsura câtă energie a fost încărcată în acumulator pe parcursul întregii sale durate de viață.
  • CED (cumulative energy discharged) – energie cumulativă descărcată – contor pentru a măsura câtă energie a fost descărcată din acumulator pe parcursul întregii sale durate de viață.

Iar în ceea ce privește standardele de încărcare, cele două categorii principale sunt AC și DC:

ACDC
Tip 2 – EuropaCCS (tip 2) – Europa
J1772 (tip 1) – SUACCS (tip 1) – SUA
J1772 (tip 1) – JaponiaCHAdeMO – Japonia
GB/T – ChinaGB/T – China

CCS (combined charging system) – sistemul de încărcare combinat este practic un conector de tip 2 (pentru Europa) sau de tip 1 (pentru SUA) cu doi pini groşi suplimentari de curent continuu în partea inferioară. CCS2 este în acest moment cel mai comun standard de încărcare rapidă pentru mașinile electrice actuale și este folosit sub denumirea simplă CCS, ca şi cea a tehnologiei de primă generaţie.

Fast Charge înseamnă încărcare rapidă, de regulă folosind curent continuu distribuit de un terminal sau o stație ce poate avea puteri cuprinse între minimum 25 și peste 350 kW.

Într-un final, o confuzie pe care multe persoane o fac, nu neapărat din cauza lipsei de cunoștințe, este cea dintre unitățile de măsură ale puterii și energiei. De exemplu, un Volkswagen ID.3 are 150 kW (puterea motorului, echivalentă cu 204 Cai Putere), iar bateria sa poate fi încărcată cu până la 100 kW.

Puterea, utilizată la încărcarea bateriei sau ca indicație a puterii unui motor termic/electric, se măsoară în kilowați, deși unitatea SI (Sistemul Internațional de Unități) este watt. Pe de altă parte, energia se măsoară în kilowați-oră sau Watt-oră pentru unitatea SI.

Așadar, atunci când vorbim despre puterea de încărcare, fie că este vorba de curent alternativ sau continuu, trebuie să folosim kilowatt (kW); iar atunci când vorbim despre capacitatea bateriei şi consumul de energie sau eficiență, trebuie să folosim kilowatt-oră (kWh).

Cmentariile sunt închise